پویا واثق ملکی کارشناس کسب و کار در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: اکثریت افراد در ابتدای سال و همزمان با آغاز بهار برنامهها و اهدافی را برای خود مشخص میکنند که میتواند مهمترین تصمیمهای زندگی آنها باشد، اما شاید در عملیاتی کردن این تصمیمها نتوانند موفق عمل کنند.
واثق ملکی نقشه راهی را برای رسیدن به اهداف برنامه ریزی شده سالیانه ترسیم کرد و افزود: مهمترین نکتهای که باید مدنظر قرار دهیم این است که تاریخ از آن کسانی است که از قبل برای هر چیزی نقشه دارند.
وی تصریح کرد: ما برای عملی کردن رویاهایمان تصمیمهایی میگیریم که خیلی از آنها مبهم هستند.
مثلا تصمیم میگیریم پولدار بشویم، ولی درباره میزان پولدار شدن و نحوه آن ایدهای نداریم یا تصمیم میگیریم کسب و کارمان را گسترش دهیم گستره آن را معلوم نمیکنیم. به عبارتی میدانیم چه میخواهیم، ولی نمیدانیم چگونه میخواهیم.
این کارشناس کسب و کار ادلمه داد: قبل از اینکه دنیا ما را از حرکت به سمت مقصد مبهم مان پیاده کند باید ابهام را برطرف کنیم و جواب دهیم که دقیقا کجا میخواهیم برویم؟
واثق ملکی اظهار داشت: راه خوب این است که پس یک برگه کاغذ برداریم و در آن هدف خودمان را بنویسیم و بعد از اینکه آن را نوشتیم روبروی آن از چه طریقی و چگونه را هم بنویسیم و به آن مدت زمان بدهیم.
واثق ملکی افزود: ماشینها در تاریکی شب و در جاده ایی که تاریک است و هیچ نوری ندارد بدون روشن کردن چراغ حرکت نمیکنند؛ هر مسیر جدیدی که در زندگی خودتان بخواهید وارد آن شوید حکم همان جاده تاریک را دارد. روشنایی این جادهها آگاهی و دانش است. به طور مثال اگر هدف شما در زمینه کسب و کار و رسیدن به اهداف شغلی باشد، شما قبل از هر کار باید روی خودتان سرمایه گذاری کنید یعنی اول هدف خودتان را انتخاب کنید.
این کارشناس کسب و کار عنوان کرد: مثلا یک نفر هدفش این است که هنرمند شود. وقتی وارد مسیر ناشناس و تاریکی میشوید قطعا ذهن به خاطر ناشناخته بودن این مسیر به شما اجازه حرکت را نخواهد داد مگر اینکه به کمک روشنایی دانش، مسیر خودتان را روشن کنید.
واثق ملکی راهکارهایی را برای افزایش دانش در زمینه اهداف بیان کرد: گام اول نوشتن است؛ باید انگیزههای خودمان را کشف کنیم، رشتههایی که دوست داریم در آینده یاد بگیریم را فهرست کنیم و آنها را در اینترنت جستجو کنیم.
وی ادامه داد: گام دوم این است که ۱۰۰ درصد تلاش خودمان را در یادگیری نشان دهیم. نوشتن مهم است و البته بعد مرحله عمل کردن به آن است؛ بنابراین بعد از جستجوی رشتهای که دوستش دارید باید در آن رشته ثبت نام کنید و ۱۰۰ درصد تلاش خودتان را در یادگیری نشان بدهید.
این کارشناس کسب و کار عنوان کرد: مثلا اگر شما به دنبال یادگیری جواهرسازی هستید، اول آن را سرچ کنید و بعد برای یادگیری آن در یک مرکز معتبر قدیمی برنامه ریزی کنید و تمام تلاش خود را بکنید که در آن رشته متخصصترین شوید. اگر در یادگیری بهترین باشید در بازار کار هم جزو بهترینها در آینده خواهید بود.
