سید موید محسننژاد در نشست خبری گفت: ستاد هماهنگی خدمات سفر کشور که به صورت دائمی فعال است و وظیفه هماهنگی بین دستگاههای مختلف کشوری برای تسهیل خدمات به عموم مردم را دارد در نوروز با افزایش سفرها نمود و فعالیتهای بیشتری دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس یادآور شد: امسال ۱۸ کمیته در ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی استان تشکیل شد و با پیگیریهای انجام شده هماهنگیهای لازم برای خدمات رسانی به مسافران نوروزی انجام شده است.
محسن نژاد گفت: این کمیتهها معمولا در سطح کشور با تعداد ۱۱ یا ۱۲ کمیته فعالیت میکنند، اما به فراخور شرایط بومی استانها امکان افزایش و کاهش این کمیتهها وجود دارد که در نوروز معمولا افزایش مییابند.
او با بیان اینکه این کمیتهها وظیفه تسهیل در ارائه خدمات سفر مهمانان نوروزی دارند، گفت: در نوروز ۱۴۰۲، حدود ۱۰ ایستگاه با همکاری کمیته حمل و نقل و اداره کل امور عشایر برای ارایه خدمات به مسافران نوروزی و جلوگیری از تصادفات و واژگونیها در ورودی شهرها و در فاصله ۳۰ کیلومتری از شهرها برپا میشوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس گفت: فلسفه خانههای مسافر که همواره به عنوان یک معضل مطرح هستند این است که ظرفیت آنها در زمان اوج سفر و تکمیل ظرفیت اقامت رسمی در استان به خدمت گرفته میشود تا خدمات اسکان را ارائه دهد.
محسن نژاد گفت: به وسیله آگهی روزنامه در ۲ نوبت در اسفندماه و فراخوانهایی که به وسیله پیامک به مردم ارسال شد اعلام کردیم کسانی که تمایل به خدمات خانه مسافر دارند باید به اداره کل میراث فرهنگی مراجعه کنند.
او گفت: در زمان تعطیلات ایام نوروز ارائه این خدمات ادامه دارد؛ حتی مردم میتوانند به ستاد مرکزی که در خیابان معزی شیراز واقع شده مراجعه و تقاضای خود را ثبت کنند تا بتوانند در ایام نوروز از خدمات اقامت در چارچوب قانون بهره ببرند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس به تشکیل اکیپهای نظارتی و بازرسی در ایام نوروز اشاره کرد و گفت: اکیپهای نظارتی برای همه دستگاهها در قالب ستاد استانی تشکیل و این نظارتها در حوزه مراکز اقامتی و مراکزی که خدمات غذا را ارائه میکنند از پیش از نوروز آغاز شده است. این مراکز باید حتما پروانه بهرهبرداری داشته باشند تا در حق مردم اجحافی نشود و اگر قرار است مردم پرداختی انجام دهند در قبال آن خدمات مناسب را دریافت کنند.
محسن نژاد با بیان اینکه انتقادات و پیشنهادات مردمی و دریافت اطلاعات گردشگری از طریق تلفن ۰۹۶۲۹ امکان پذیر است، گفت: ۲کمپ زیباشهر و جنت بحث اسکان را دنبال میکنند و اتوبوسهایی هم پیش بینی شده که همراه با راهنمایان گردشگری پکیجهای درون شهری را دنبال میکنند؛ بر همین اساس مشکلات مردم برای پارک اتومبیلهایشان در نزدیکی اماکن گردشگری که با ازدحام جمعیت در ایام نوروز روبه رو است رفع میشود.
او گفت: با توجه به شلوغی اماکن گردشگری در ایام نوروز نیازی نیست مردم برای تهیه بلیت در صف بایستند؛ کسی که میخواهد بلیت را تهیه کند میتواند با بهرهگیری از نرمافزار تاپ و سایت اقدام به تهیه بلیت کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس به استقرار راهنمایان گردشگری در اماکن تاریخی و گردشگری اشاره کرد و گفت: معمولا از سه نوع راهنمای گردشگری بهره میبریم، راهنمایانی که همیشه در اماکن تاریخی مانند مجموعههای تختجمشید و زندیه مستقر هستند. در کنار آنها راهنمایان افتخاری فعالیت دارند که به صورت داوطلبانه به راهنمایی مردم میپردازند.
محسن نژاد گفت: همچنین برای مکانهایی که راهنمایان گردشگری رغبتی برای حضور ندارند با پرداخت هزینه تلاش کردیم راهنماها را در آن مکانها مستقر کنیم. ۱۸۰ نفر راهنمای گردشگری در کل اماکن تاریخی استان مستقر هستند.
او با بیان اینکه یگان حفاظت در اماکن تاریخی و فرهنگی در ایام نوروز به پنج برابر رسیده است، گفت: به عنوان مثال در ایام نوروز ۲۵ نفر یگان حفاظت در حافظیه مستقر هستند، چراکه حافظیه در یک روز ممکن است ۳۰ تا ۵۰ هزار نفر بازدید کننده داشته باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس به برپا کردن نوروزگاهها در شیراز و برخی شهرستانها اشاره کرد و یادآور شد: نوروزگاه به سنتهای نوروزی این مرز و بوم میپردازد. همچنین آماده سازی اماکن، زیباسازی، رنگآمیزی، افزایش نیروی انسانی و آموزشهای نیروهای انسانی و ایجاد ۳۰ بازارچه صنایع دستی در استان فارس انجام شده است.
