وزارت نیرو برای گذر از دوره اوج مصرف برق در تابستان، برنامه‌های ایجاد ظرفیت جدید تولید و افزایش راندمان نیروگاه‌های فعلی را در دستور کار قرار داده است.

یکی از برنامه های علی اکبر محرابیان وزیر نیرو،  توسعه ظرفیت نیروگاهی در کشور تا پایان دوره چهارساله دولت سیزدهم بوده است که به تفکیک شامل ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر، ۱۰ هزار مگاوات ایجاد نیروگاه‌های حرارتی جدید و ۱۰ هزار مگاوات تولید توسط صنایع می‌شود.

در سال اول دولت سیزدهم افزایشی قابل توجه در ظرفیت تولید برق رقم خورد و با ایجاد نیروگاه‌هایی که مجموع توان آن‌ها به ۶ هزار مگاوات می‌رسید در این زمینه رکورد شکنی شد.پیش از این بیشترین میزان افزایش ظرفیت تولید برق به سال ۸۹ مربوط می‌شد که در آن سال در حدود ۵ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های کشور اضافه شد.

بر این اساس ظرفیت اسمی نیروگاه‌های کشور افزایش داشته و از ۸۶ هزار مگاوات در آذرماه ۱۴۰۰، پس از اتصال واحد گاز نیروگاه کلاس F دوکوهه در سال ۱۴۰۱ از مرز ۹۰ هزار مگاوات هم عبور کرد. نیروگاه‌های حرارتی سهم ۸۰ درصدی از این ظرفیت دارند و در حال حاضر ظرفیت آن‌ها به حدود ۷۴ هزار مگاوات می‌رسد.

امیر دودابی‌نژاد معاون برنامه‌ریزی شرکت برق حرارتی، پیش‌تر با اشاره به روند رو به رشد ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی گفته بود: برای تامین برق پایدار پیک تابستان ۱۴۰۱، برنامه جامع ۱۰۰ اقدامی با برخورداری از سه رکن اصلی افزایش ظرفیت تولید برق، استفاده حداکثری از ظرفیت‌های موجود و مدیریت مصرف انرژی مورد برنامه‌ریزی قرار گرفت.

او گفت: براساس هدف‌گذاری صورت گرفته مقرر شده بود تا ظرفیت تولید برق کشور از شهریورماه سال گذشته تا پایان تابستان امسال حدود ۶ هزار مگاوات افزایش یابد که این میزان افزایش ظرفیت، سه برابر مدت متوسط سال‌های گذشته بوده است.

این افزایش ظرفیت اگرچه به تنهایی پاسخگوی ناترازی تولید و تقاضای برق رو به رشد در دوره اوج تابستان نبود، اما با مدیریت مصرف در صنایع، برق در بخش خانگی به شکل پایدار تامین شد. بر اساس آمار تا پایان آبان سال ۱۴۰۱، در بخش صنعتی و خانگی به ترتیب ۳۴.۲ و ۳۳.۹ درصد برق تولیدی، مصرف شده است. آمار وزارت نیرو نشان می‌دهد که مشترکین برق تا پایان آبان ۱۴۰۱ نسبت به پایان سال ۱۴۰۰، ۱.۶۷ درصد رشد داشته است.

با توجه به رشدی که هرسال در تقاضای برق رخ می‌دهد، برنامه مدونی لازم است و وزارت نیرو به دنبال کمترین سرمایه گذاری بدون کاهش رفاه اجتماعی است. با برنامه ریزی‌های صورت گرفته سخنگوی صنعت برق ابراز امیدواری می‌کند که صنعت برق بتواند انرژی بیشتری به بخش صنایع کشور تحویل دهد و از طرفی در بخش‌های تجاری و خانگی خاموشی ایجاد نشود.

مصطفی رجبی مشهدی می‌گوید: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده در توسعه برق صنایع ۱۴۷۸ مگاوات نیروگاه حرارتی صنایع تا اوج بار مصرف برق سال ۱۴۰۲ در مدار تولید قرار خواهند گرفت. با ظرفیت‌هایی که واحد‌های نیروگاهی صنایع مذکور اختصاص می‌دهند، در تابستان ۱۴۰۲ اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف صنایع نسبت به سال قبل کاهش پیدا خواهد کرد.

به گفته رجبی مشهدی برای عبور از پیک مصرف برق در تابستان سال ۱۴۰۲ در دومین سال دولت سیزدهم، ۱۴۰ برنامه در نظر گرفته شده که بخشی از آن افزایش بار تولید و بخشی هم به مدیریت شبکه مربوط می‌شود.

