دیابت نوع دو معمولا در سنین بالاتر و به دنبال پیروی از الگوی زندگی نادرست به وجود می‌آید.

امروزه شاهد افزایش روزافزون دیابت در سراسر جهان هستیم. دیابت یک بیماری مزمن التهابی است که می‌تواند به دلیل زمینه‌های ژنتیکی یا پیروی از الگوی زندگی ناسالم باشد. افراد مبتلا به دیابت در طول زندگی خود با عوارض ناشی از این بیماری مواجه می‌شوند.

دیابت نوع یک معمولا در سنین پایین‌تر و به دنبال عوامل ژنتیکی بروز می‌کند، ولی دیابت نوع دو معمولا در سنین بالاتر و به دنبال پیروی از الگوی زندگی نادرست مانند کم تحرکی، چاقی و رژیم غذیی نامناسب به وجود می‌آید. همچنین از انواع دیگر دیابت می‌توان به دیابت بارداری اشاره کرد. همانطور که گفته شد بیماران مبتلا به دیابت در طول زندگی خود با مشکلات بسیاری مواجه هستند که از جمله آن می‌توان به مشکلات بینایی (رتینوپاتی دیابتی)، مشکلات عصبی (نوروپاتی)، مشکلات کلیوی (نفروپاتی)، مشکلات قلبی-عروقی (کاردیومیوپاتی دیابتی)، چربی خون بالا و التهاب اشاره کرد. رژیم غذایی نقش مهمی در پیشگیری و مدیریت دیابت دارد. در ادامه به موادغذایی مفید برای افراد مبتلا به دیابت می‌پردازیم:

فهرست مطالب
۱- ماهی چرب
۲- سبزیجات برگ سبز
۳- ویتامین C
۴- آووکادو
۵- تخم مرغ
۶- دانه چیا
۷- لوبیا
۸- ماست یونانی
۹- مغز‌های آجیل

ماهی چرب
ماهی سالمون، ساردین، شاه ماهی و خال مخالی منبع خوبی از اسید‌های چرب امگا ۳ محسوب شده که برای سلامت قلب مفید است. دریافت میزان کافی از این چربی‌ها در یک رژیم غذایی منظم برای افراد مبتلا به دیابت اهمیت دارد، به طوریکه این افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته قرار دارند. اسید‌های چرب DHA و EPA حافظ سلول‌های دیواره رگ‌های خونی بوده و در کاهش عوامل التهابی و بهبود عملکرد عروق موثر است. تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف ماهی چرب به تنظیم قندخون کمک می‌کند. ماهی همچنین منبع غنی از پروتئین بوده و در کمک به حس سیری و تثبیت سطوح قندخون موثر است.

سبزیجات برگ سبز
این سبزیجات سرشار از موادمغذی با کالری نسبتا پایین و میزان کم کربوهیدرات هستند، بنابراین مصرف آن‌ها تاثیر قابل توجهی بر سطوح قندخون نخواهند داشت. اسفناج، کلم کیل و سایر سبزیجات برگ سبز منبع خوبی از ویتامین‌ها و موادمعدنی به ویژه ویتامین C می‌باشند.

 ویتامین C
این ویتامین به عنوان یک آنتی اکسیدان بالقوه عمل می‌کند و دارای خواص ضدالتهابی است. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به دیابت نسبت به سایرین سطح ویتامین C پایینی دارند و نیاز بیشتری به دریافت این ویتامین خواهند داشت؛ بنابراین افزایش دریافت موادغذایی غنی از این ویتامین در افراد مبتلا به دیابت با افزایش سطوح سرمی ویتامین C، کاهش التهاب و کاهش آسیب سلولی همراه است.

آووکادو
این میوه کمتر از یک گرم قند، مقدار کمی کربوهیدرات و میزان بالایی فیبر و چربی سالم دارد، بنابراین در صورت مصرف این ماده غذایی نگرانی در مورد افزایش سطوح قندخون وجود ندارد. این ماده غذایی انتخاب مناسبی برای افراد دیابتی محسوب می‌شود، به ویژه زمانیکه چاقی خطر پیشرفت دیابت را افزایش می‌دهد.

 تخم مرغ
مصرف منظم تخم مرغ در یک رژیم غذایی مغذی و سالم می‌تواند به کاهش خطر بروز بیماری قلبی و سکته در افراد دیابتی کمک کند. تخم مرغ باعث کاهش التهاب، بهبود حساسیت به انسولین، افزایش کلسترول خوب HDL)) و کاهش کلسترول بد (LDL) خواهد شد. براساس مطالعات مصرف تخم مرغ به عنوان صبحانه به دلیل میزان کربوهیدرات پایین این ماده غذایی به مدیریت قندخون در طول روز در افراد دیابتی کمک می‌کند.

دانه چیا
این دانه یک غذای فوق العاده برای افراد دیابتی است. این ماده غذایی سرشار از فیبر می‌باشد، به طوریکه در ۲۸ گرم دانه چیا ۱۱ گرم از ۱۲ گرم کربوهیدرات موجود در آن فیبر بوده که باعث افزایش قندخون نخواهد شد. همچنین دانه چیا به کاهش حس گرسنگی، افزایش حس سیری و در نتیجه کنترل وزن و قندخون کمک می‌کند.

 لوبیا
انواع لوبیا در دسته بندی حبوبات سرشار از ویتامین‌های گروه B، موادمعدنی (کلسیم، پتاسیم و منیزیم) و همچنین فیبر هستند. این موادغذایی مغذی شاخص گلیسمی پایینی دارند که برای مدیریت دیابت و پیشگیری از ابتلا به این بیماری اهمیت دارد.

ماست یونانی
براساس مطالعات، مصرف روزانه ماست یونانی با ۱۸ درصد کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو در ارتباط است. همچنین مصرف روزانه ماست و موادغذایی لبنی باعث کاهش وزن و بهبود توده‌ی بدنی در افراد میتلا به دیابت نوع دو می‌شود. میزان بالای کلسیم، پروتئین و لینولئیک اسید کونژوگه (CLA) موجود در ماست به افزایش حس سیری در افراد کمک می‌کند.

مغز‌های آجیل
این مواد غذایی سرشار از فیبر هستند. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف منظم مغز‌های آجیل ممکن است باعث کاهش التهاب، قندخون، HbA۱c و کلسترول بد (LDL) شود. مغز‌های آجیل مانند گردو، بادام، فندق و پسته به سلامت سیستم قلب و عروق در افراد دیابتی کمک می‌کند. مصرف مغز‌های آجیل همچنین در کمک به بهبود سطوح قندخون موثر است.

برچسب ها: دیابت ، تغذیه سالم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.