محسن نژاد گفت: همچنین با هماهنگیهای انجام شده با آموزش و پرورش امکان ارائه صنایع دستی اماکن در محل اسکان آموزش و پرورش فراهم شده است.
او ادامه داد: پایگاههای اورژانس و هلال احمر و ایستگاههایی در ورودی شهرها مستقر شدند که ترکیبی از دستگاههای ستاد خدمات سفر را برای ارائه خدمات، اطلاع رسانی و راهنمایی گردشگران در خود دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس با اشاره به تقارن ماه مبارک رمضان و عید نوروز گفت: مراسم افطاری هم همزمان با ماه مبارک رمضان برای روزه داران در حرمهای مطهر برپاست.
محسن نژاد افزود: در بحث نظارت تلاش کردیم که نظارت و بازرسی به صورت خود ارزیابی توسط انجمنهای حرفهای انجام شود. اعلام کردیم که همهتشکلها در ستاد حاضر باشند و به شکایات رسیدگی کنند.
او با بیان اینکه ۱۳۰ هزار نفر ظرفیت اقامتی برای هر شب در استان فارس پیشبینی شده است، گفت: افزون بر ظرفیت مراکز اقامتی رسمی از جمله هتلها، هتل آپارتمانها، مهمانپذیر، اقامتگاه سنتی و بومگردی که دارای پروانه هستند و از ظرفیت ۲۳ هزار تخت بهره میبرند نیاز به ظرفیت پشتیبان داریم که ۱۳۰ هزار نفر ظرفیت اقامتی پیش بینی شده برای هر شب در استان فارس است.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس با بیان اینکه هتل آپادانا تخت جمشید امسال مجددا خدمات خود را آغاز میکند، افزود: از ظرفیت مدارس، کمپهای اسکان در پارکها، سالنهای ورزشی، سالنهای نمایشگاه بینالمللی و حسینیهها برای کمک در خدمات اسکان بهره گرفته میشود و به دلیل پیش بینی بارندگی ممکن است از ظرفیت مساجد نیز برای اسکان بهره ببریم.
محسن نژاد با اشاره به اینکه پذیرش مراکز رسمی انجام شده است، افزود: سامانهای برای اطلاعات تأسیسات گردشگری راهاندازی شده است و مردم میتوانند برای دریافت این اطلاعات به سامانه Namad.mcth.ir مراجعه کنند.
او اظهار کرد: از ۱۶ اسفندماه تا پایان ۲۶ اسفندماه حدود ۱۴۴هزار و ۴۵۳ نفر در اماکن اقامتی استان اسکان یافتهاند که از این تعداد حدود ۹۷ هزار و ۸۸۱ نفر در شهر شیراز اسکان یافتهاند.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس همچنین با بیان اینکه بحث سرمایه گذاری برای حمایت از توسعه گردشگری و حمایت از انجام سرمایهگذاری ضرورت دارد، گفت: ما دو نوع مجوز از جمله مجوز موافقت اصولی و مجوز ایجاد صادر میکنیم که در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۷۳ مجوز موافقت اصولی با حجم سرمایه گذاری چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان و پیش بینی اشتغال سه هزار و ۶۰۰ نفر صادر شده و در همین سال ۴۲ محور ایجاد با ارزش سرمایه گذاری هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان و پیش بینی اشتغال ۷۵۳ نفر صادر شده است.
محسن نژاد اضافه کرد: پیش بینی میشد که امسال سفرها زودتر از ایام تعطیل آغاز شود؛ این اتفاق افتاد، اما حجم مسافران کمتر از تعدادی بود که پیش بینی کرده بودیم. البته رغبت به سفر کم نشده، اما با توجه به تقارن ماه مبارک رمضان با ایام نوروز و به دلیل اینکه مردم کمتر اعتقاد به سفر در ماه رمضان دارند ممکن است با کاهش سفرهای نوروزی مواجه شویم.
او افزود: درصدد هستیم که برنامه سال تحویل در مجموعه جهانی تخت جمشید برگزار شود، اما هنوز قطعی نشده است و منتظر تاییدیه از دستگاههای ذیربط هستیم. سفرهخانههای سنتی که در مسیر گردشگری و دارای مجوز از اداره کل میراث هستم از ساعت۱۲ تا ۳ شب هم باز هستند، اما این فعالیت در ماه مبارک رمضان با رعایت عدم روزهخواری در ملا عام و حفظ حرمت ماه رمضان انجام میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس با بیان اینکه اگر با استقبال مردم مواجه شویم ساعات بازدید از امکان تاریخی افزایش مییابد، گفت: بازدید از آرامگاههای حافظ و سعدی تا ساعت ۱۲ شب امکان پذیر است؛ سعی کردیم ساعات بازدید را در همه اماکنتاریخی افزایش دهیم. به عنوان مثال مجموعههایی مانند ارگ کریمخان که زیر نظر ادارهکل میراث فعالیت میکند تا نیمه شب و حداقل تا ساعت ۲۱ شب باز است.