حاج حسین خرازی اول شهریور سال ۱۳۳۶ (روز عاشورا) در اصفهان دیده به جهان گشود. او فرماندهای بافکر و دارای نبوغ نظامی بالا بود و در چندین عملیات نیروهای اصفهانی را در قالب لشکر ۱۴ امام حسین (ع) هدایت کرد تا اینکه هشتم اسفند سال ۱۳۶۵ در عملیات کربلای ۵ به همرزمان شهیدش پیوست. پیکر شهید خرازی پس از مشایعت هزاران نفر از مردم در قطعه شهدای کربلای ۵ در گلستان شهدای اصفهان به خاک سپرده شد.
به مناسبت سالگرد شهادت سردار حاج حسین خرازی کتابهای منتشر شده در خصوص این سردار شهید را اجمالی معرفی میکنیم.
«پروانه در چراغانی»؛ نگاهی به زندگی شهید حسین خرازی
«پروانه در چراغانی» عنوان یک جلد کتاب مشتمل بر زندگی نامه و روایتی از سرگذشت شهید حاج حسین خرازی فرمانده لشکر ۱۴ امام حسین (ع) اصفهان است که مرجان فولادوند آن را در سری کتابهای قصه فرماندهان نگاشته است.
این کتاب ۹۶ صفحهای با نگارشی ادبی و توصیفی از زاوایهای نو شرح حال رشادتها و شجاعتهای این سردار بزرگ را نقل میکند و در ۱۰ بخش شامل به جای زندگینامه، تا رهایی، فرودگاه، اعزام، مُرد، دژبان، پروانه در چراغانی، مثل یک خواب، اطلسیها در آفتاب، بغض ابری نوشته شده است.
«عقیق»؛ روایتی داستانی از زندگی سردار شهید حاج حسین خرازی
کتاب «عقیق» نوشته نصرتالله محمودزاده زندگینامه داستانی سرداری است که با یک دست لشکری را فرمان میداد. در این کتاب خاطرات همرزمان و سخنرانیهای شهید خرازی تدوین و مراحل ورود او به جنگ تحمیلی و شکل گیری لشکر ۱۴ امام حسین (ع) و موفقیتهایش بازگو شده است.
«موسسه سیما فیلم» با اقتباس از کتاب عقیق، زندگینامه شهید خرازی را به تصویر کشیده؛ این کتاب در سومین دوره کتاب سال دفاع مقدس، رتبه نخست را از آن خود کرد.
«زندگی با فرمانده»؛ خاطراتی از شهید حسین خرازی
کتاب «زندگی با فرمانده» تالیف علی اکبری است. نویسنده برای تألیف کتاب با همرزمان شهید خرازی، از جانشین لشکر تا فرماندهان گردان و گروهان گفتگو کرده است. بیش از ۲ سال پیاده کردن مصاحبهها زمان برده و بعد از حدود ۶ ماه توانسته این کتاب را منتشر کند.
این کتاب به صورت ۴ رنگ با ۸۰ تصویر سیره عملی و اخلاقی و معنوی شهید خرازی را به تصویر کشیده است. خاطرات خواندنی و جذاب و تصاویر منحصر به فرد این کتاب این اثر را نسبت به بقیه آثار منتشر شده از شهید خرازی متمایز میکند.
«یادگاران ۷» کتاب خرازی
«یادگاران۷» کاری از روایت فتح عنوان کتابهایی است که بنا دارد تصویرهایی از سالهای جنگ را در قالب خاطرههای بازنویسی شده، برای آنها که آن سالها را ندیدهاند نشان بدهد. این مجموعه راهی است به سرزمینی نسبتا بکر میان تاریخ و ادبیات، میان واقعهها و بازگفته ها. خواندنشان تنها یادآوری است، یادآوری این نکته که آن مردها بوده اند و آن واقعهها رخ دادهاند؛ نه در سالها و جاهای دور، در همین نزدیکی. کتاب حاضر که جلد هفتم از مجموعه «یادگاران۷» مشتمل بر خاطراتی از شهید حسین خرازی است.
«نامههای ناشناس»؛ براساس زندگی شهید حسین خرازی
این کتاب نوشته مرثا صامتی، بخشهایی از زندگی شهید حسین خرازی در قالب داستان با هدف آشنایی نسل جوان با آرمانها، اندیشهها، مبارزات و از خودگذشتگیهای خرّازی در دفاع از ایران و بیرون راندن دشمن از خاک این سرزمین تدوین شده است.
نگارنده میکوشد تا در قالب داستان، واقعیتهایی از زندگی و شخصیت شهید حسین خرازی را بیان کند و طی شش نامه وی را به صورت کاملاً دقیق به مخاطب بشناساند. ویژگی کتاب نیز بیان خاطراتی از شهید خرازی و ذکر سخنان موعظهگونه و پند دهنده این شخصیت در تقویت ایمان و روحیه معنوی اطرافیان است.
«فاتحان خرمشهر ۱۴»؛ حماسه فرمانده لشکر ۱۴ امام حسین (ع)
در جلد چهاردهم از مجموعه «فاتحان خرمشهر» نوشته مرتضی مساح به بازنویسی خاطرات سردار شهید حسین خرازی در موضوع آزادسازی خرمشهر در جنگ تحمیلی پرداخته و نقش او در این رخداد تاریخی را، شرح داده است.
سیره مدیریتی حاجحسین خرازی در کتاب «آقای مدیر»
کتاب «آقای مدیر» درباره سیره مدیریتی شهید حاج حسین خرازی فرمانده لشگر ۱۴ امام حسین (ع) است. این کتاب نوشته محمد بلندیان» است و در آن روایتهایی از شهید خرازی به طور موضوعی دستهبندی شده است.
فرماندهی، تواضع و … از موضوعاتی است که روایتها بر اساس شان تدوین شده است. این کتاب ۱۴۴ صفحهای که سال ۱۳۹۵ با حضور مادر شهید خرازی رونمایی شد در میان آثار پرفروش و موفق قرار دارد.
«سیمای سرداران شهید اسلام»
«سیمای سرداران شهید اسلام (حاج حسین خرازی)» نوشته غلامحسین قراگوزلو در سال ۱۳۷۰ به چاپ رسیده است؛ این کتاب که در ۵ بخش تنظیم شده شامل زندگینامه، وصیتنامه و نگاه دوستان و خانواده این شهید بزرگوار به اوست و به طور خلاصه شهید حسین خرازی را معرفی کرده است.
منبع: دفاع مقدس