پخت آش در آخرین چهارشنبه سال مرسوم است. در این مطلب روش درست کردن چند نوع آش مخصوص این روز را میخوانید.
در گذشته رسم بود که در روز چهارشنبه آخر سال آش ابودردا را به صورت دسته جمعی میپختند. گروهی از زنان همسایه یا فامیل دور هم جمع میشدند و با شور و شوق این آش را میپختند. پخت این آش در شیراز و خراسان بسیار مرسوم است. در برخی نقاط نیز به این آش گوشت قلقلی اضافه میکنند؛ این توپهای قلقلی گوشت را به نیت تک تک افراد خانواده در این آش میریختند و نیت میکردند که همیشه سلامت بمانند. معمولا با پخت این آش شفای بیماران را هم میخواهند. طرز تهیه این آش هم شبیه آش رشته است.
بیشتربخوانید
مواد لازم
سبزی آش: یک و نیم کیلوگرم
نخود گرد: ¼ لیوان
لوبیا چیتی: ¼ لیوان
عدس: یک لیوان
رشته آش: ۳۰۰ گرم
کشک: ۲ لیوان
نعنا خشک: ۴ قاشق غذاخوری
سیر داغ: ۵ قاشق غذاخوری
پیاز بزرگ: ۵ عدد
روغن مایع: به مقدار لازم
طرز تهیه آش ابودردا
۱. از شب قبل حبوبات را خیس کنید. بعد از گرفته شدن نفخ حبوبات، آن دسته از حبوباتی که زمان پخت بیشتری دارند را زودتر بپزید و بعد بقیه حبوبات را اضافه کنید.
۲. پیازها را نازک و خلالی خرد و پیازداغ آماده کنید.
۳. وقتی که حبوبات کاملا پخته شد، آنها را با هم مخلوط و سبزی آش را با پیاز داغ اضافه کنید. صبر کنید سبزی آش ابودردا خوب بپزد.
۴. در بیست دقیقه پایانی پخت آش، رشته آش و کشک را به آش ابودردا اضافه کنید و اجازه دهید آش خوب جا بیفتد.
۵. نمک آش ابودردا را بعد از ریختن کشک و رشته آش اضافه کنید تا شور نشود.
۶. در پایان یک قاشق غذاخوری نعنا داغ به آش ابودردا اضافه و چند دقیقه بعد شعله را خاموش کنید. روی آش ابودردا چهارشنبه آخر سال را با پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ و کشک تزیین کنید.
۷. در خراسان جنوبی آش ابودردا را با گوشت چرخ کرده قلقلی درست میکنند. اگر دوست دارید آش ابودردا چهارشنبه آخر سال مجلسیتری داشته باشید گوشت چرخکرده مخلوط را به صورت قلقلی درست کنید و در ۵ دقیقه پایانی پخت به آش ابودردا اضافه کنید.
آش چهل گیاه متعلق به مازندران است که بیشتر برای چهارشنبه آخر سال پخته میشود.
مواد لازم
چغندر: ۳۰۰ گرم
جو: یک چهارم لیوان
باقالی: یک سوم لیوان
عدس: یک چهارم لیوان
برنج معمولی: یک لیوان
سبزی مازندرانی شامل زلنگ، اناریجه، پونه، نعنا، سیر، گشنیز، گزنه: یک کیلو
لوبیا و نخود: یک سوم لیوان
ماش: یک چهارم لیوان
گندم: یک چهارم لیوان
ترشی آش: به میزان لازم
نمک، فلفل، آب، شکر: به میزان لازم
طرز تهیه آش چهل گیاه
۱. چغندر را پوست و به میزان دلخواه خرد کنید. سبزیهای پاک شده را بشویید و ساطوری کنید.
۲. حبوبات را از شب قبل خیس کنید و به همراه برنج شسته شده درون قابلمه بریزید. چغندرهای خرد شده را به مواد اضافه کنید و روی آن را مقداری آب بریزید. بگذارید برای ۲ الی ۳ ساعت بپزد.
۳. سپس سبزیهای خرد شده را درون قابلمه بریزید و در صورت نیاز به آن مقداری آب اضافه کنید.
۴. سپس ترشیهای لازم برای آش را که معمولا یکی یا ترکیبی از آبغوره، سرکه، آب نارنج، آب انار ترش، آب گوجه سبز و شیره ازگیل است اضافه کنید و اجازه دهید تا مواد بپزند. به جای آب انار و آب گوجه سبز و شیره انگور میتوانید از رب انار ترش هم استفاده کنید. میزان ترشی مواد بسته به ذائقه خودتان است. اما رب انار در این آش باید به میزانی باشد که طعم انار در آن مشخص باشد. مقدار هر ترشی را ته یک فنجان در نظر بگیرید و اضافه کنید. سپس از آش بچشید و هر کدام را با توجه به ذائقه خود بیشتر کنید. در صورتی که آش ترشی بیشتری داشت، میتوانید از مقداری شکر نیز استفاده کنید. آش با این روش آماده است. نوش جان.
این آش در اردبیل و تبریز بسیار معروف است.
مواد لازم
رشته آش:۳۵۰ گرم
کوفته قلقلی ریز با گوشت چرخ کرده و پیاز و نمک و فلفل: ۲۰۰ الی ۲۵۰ گرم
قیسی زردآلو، آلو زرد، آلوچه، گوجه سبز: از هر یک ۶ الی ۷ عدد
آلبالو: یک چهارم پیمانه
چغندر خرد شده: ۲ عدد
نخود و لوبیا: از هر یک ۱/۳ پیمانه
عدس: نصف پیمانه
رب گوجه فرنگی:۱ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
سرکه: به مقدار لازم
پیاز داغ و نعناع داغ: به مقدار لازم
طرز تهیه آش هفت میوه
۱. حبوبات را از قبل خیس کنید و بعد با کمی آب و نمک و خوب بپزید.
۲. سپس پیاز داغ درست کنید و کمی رب گوجه بزنید و تفت بدهید.
۳. حبوبات پخته و میوهها را که قبلا خوب شسته و خیس کردهاید همراه کوفته قلقلیها با کمی آب یا آب گوشت یا آب مرغ اضافه کنید. میتوانید از عصارههای گوشت یا مرغ استفاده کنید. اگر از عصارهها استفاده میکنید مراقب نمک آنها باشید تا آشتان شور نشود.
۴. زمانی که میوهها نرم شدند و پختند، رشته را بریزید. آش را گاهی هم بزنید تا ته نگیرد.
۵. سپس آش را با کشک، پیاز داغ، نعنا داغ و کوفته قلقلی تزیین ونوش جون کنید.
منبع: همشهری آنلاین