یکی از خونینترین روزهای تاریخ معاصر مهاباد در ۲۳ بهمن سال ۱۳۶۵ (۳۲ سال قبل) و بر اثر بمباران هوایی این شهر توسط رژیم بعثی عراق رقم خورد که در نتیجه آن شماری از مردم عادی این شهر شهید و تعدادی نیز مجروح شدند.
در چنین روزی «۲ فروند هواپیمای میگ» عراقی ساعت ۱۱ صبح دیوار صوتی را شکستند و سه نقطه مهم شهر مهاباد شامل «میدان آرد»، «میدان منگور» و «میدان استقلال» را بمباران کردند.
مهاباد یکی از شهرهایی کشور بود که در طول جنگ تحمیلی ۲ بار مورد حمله هوایی قرار گرفت که بمباران هوایی روز ۲۳ بهمن سال ۱۳۶۵ (۳۶ سال قبل) توسط رژیم بعثی عراق یکی از خونینترین روزهای این شهر را رقم زد.
هر چند در سال ۱۳۶۲ نیز این شهر تجربه بمباران را داشت، اما به سبب نبود مراکز مهم نظامی و اقتصادی در مهاباد کسی باور نمیکرد که هواپیماهای دشمن، قلب بیگناه این شهر را مورد حمله قرار دهد.
مهاباد برای نخستینبار در روز پنجم اسفند سال ۱۳۶۲ آماج بمباران هوایی رژیم بعث عراق قرار گرفت و در آن واقعه نیز ۱۵ نفر از اهالی این شهر به درجه رفیع شهادت نایل شدند، اما در سال ۱۳۶۵ و تنها یک روز پس از برگزاری جشن پیروزی انقلاب، این شهر مورد حمله هوایی قرار گرفت.
بررسی آماری شهدای حمله هوایی مهاباد نشاندهنده اوج قساوت رژیم بعث عراق بود، زیرا در این حمله هوایی که در مجموع ۶۶ نفر در این شهر شهید شدند، ۲۸ نفر از شهدا زنان و ۳۰ نفر کودکان و خردسالان بودند.
با توجه به اینکه بمبها در یک منطقه کاملا مسکونی فرود آمد، پنج نفر از شهدای این بمباران اعضای یک خانواده و مربوط به خانواده شهید «آربان»، سه شهید خانواده «عبداللهزاده» و هفت خانواده دیگر دارای ۲ شهید بودند.
میدان آرد که در مرکز شهر مهاباد واقع است، روز قبل از بمباران هوایی محل تجمع و راهپیمایی مردم این شهر در هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بود و به نظر میرسد که این بمباران با هدف انتقام از حضور مردم در این جشن انجام شد.
در دوران هشت سال جنگ تحمیلی بسیاری از مرزهای غربی کشورمان تحت تاثیر حمله دشمن بعثی قرار گرفت و دشمن هرگاه در جبهههای نبرد کم میآورد، به حملههای هوایی ناجوانمردانه به مناطق مسکونی و کشتار غیرنظامیان اقدام میکرد.
در طول جنگ تحمیلی ۱۲۷ شهر ایران زیر بمباران هوایی رژیم بعث قرار گرفت و در آنها علاوه بر به شهادت رسیدن شمار زیادی از مردم بیدفاع، بخشهایی از زیرساختهای کشاورزی، صنعتی و خدماتی کشور از بین رفت، اما مقاومت مردم، دشمنان را شکست داد.
بمباران شهرهای مرزی و غربی کشور که در مقایسه با مناطق مرکزی ایران از توان دفاعی کمتری هم برخوردار بود، در طول جنگ بارها و بارها توسط هواپیماهای جنگی رژیم بعث با استفاده از بمبهای شیمیایی و غیرشیمیایی تکرار شد.
شهرستانهای جنوب آذربایجان غربی در طول جنگ تحمیلی چندین نوبت مورد حمله هوایی قرار گرفتند، اما اشنویه و سردشت علاوه بر بمباران چندین نوبت با سلاحهای متعارف، با استفاده از بمبهای شیمیایی نیز مورد هجوم قرار گرفتند.
در اشنویه ساعت ۲:۴۵ دقیقه بامداد روز سهشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۶۷ زمانی که مردم شهر در خواب بودند، هواپیماهای «گاگارین» رژیم بعث عراق که با خود بمبهای شیمیایی حمل میکردند، بر آسمان این شهر ظاهر شده و چند محله مسکونی در سمت غرب و جنوب غربی از جمله «کچل آباد»، «برده زرد» و «مامتمر» را با گازهای خردل و اعصاب مورد هدف قرار دادند.
در سردشت هفتم تیر سال ۱۳۶۶ رژیم بعث عراق با استفاده از بمبهای شیمیایی چهار نقطه پرازدحام شهر را بمباران کرد که در این حمله ناجوانمردانه ۱۱۹ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید و بیش از هشت هزار نفر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفتند و دچار مصدومیت شیمیایی شدند.
شهر بوکان در ۲۶ فروردین ماه سال ۱۳۶۷ توسط سه فروند هواپیمای رژیم بعث عراق مورد تهاجم هوایی قرار گرفت و در اثر این حمله هوایی ۱۹ نفر شامل یک نفر روحانی، هشت مرد، سه زن و شش کودک به درجه رفیع شهادت نایل شدند.
درد خانوادههای شهدا و جانبازان بمبارانهای هوایی به این سبب مضاعف است که حادثه در میدان جنگ و نبرد اتفاق نیفتاده و شهروندانی در این حملات شهید یا جانباز شدند که در یک منطقه مسکونی مشغول زندگی روزمره خود بودند که مورد حمله هوایی قرار گرفتند.
حال خانوادههای شهدا و جانبازان حادثه بمباران هوایی ۲۳ بهمن سال ۱۳۶۵ مهاباد طی چند سال گذشته از این واقعیت دلتنگ هستند که با توجه به اینکه این حادثه در روز بعد از پایان دههفجر و پیروزی انقلاب اسلامی اتفاق افتاده، کمتر مورد توجه مسوولان این شهرستان قرار میگیرد و گاهی حتی فراموش میشود.
از طرف دیگر انتظار میرود با توجه به ابعاد گسترده و داغدار شدن تعداد زیادی از خانوادههای مهابادی بر اثر این بمباران، مسوولان ضمن برگزاری باشکوه یادواره شهدای این بمباران هوایی، برای نامگذاری ۲۳ بهمن به نام «روز مهاباد» پیشقدم شوند.
منبع ایرنا