مدت هاست از گوشه و کنار شاهد تخریب امامزادهها، آثار و بناهای تاریخی و همچنین حفاریهای غیرمجاز در باغات و کوهها هستیم. افرادی سودجو که در توهم به سر میبرند و میخواهند یک شبه ثروتمند شوند و میطلبد که دستگاههای مربوطه با این افراد برخورد قانونی کنند.
طی گزارشی مبنی بر تخریب صحن داخلی امامزادهای در روستای گلستان یا کاسکان شهرستان کازرون، برآن شدیم تا تحقیقاتی در این رابطه به عمل آورده و از علت جولان سوداگران گنج در این میدان بی دفاع را جویا شویم.
نکته جالب اینجاست که حتی در مکانهایی که شاید جزو اماکن تاریخی و یا مذهبی هم نباشد این اتفاق میافتد. مثلا در باغات یا کوهها و نتیجه این مهم حرص و طمع افراد از یافتنگنجهای رویایی است. این کار گاهی بسیار هزینه بر است و امکان دارد در این بین شاهد اتفاقات جبرانناپذیری نیز باشیم که دیگر هیچ چیزی جز حسرت و افسوس در پی نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید
تخریب امامزاده در روستای کاسکان کازرون برای گنج
به گفته شاهدان عینی، فرد یا افرادی سودجو از نبود دوربین مداربسته و نگهبان سوء استفاده کرده و در روزهای اخیر مقبره یکی از امامزادگان در روستای گلستان (کاسکان) شهرستان کازرون را برای یافتن گنج تخریب کردند.
محمودی رئیس اداره اوقاف شهرستان کازرون گفت: این کارها اغلب توسط افراد اوباش، ولگرد و بیکاری است که در دامن اعتیاد گرفتارشده اند. امکان دارد این افراد حین مصرف مواد و و با حالت توهم و غیر عادی دست به چنین کارهایی میزنند.
او افزود: اداره اوقاف با نبود اعتبار روبرو است و نمیتواند از امامزادهای که درامدی ندارد حفاظت کند.
محمد جواد جوکاری رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کازرون نیز ضمن اشاره به افزایش این موارد در شهرستان اظهار کرد: مرمت و تامین اعتبار اماکن تاریخی و مذهبی به عهده اوقاف و نظارت و طرح مرمت از این اماکن وطیفه اداره میراث فرهنگی است، اما ظرفیت حفاظت کم است.
او با اشاره به آمار رو به افزایش و نگران کننده در این زمینه افزود: متاسفانه بیش از ۹۰ درصد افراد بیکار در دامن اعتیاد گرفتار شده اند و تبلیغات بیش از حد دستگاههای فلزیاب و تهیه آن با هزینههای بالا در وسوسه کردن افراد بیکار و معتاد کمک میکند که البته این وسط عده زیادی منتفع میشوند و سود به جیب میزنند.
جوکاری گفت: تخریب اماکن توسط افراد بیکار معتاد میتواند در حالت مصرف مواد و یا حتی در حالت عادی و با آگاهی کام، به طمع یافتن گنج و ثروت باشد که در این بین نقش افرادی دیگر پررنگتر است.
جوکاری ضمن اشاره به کارشناسان قلابی این حوزه تصریح کرد: افرادی به نام کارشناس در بالا بردن اطمینان خاطر عدهای که قصد انجام این کارها را دارن از همه بیشتر نفع میبرند و باید با این افراد برخورد قاطع و قانونی شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی کازرون اضافه کرد: موارد زیاد تخریب امامزادهها و یا حفاریهای غیر مجاز از باغات و کوهها داشتیم که نتیجه آن در نهایت منجر به مصادره شدن ابزار کار این افراد به نفع دولت بوده است. شاید برخورد قاطع و جدیتر نیز راهکاری دیگر در جهت کاهش و مرتفع کردن این معظل باشد.
جوکاری ضمن اشاره به عواقب این کارها ادامه داد: گاهی این اقدامات منجر به درگیری فیزیکی میشود که شاید اگر اقدام به موقع نیروی انتطامی و دیگر دستگاهها نباشد نتیجه غیرقابل جبرانی، چون قتل را در پی داشته باشد.
او، کمبود نیروی انسانی در حوزه حفاظت را یکی از مشکلات مهم عنوان کرد و افزود: با توجه به وسعت و گستردگی شهرستان، زیاد بودن اماکن تاریخی و مذهبی، نیروی حفاظتی بسیار کم است و جوابگو نیست.
رئیس اداره میراث فرهنگی کازرون ضمن اشاره به وجود ۳۰ امامزاده اوقافی مشترک در شهرستان تصریح کرد: این امامزادهها به علت نبود بودجه و اعتبار از سوی اوقاف، بدون خادم یا نگهبان هستند. مشکلات اقتصادی کشور که به تبع آن این مشکل دامنگیر همه حوزهها شده است، شاید نبود آن نخستین قدم جهت باز شدن گرهها و رفع مشکلات بود، اما متاسفانه این طور نیست.
جوکاری ضمن تقدیر از همکاری دستگاه قضایی و سازمان نیروی انتظامی، مردم، دهیاران و شوراها، دوستداران میراث، دوستداران محیط زیست گفت: همراهی و همکاری این مجموعهها قطعا تاثیر بسیار خوبی در کاهش و مرتفع کردن این مشکل خواهد داشت و انشاالله بتوانیم با همکاریِ هم گامهای مهمی برداریم.
روستای کاسکان در جنوب غربی شهرستان کازرون واقع شده است. این روستا از شرق به روستای مشتان، از غرب به روستای حسن آباد (ساختمان) کاسکان، از شمال به شهر کازرون و از جنوب به کوه منتهی میشود. شهرستان کازرون در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب شیراز قرار دارد.
منبع: فارس