به‌موجب ماده ۸۶۲ قانون مدنی، وراث متوفی به سه‌طبقه تقسیم‌بندی می‌شوند که طبقه اول شامل پدر، مادر، فرزندان و نوه‌های متوفی است.

در قانون مدنی ایران، قواعد مربوط به ارث و وصیت، به صورت دقیق بیان شده است. یکی از موارد قوانین ارث، مربوط به حالتی که است که زنی فوت می‌کند و هیچ فرزندی نیز ندارد.


بیشتربخوانید


ارث زن بدون فرزند یکی از مواردی است که پیرامون آن سوالات بسیاری می‌شود. یکی از مسائلی که با فوت افراد ایجاد می‌شود، مشخص نمودن وراث و تقسیم ارث بین آن‌ها است. یکی از سؤالاتی که ممکن است در این میان، برای افراد مطرح شود این است که ارث زن بدون فرزند به چه کسانی می‌رسد و چه افرادی وارث او محسوب می‌شوند.

به‌موجب ماده ۸۶۲ قانون مدنی، وراث متوفی به سه‌طبقه تقسیم‌بندی می‌شوند که طبقه اول شامل پدر، مادر، فرزندان و نوه‌های متوفی است. در این طبقه پدر و مادر و فرزندان متوفی در درجه اول و نوه‌های او در درجه دوم قرار می‌گیرند.

طبقه دوم ورثه شامل اجداد، برادر، خواهر و اولاد آن‌ها هستند که اجداد، برادر و خواهر در درجه اول و فرزندان آن‌ها در درجه دوم قرار می‌گیرند.

طبقه سوم و آخرین طبقه نیز به عمو، عمه، خاله و دایی و فرزندان آن‌ها اختصاص دارد که در این طبقه‌بندی نیز، عمو، عمه، خاله و دایی در درجه اول و اولاد آن‌ها در درجه دوم هستند. بنا بر ماده ۸۶۴ قانون مدنی، زوج و زوجه به‌واسطه فوت دیگری از هم ارث می‌برند.

توجه زوجه به این نکته ضروری است که زن و شوهر، تنها درصورتی‌که ازدواج آن‌ها دائمی باشد در ارث یکدیگر شریک می‌شوند. ماده ۹۴۰ قانون مدنی دراین‌خصوص بیان می‌دارد: «زوجین که زوجیت آن‌ها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر ارث می‌برند.»

بر اساس ماده ۸۶۳ قانون مدنی دررابطه‌با طبقات و درجات ارث، وارثان طبقه بعد وقتی ارث می‌برند که از وارثان طبقه قبل، هیچ‌کسی وجود نداشته باشد؛ بنابراین، بر طبق طبقات و درجات ذکر شده در قسمت فوق، اگر زنی فوت نماید و فرزندی نداشته باشد، در درجه اول والدین و شوهر او، وارث محسوب می‌شوند.

درصورتی‌که افراد طبقه اول موجود نباشند یا پیش از زن، فوت نموده باشند نوبت به افراد طبقه دوم ارث می‌رسد و به همین ترتیب تا طبقه سوم. نکته مهم در این زمینه آن است که برای ارث‌بردن افراد، از زن بدون فرزند، نباید مانعی وجود داشته باشد.

برای مثال اگر زن بدون فرزندی توسط شوهرش به قتل برسد، مرد به‌هیچ‌وجه از او ارث نخواهد برد، زیرا بر طبق ماده ۸۸۰ قانون مدنی، قتل یکی از موانع ارث محسوب می‌شود.

درصورتی‌که زنی فوت نموده و فرزندی نداشته باشد و تنها وارث او شوهرش باشد، مرد تمام ارث را می‌برد. ماده ۹۴۹ قانون مدنی دراین‌خصوص بیان می‌دارد: «در صورت نبودن هیچ وارث دیگر به‌غیراز زوج، شوهر تمام ترکه زن متوفی خود را می‌برد.»

نکته قابل‌توجه این است که مرد در صورتی تمام ارث را خواهد برد که زن هیچ‌گونه فرزندی نداشته باشد و در این میان، تفاوتی میان فرزند مشترک یا فرزند همسر سابق زن وجود ندارد.

منبع: سایت طلا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۲۸ اسفند ۱۴۰۱
شوهر،خیلی،غلط،کرده،بلاخره،این،ظلم، تمام،میشه
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۰:۲۹ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
برادرم به حرف خانواده گوش نکرد و خونه را زد بنام همسرش حالا که اقساط خونه بعد ۱۶ سال تموم شده همسرش با یک دختر ۱۶ ساله مهریه را گذاشت اجرا ماشین برادرم را توقیف کرد و صاحبش شد و خونه را هم که بنامش بود با تمام اثاثیه بالا کشید و برادرم را از خونه بعد از ۱۶ سال زندگی لخت و عور بیرون انداخت حالا توی راه دادگاه هست که بتونه حق اش را بگیره ۶ ماه آواره شده لطفا اموالتان را بنام این و آن نکنید معلوم نیست فردا چقدر آدم ها تغییر کنند.
Iran (Islamic Republic of)
شکیبا
۱۳:۳۶ ۲۷ اسفند ۱۴۰۱
مگه در قانون یه خونه وماشین در شان مرد نیست پس چطور ماشین وگرفت .خونه که به نامش شده بود ولی ماشین ونمی تونه بگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۲ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
مادرم ارثیه پدرم را کشید بالا خونه سی وپنج میلیاردی زد به نامش رفت شوهر کرد .شوهره به خاطر پول باهاش ازدواج کرد الان خونه رذ به نام خود مادرم کرده باحیله چون قولنامه بود بعد رفته به نامش کرده کاریشم نمیشه کرد .بعد از فوت مادرم حالا بعد از صد سال خدایی نکرده ما که به مرگش راضی نیستیم شوهر مادرم از خونش ارث میبره .مادرم بارها خواسته خونه را بفروشه ویک خونه دیگه بخره فکر کنم میخاد به نام شوهره بخره منتها ما نزاشتیم آخر چی میشه یتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۶ ۲۴ اسفند ۱۴۰۱
زن ار شوهر همانقدر ارث میبرد که شوهر از زن و فرقی بین این دو در نسبت ارث نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۳ ۲۴ اسفند ۱۴۰۱
ارث مرد ازن بیشتر از ارث زن از مردهست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۵ ۲۳ اسفند ۱۴۰۱
ارث شون رو نمیخایم ، فقط دست از سر مرد و خانواده مردا بردارن
Iran (Islamic Republic of)
کورش
۱۲:۰۸ ۲۴ اسفند ۱۴۰۱
ای الهی قربون زبونت برم که گل گفتی .ما ارثشون نمیخواییم فقط لطف کنن حداقل منزل را تمیز نگه دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۸ ۲۳ اسفند ۱۴۰۱
همین جوری هم مردا حق زناشونو میخورن مرده و زنده نداره اینهمه تیتر و خبر رفتین