حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب در سی و هشتمین نشست کمیته نمایندگان آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران اسلامی در سالن اجتماعات بعثه مقام معظم رهبری برگزار شد، ماموریتهای ساطمان حج در چهار محور حج، عمره، عتبات عالیات عراق و اماکن زیارتی در سوریه را تشریح کرد و با بیان اینکه در دهههای ۶۰ و ۹۰ بدلیل حج خونین، فاجعه منا و شیوع کرونا هربار سه سال حج تعطیل شد، اظهار داشت: در حج ۱۴۰۲ بیش از ۸۷ هزار نفر زائر و خادم به سرزمین وحی مشرف خواهند شد.
سرپرست حجاج ایرانی افزود: با استفاده از فرصت تعطیلی حج در دوره شیوع کرونا و با تلاش مسئولان و دست اندرکاران، فرآیندها اصلاح و کتاب فرآیندهای حج و زیارت با هدف سرعت بخشیدن به برنامههای این حوزه و کاهش مشکلات تدوین شد. وی یکی از اقدامات در حج پیش رو را کاهش تعداد خادمان اعزامی و افزایش صدها نفری تعداد زائران عنوان کرد و گفت: علاوه بر آن که بیش از یک میلیون نفر در نوبت تشرف قرار دارند افراد دیگری هم از بعد از سال ۸۶ مستطیع شده اند که علاقه مندند به سرزمین وحی مشرف شوند.
نماینده، ولی فقیه در امور حج و زیارت تاکید کرد: شرایط و زائران امروز با گذشته تفاوت دارند و توقعات آنها از روحانیون و خادمان دیگربخشها بیشتر است لذا برنامهها نیز باید در طراز نیازهای زائران برای کاروانها درنظر گرفته شود. وی با اشاره به اینکه هزینه حج ۱۴۰۲ با تلاشها و تدابیر صورت گرفته بویژه در اسکان از حدود ۱۵۰ میلیون تومان به حداقل ۱۰۹ و حداکثر ۱۳۹ میلیون تومان کاهش یافت، اظهار داشت: برای اولین بار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حج پیش رو جهت آرامش بیشتر زائران کاروانهای زوجی راه اندازی شده است و اگراین تجربه همراه با موفقیت و استقبال روبرو شود در سالهای آینده تعداد این کاروانها افزایش خواهد یافت.
نواب همچنین لزوم توجه به الزامات و عناوین و مفاهیم در نگارش سند ملی زیارت را یادآور شد و با بیان آثار مثبت در کنار هم بودن «حج و زیارت» افزود: حج که از فروع دین بشمار میرود به تعبیری زیارت هم میباشد. اگر دوسند برای حج و زیارت تهیه شود در برخی موارد هم پوشانی و در برخی موارد از یکدیگر جدا خواهند بود در صورتی که میتوان به گونهای دیگر به این مقوله پرداخت و یک سند جامع با تعبیر و عنوان مناسب برای این برنامه عبادی تدوین کرد. نماینده، ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان اینکه جهان امروز به موضوع زیارت نیز توجه بیشتری دارد، اظهار داشت: علاوه بر مراسم اربعین حسینی بیش از سی پیاده روی دیگر در جهان وجود دارد که در برخی از آنها حدود هزار کیلومتر پیاده روی انجام میشود، ولی روح و حقیقت این مراسم که احترام گذاشتن به شخصیت انسان کامل است در هیچکدام از آن پیاده رویها دیده نمیشود.
وی آثار مادی گرایی در جامعه را یادآور شد و با بیان اینکه روح مردم از سرو صدا در جهان امروز خسته شده است، گفت: مردم بدنبال مکانی هستند که تمرکز و بدور از این جنجالها با خدای خویش و یا موالیان مورد احترام ارتباط روحی معنوی پیداکنند. در ابتدای این همایش که به میزبانی حوزه نمایندگی، ولی فقیه درامور حج و زیارت برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین مصطفی فقیه اسفندیاری رئیس دبیرخانه اجلاسیه آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران، گزارشی از اقدامات و مطالعات صورت گرفته برای تدوین پیش نویس سند ملی زیارت ارائه داد.