در مراسم آیین افتتاح طرح تفکیک حسابهای تجاری و غیر تجاری با حضور آقای محمد رضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی، آقای پژمانفر رئیس کمیسیون اصل ۹۰، آقای طغیانی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و دیگر مسئولان نکاتی مطرح شد.
سروش معاون نظارت بر بانک مرکزی گفت: با توجه به بحث شفافیت و لزوم مبارزه با پولشویی، نقشه راه مبارزه با پولشویی شبکه بانکی را ارائه دادیم که در خصوص نقشه راه ۴ حوزه اصلی وجود دارد.
او افزود: با این طرح تفکیک حسابهای تجاری و غیر تجاری در آینده مردم به جای مراجعه به سازمان امور مالیاتی از طریق خود بانکها و سیستمها این تفکیک را انجام می دهند.
آقای محرمیان معاون فناوری نوین بانک مرکزی در خصوص طرح تفکیک حسابهای تجاری و غیر تجاری گفت: در نحوه طراحی پروژه یک مقدار شک بود تا مردم کمترین زحمت را متحمل شوند و به شکل خودکار انجام شود.
به گفته او، این فرآیند غیر حضوری است . در خصوص حساب اشخاص حقوقی پیش فرض حسابها تجاری هستند و اشخاص حقیقی پیش فرض حساب غیر تجاری است و اگر فرد بخواهد حساب اش تجاری شود کافی است به بخش حساب مالیات برود و نوع حساب را وارد و به محض ورود حساب از طریق وب سرویس به بانک مرکزی و سپس دیگر بانکهای میرود.
او افزود: این اعلام در حال حاضر در ۱۵ بانک به شکل خودکار انجام می شود ۵ بانک کشاورزی، ملی، توسعه و تعاون، گردشگری و موسسه نور تستها را انجام و متصل خواهند شد ۱۰ بانک مانده که در حال تکمیل اقدامات هستند. ۱۱.۳ میلیون حساب میلیون حساب تجاری معرفی شده اند.
آقای پژمانفر در ادامه در خصوص اتصال بانکها گفت: از بانک مرکزی بابت این اقدام تشکر میکنم این اقدام در نظام پولی میتواند شفافیت ایجاد کند.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ افزود: این طرح میتواند شفافیت و دقت بیشتری را ایجاد کند اگر مجموعههایی که نسبت به این موضوعها ورود نکردند زمان بخواهند یک زمان به آنها داده شود.
او در ادامه در خصوص سایر موضوعات گفت: بند د موضوع تسهیلات کلان و اشخاص مرتبط با شبکه بانکی تقاضا میشود بحث تسهیلات کلان که عدد ۱۰۰ میلیارد در شورای مطرح شده به ۵۰ میلیارد تومان تنزل پیدا کند.
پژمانفر افزود: در ارتباط با اشخاص مرتبط تعریفی شده که شرکتهایی که تا ۲ لایه مرتبط با بانکها هستند معرفی و در گزارشهایی در لایه سوم اعطای تسهیلات رفته و این فرار در حال شکل گیری است نسبت به تعریف اشخاص مرتبط تجدید نظر شود. مسئله بعدی در خصوص اشخاص است افرادی داریم که با یکدیگر نسبتهایی دارند، اما چون نسبتها کاملا شفاف سازی نمیشود خیلی روشن نیست که باید این مورد هم کامل در نظر گرفته شود.
او افزود: مردم انتظار دارند این اقدام جلو رود تا شفافیت افزایش پیدا کند رکود مالی ناشی از برخی بی انضباطیها است.
رئیس کمیسیون اقتصادی آقای طغیانی گفت: بحث ارز ریشه در اقتصادی ناسالم است که برای حل آن نیز به این زیر ساختها نیاز داریم. وقتی که عایدی ارز از ابتدای سال تا کنون بیش از ۱۶۰ درصد بوده آیا میشود شعار تولید داد؟ نیازمند سالم سازی اقتصاد و هدفمندی آن هستیم.
در ادامه فرزین رئیس کل بانک مرکزی گفت: در سال ۸۸ بحث توسعه مالیات و شفافیت مطرح بود که جمع بندی ما نقطه نظام شناسایی بود. در هر مسئله اقتصادی که ورود میکنیم متوجه میشویم شناخت دقیقی از فعالیت افراد حقیقی و حقوقی وجود ندارد و چون اطلاعات نداریم دچار خطا می شویم و احتمال خسارت وجود دارد.هر چه در کشور اطلاعات شفاف تر باشد اقتصاد را بهتر می توان مدیریت کرد. هرجا آسیب دیدیم از نبود اطاعات است.
او میگوید: سرمایه گذاری بر اطلاعات اقتصادی باید دسترس و در اختیار تصمیم گیران وسیاست گذاران قرار گیرد. این اطلاعات اقتصادی کار بسیار ضروری است و بانک مرکزی آن را دنبال میکند و امید است که بتوان به نظام مالیاتی کمک شود.
او میگوید: اگر نظام مالیاتی دقیق داشتیم سرمایه به راحتی در بازارهای ارز و مختلف جابه نمیشد از شبکه بانکی میخواهند رد پول فعالیت اقتصادی را شناسایی کنند.