افراد مبتلا به برونشیت معمولاً مخاط غلیظی را سرفه میکنند که میتواند تغییر رنگ دهد. برونشیت ممکن است حاد یا مزمن باشد.
برونشیت حاد اغلب از سرماخوردگی یا هر عفونت دیگری در دستگاه تنفسی ناشی میشود و شایع است، در حالی که برونشیت مزمن که یک بیماری جدیتر است، شامل تحریک یا التهاب مداوم درپوشش لولههای برونش است که بیشتر در اثر سیگار کشیدن ایجاد میشود.
برونشیت حاد، که به عنوان سرماخوردگی قفسه سینه نیز شناخته میشود، معمولاً در طول یک هفته تا ۱۰ روز بدون عوارض طولانی مدت بهبود مییابد، در حالی که سرفه ممکن است هفتهها طول بکشد.
با این حال، اگر دورههای مکرر برونشیت دارید، ممکن است برونشیت مزمن داشته باشید که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. برونشیت مزمن یکی از شرایط پزشکی است که در بیماری انسدادی مزمن ریه گنجانده شده است.
علائم و نشانههای برونشیت حاد و مزمن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
سرفه
تولید مخاط (خلط) که میتواند شفاف، سفید، خاکستری مایل به زرد یا سبز باشد و به ندرت ممکن است خونی باشد.
خستگی
تنگی نفس
تب و لرز خفیف
سفتی در ناحیه قفسه سینه
اگر برونشیت حاد دارید، ممکن است علائم سرماخوردگی مانند سردرد مبهم یا بدن درد داشته باشید، و در حالی که این علائم معمولاً در عرض یک هفته بهبود مییابند، ممکن است سرفههای سرسختی داشته باشید که چند هفته طول میکشد.
در برونشیت مزمن، تولید سرفه حداقل برای سه ماه ادامه مییابد و دورههای مکرر آن حداقل برای دو سال متوالی رخ میدهد.
اگر برونشیت مزمن دارید، احتمالاً دورههایی را تجربه میکنید که سرفه یا سایر علائم شما بدتر میشود. در آن مواقع، ممکن است یک عفونت حاد و همچنین برونشیت مزمن داشته باشید.
برونشیت حاد معمولاً توسط ویروسها ایجاد میشود، معمولاً همان ویروسهایی که باعث سرماخوردگی و آنفولانزا میشوند. آنتی بیوتیکها ویروسها را از بین نمیبرند. بنابراین، این نوع دارو در اغلب موارد برونشیت موثر نیست.
شایعترین علت برونشیت مزمن سیگار کشیدن است. آلودگی هوا، گرد و غبار یا گازهای سمی در محیط یا محل کار نیز میتواند در ایجاد این عارضه موثر باشد.
عواملی که خطر ابتلا به برونشیت را افزایش میدهند عبارتند از:
سیگار کشیدن
افرادی که سیگار میکشند یا با آنها زندگی میکنند در معرض خطر بالای ابتلا به برونشیت حاد و مزمن هستند.
کاهش مقاومت
این میتواند ناشی از یک بیماری حاد دیگر مانند سرماخوردگی یا یک بیماری مزمن باشد که سیستم ایمنی را ضعیف میکند. افراد مسن، نوزادان و کودکان نیز بیشتر مستعد ابتلا به عفونت هستند.
ریفلاکس معده به مری و حملات مکرر سوزش سر دل شدید میتواند گلو را تحریک کند و فرد را مستعد ابتلا به برونشیت کند.
برای کاهش خطر ابتلا به برونشیت، نکات زیر را دنبال کنید:
از کشیدن سیگار بپرهیزید
سیگار کشیدن خطر ابتلا به برونشیت مزمن را افزایش میدهد.
تزریق واکسن
بسیاری از موارد برونشیت حاد ناشی از آنفولانزا، یک ویروس است. دریافت واکسن آنفولانزای سالانه میتواند از شما در برابر ابتلا به آنفولانزا محافظت کند. همچنین ممکن است بخواهید واکسیناسیونهایی را در نظر بگیرید که از شما در برابر برخی از انواع ذات الریه محافظت میکند.
شستن دست ها
برای کاهش خطر ابتلا به عفونتهای ویروسی، دستهای خود را مرتب بشویید و از ضدعفونی کنندههای الکلی استفاده کنید.
منبع: الیوم السابع