محسن هوشمند، رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی درباره فعالیت آستان قدس در فضای مجازی گفت: سالهاست با همکاری رسانه ملی و سایر مجموعههای رسانهای تلاش کردیم حال و هوای معنوی حرم مطهر را به مخاطب منتقل کنیم، معارف امام رضا (ع) را منتشر کنیم و ارتباط قلبی بین ارادتمندانی برقرار کنیم که در اقصی نقاط عالم دوست دارند به ساحت علیبن موسی الرضا متوسل شوند.
هوشمند با بیان اینکه از طریق امواج هم این ارتباط برقرار میشود، ادامه داد: در چند سال اخیر حدود دو سه رسانه صوت و تصویر را در این حوزه دنبال کردیم. رسانه رضوی تیوی که شاید یکی از پرسابقهترین تلویزیونهای اینترنتی در کشور است. فکر میکنم فعالیتش بیش از ۱۰ سال باشد. در تمام این مدت پخش زنده از حرم داشته و برنامههای خاص خود را تولید میکرده است.
رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی با بیان اینکه این رسانه در پلتفرمهای تلوبیون و لنز قابل دسترس است، افزود: شبکه شمس تیوی فضای اطلاعرسانی آستان را دنبال میکند و شبکه جهانی امام رضا (ع) با رویکرد توجه به مخاطبین بینالمللی کار خود را دنبال میکند. مجوزش هم آماده شده و به زبانهای عربی، انگلیسی و اردو در بستر فضای مجازی و ماهواره پخش خواهد شد.
به گفته وی، در مجموع شبکههای ما دو سه گونه محتوا تولید میکند. یک بخش از محتوا ناظر به رویدادهایی است که در حرم مطهر روی میدهد. بخش دیگر محتوا مربوط به اطلاعرسانی در آستان قدس رضوی است و بخش دیگر آن به تولیدات معارف امام رضا (ع) و ائمه معصومین اختصاص دارد.
هوشمند در پاسخ به این سوال چه راهکاری اندیشیده شده تا شبکه جهانی امام رضا (ع) به سرنوشت پرس تیوی از بُعد تحریم دچار نشود، تصریح کرد: پیام حق و حقیقت تحریمپذیر نیست. امروز مخاطب جهانی تشنه معرفت و حقیقت است. اگرچه بستن چند شبکه به کار جریان حق لطمه میزند، ولی در نهایت این شبکه راهاندازی میشود تا به روشهای مختلف پیام حق را منتشر کند.
رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی درباره روشهای ستنی ارتباط با حرم امام رضا توضیح داد: ما یک شماره ملی ۱۳۸ داریم که شهروندان میتوانند از هرجای ایران تماس بگیرند و اگر سوال یا پیشنهادی درباره برنامههای آستان قدس و حرم دارند، میتوانند مطرح کنند. همچنین، بستر ارتباط مستقیم با حرم هم از طریق این شماره برقرار میشود. بعد از درخواست آنها، مستقیم صوت روضه منوره برای مخاطب پخش میشود و میتوانند با امام رضا ارتباط بگیرند.
وی درباره پخش حرم امام رضا بر بستر واقعیت افزوده و واقعیت مجازی بیان کرد: جدا از رضوی تیوی و ... در حوزه ایآر (AR) و ویآر (VR) هم الگوسازی حرم در فضای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی طراحی میکنیم تا عزیزان از آن طریق خودشان را در آن فضا حس کنند.
هوشمند بیان کرد: همیشه در تاریخ، آستان قدس علیبن موسی الرضا (ع) و ائمه معصومین یک نمود عینی از ارادتمندی اهالی هنر و رسانه به اهل بیت بوده است.
رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی ادامه داد: هنر معماری که در صحن و سرای حرم میبینید، هنر کتابآرایی و آثار مختلف هنری که در گنجینههای موزه آستان قدس میبینید و آثار ادبی که هنرمندان و ادیبان در ادوار مختلف تقدیمِ ساحت علیبن موسی الرضا کردند، نشان میدهد ارادتمندی اهالی هنر و رسانه به اهل بیت امر دیرینه است. به عنوان مثال، دعبل خزاعی به عنوان شاعر برجسته در زمان امام رضا با رسانه شعر خود اثری را در جهان اسلام باقی میگذارد و امام رضا (ع) عنایت خاصی به او میکند.