او اعلام کرد: در این برنامه‌ها افزایش ظرفیت تولید نیروگاه‌های جدید به میزان ۶ هزار مگاوات و همچنین افزایش ظرفیت نیروگاه‌های موجود و رفع نیروگاه‌های آسیب دیده به میزان ۱۷۰۰ مگاوات برنامه ریزی شده است. ۸۵۰ مگاوات در بخش انرژی تجدیدپذیر و ۱۸۸ مگاوات نیروگاه کوچک مقیاس هم در این برنامه‌ها قرار دارد.

افزایش بهره وری نیروگاهی یکی از راه‌های مورد تاکید وزیر نیرو است. به گفته محرابیان ظرفیت سازی به ازای هر کیلووات در کشور، ۵۰۰ یورو هزینه دارد. اما از طرفی در سال گذشته برنامه‌ای مبنی بر افزایش راندمان نیروگاه‌های موجود ارائه شد و بیش از هزار مگاوات به توان این نیروگاه‌ها اضافه شد که به‌طور متوسط سرمایه گذاری در این افزایش توان به ازای هر کیلووات حدود ۲۵ یورو بود. رقمی که حدود یک بیستم هزینه سرمایه گذاری در ایجاد ظرفیت جدید است.

حفظ رفاه اجتماعی و تامین برق با کمترین سرمایه گذاری

محرابیان در رویداد رونمایی از استاندارد ملی برچسب انرژی کولر آبی گفته بود: در بخش تولید اقدامات زیادی می‌توانیم انجام دهیم که مهمترین آن در بخش بخار نیروگاه‌هاست که ۲۰ تا ۳۰ درصد امکان ارتقای راندمان برای بهینه کردن مصرف سوخت وجود دارد. طبق برنامه‌ای که به مجلس ارائه کردیم، برنامه ریزی کرده ایم که ۱۰ هزار مگاوات از طریق بهره وری انرژی، تراز برق کشور را مثبت کنیم که با کمترین سرمایه گذاری و عدم کاهش رفاه اجتماعی می‌توان به آن رسید.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۹ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
هرچه سریعتر جلوی مشعل سوزی صنعت نفت را بگیرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۱ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
مدیریت خاموشی را مدیریت مصرف مینامیم و بجای گسترش فرهنگ درست مصرف کردن برچسب اختراع میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۰۶ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
سلام علیکم
متاسفانه با گذشت ۲۲ روز از ماه آخر سال و موعد پرداخت ،عیدی را هنوز به ما ندادند.
نیروگاه ۸۰۰مگاواتی سیکل ترکیبی آبادان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۳ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
اروپا چطور اونا تابستان گرم همراه با تش باد نخواهند داشت؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۲ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
پس انرژی هسته ای کجا بدردمون میخوره؟! فقط باید بخاطرش تحریم بشیم...؟! دیگه ابتدایی ترین استفاده از هسته ای، تولید برقه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۱ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
وقتی توی زمستون و پاییز از بزرگراههای لنگرود تا رشت میام، تقریبا تمام چراغ های جاده خاموشن، اکر هم بعضی نقاط روشن باشن، اونم دو سه تا درمیون روشنن... واقعا باعث خجالته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۳ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
چه تمهیدی چرا به هر قیمتی میخواید از دولت دفاع کنید ، چرا اینقدر رسانه حکومتی هستید، یا اگر نمیدانید تهیه خبر رو به یک آدم مطلع و باسواد بدید، سال قبل چه مدیریتی شد؟ اینکه از ترس ریختن مردم به بیرون برق صنایع رو تار و مار کنید اسمش مدیریته؟ اونم صنایع اقتصاد داغون ایران؟
واقعا خیلی مسخرست
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۰۶:۲۱ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
یکی از کارهای خوب و تمهیدات میتواند الزام شرکتهای بزرگ و پایه به ساخت نیروگاه مستقل و یا نیروگاه پاک خورشیدی وبرقی برای خود باشد
Germany
ناشناس
۰۳:۰۳ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
باید مغازه ها مثل آلمان از ساعت تا ده بسته بشن و فقط فست فود ها باز باشن!
این جوری توی مصرف برق صرفه جویی سی درصد میشه!
مردم هم به خانواده هاشون می‌رسند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۳ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
به وقتش مثل زمستون که بهای گاز را ۱۰۰ برابر کردین واب از اب تکون نخورد تابستون هم انشااله مثل زمستون دست میکنین تو جیب مردم بها مصربی برق میشه ۱۰۰ برابر
آخرین اخبار