واثق ملکی اظهار داشت: هیچ چیزی بیرون نیست، همه چیز در درون خودتان است. وقتی شما روی خودتان سرمایه گذاری میکنید دنیای اطرافتان شروع به تغییر میکند، نوع دیدگاه شما عوض میشود و به نسبت عوض شدن دیدگاه شما، آدمهای اطرافتان نیز تغییر خواهند کرد و شما افراد نزدیک به دیدگاههای خودتان را جذب خواهید کرد.
وی گفت: حالا اگر تمام تلاش خودتان این باشد که درون خودتان را ارزشمندتر کنید یا به قولی درون خودتان را به طلا تبدیل کنید، آینده طلایی را برای خودتان رقم خواهید زد و مثل یک کیمیاگر درون مسی خودتان را با یادگیری یک رشته به طلا تبدیل میکنید.
این کارشناس کسب و کار تصریح کرد: گام سوم تبدیل کردن دانش به عادت است. عادتها زمانی به وجود میآیند که تکرار شوند، ما نمیتوانیم در یک شب تغییر کنیم و ذهن ما در مقابل تغییرات مقاوم است و البته تغییرات دردناک هستند مگر اینکه با تکرار و تکرار آن را به شکل عادت دربیاوریم و مسیر عصبی آن عادت را در مغز شکل دهیم.
واثق ملکی با یک مثال این بخش را واضحتر توضیح داد: در روزهای اول یادگیری رانندگی ما همیشه به دنبال دنده و کلاچ و اینکه کی ترمز کنم، کی گاز بدهم و... بودیم، ولی با تکرار و تکرار رانندگی مسیر عصبی آن را در ذهن خود میسازیم و بعدها میبینیم حین رانندگی چندین کار دیگر را هم خودکار انجام میدهیم بدون اینکه مثل روزهای اول به دنبال دنده و کلاچ بگردیم، چون همه چیز به صورت ناخودآگاه اتفاق میافتد و مسیر عصبی آن ساخته شده است.
وی ادامه داد: بنابراین ما باید با تکرار رشتهای که یاد گرفته ایم یا کارهایی که مایل هستیم انجام دهیم به صورت بارها و بارها، آن را تبدیل به عادات روزانه خودمان کنیم و بدون فکر کردن انجامش بدهیم.
این کارشناس کسب و کار گام چهارم را «دوستی برد، برد» معرفی کرد و گفت: در مسیری که وارد میشویم ما دوستان شبیه خودمان را جذب میکنیم. انتخاب درست دوستان انگیزه و سرعت حرکت ما را در مسیر مشخص میکند، به خصوص اگر در رشتهای باشند که ما دوست داریم در آن رشد کنیم. یعنی ما باید یک انتخاب برد برد در دوستیهای خودمان داشته باشیم. پس در انتخاب دوستان هممسیر خودمان دقت کنیم.
واثق ملکی تصریح کرد: گام پنجم این است که به خودتان جایزه بدهید. برای موفقیتهای کوچک خودتان، به خودتان جایزه بدهید. همیشه افراد شکرگزار، فراوانی نعمت را در زندگی خودشان داشته اند. شکرگزار انجام کارهای کوچک خودمان در رشته جدید باشیم و به طور مثال اگر غذای خاصی را دوست داریم یا کتاب یا فیلم خاصی را دوست داریم بخوانیم و ببینیم، بعد از انجام درست آن کار، شکرگزاری کنیم و آن را به خودمان پاداش بدهیم.
وی افزود: گام ششم نیز مربوط به این نکته مهم است که محیط اطراف شما بر افکار شما تاثیر میگذارد. محیط اطراف خودتان را نگاه کنید، هر چیز اضافهای که میتواند به هدف شما لطمه بزند را حذف کنید.
مثلا اگر هدف شما لاغر شدن است شکلاتها را از روی میز خود حذف کنید. عکس کسانی که به هدف شما رسیده اند و میتوانند برای شما انگیزه ایجاد کنند را در پسزمینه کامپیوتر، گوشی یا روی دیوار خود بزنید.
دیدن افرادی که قبلا به هدف شما رسیده اند انگیزه شما را زیاد خواهد کرد که وقتی آنها توانستند شما هم میتوانید.