خرما یکی از مقویترین برکات الهی است که به عنوان میوهای بهشتی خصوصا در ماه مبارک رمضان، بسیار موردتوجه قرار دارد. این میوه مغذی به یکی از ارکان اصلی سفرههای افطار تبدیل شده و نقش مهمی در سلامت روزه داران ایفا میکند، بطوری که توصیه میشود روزه داران، افطار خود را با خوردن ۲ تا ۳ عدد خرما شروع کنند، زیرا خرما درکنار تمام فوایدش میتواند قند مورد نیاز بدن را تامین کرده و با رساندن انرژی و مواد مغذی به فرد روزه دار، شرایط بدن را به حالت طبیعی برگرداند؛ چه بسا که اهل بیت (ع) نیز روزه خود را با خرما افطار میکردند و رسول اکرم (ص) میفرمودند: «هر کس با خرمای حلال افطار کند ثواب نمازش چهارصد برابر میگردد.»
بیشتربخوانید
باتوجه به خواص بی نظیر این میوه بهشتی قصد داریم در گزارش پیش رو، ضمن مرور برخی نسخههای شفابخش با خرما، چند پیشنهاد خاص آشپزی هم برای سفرههای سحر و افطارتان داشته باشیم.
اما مگر خرما چه خواصی دارد که نامش چند ده بار با عناوین مختلف در قرآن آمده و ائمه نیز در احادیث و روایات متعددی از آن یاد کرده و حتی امام صادق (ع) فرموده اند: «خانهای که در آن خرما نباشد، اهل آن خانه گرسنه اند (کمبود مواد غذایی دارند)»؟ در پاسخ به این سوال، باید گفت که خرما طبیعتی گرم وتر دارد و سرشار از تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات، پتاسیم، فسفر، منگنز، مس، منیزیم، فیبر، کلسیم، گوگرد، آهن، پروتئین، کربوهیدرات و انواع ویتامینها از جمله آ، کا، دی، سی، بی و... است که میتواند بسیاری از نیازهای بدن را تامین و به پیشگیری و درمان انواع بیماریها از جمله کم خونی، پوکی استخوان، مشکلات گوارشی، مشکلات پوست و مو، بیماریهای قلبی، افسردگی، یبوست و اسهال، پیشگیری از سرطان روده، سلامت مغزو ... کمک کند.
*بهبود عملکرد مغز: خرما سرشار از قندهای ساده است و علاوه بر آنکه به کل بدن انرژی میدهد، منجر به تقویت حافظه و تمرکز میشود و به همین سبب نیز در رژیم غذایی کودکان و سالمندان جایگاه ویژهای دارد.
*کمک به سلامت قلب: خرما از مواد موثر برای کاهش چربی و فشارخون به شمار میرود و ضمنا دارای فیبر و پتاسیم بالایی است که به همین سبب میتواند با پیشگیری از سخت شدن رگ ها، به سلامت قلب کمک کرده و حتی مانع از سکته قلبی شود.
*جلوگیری از کم خونی: خرما سرشار از آهن است و خوردن چندعدد خرما در روز، میتواند پیشگیری کننده و درمانگر کم خونی باشد که به همین دلیل نیز، مصرف خرما به شکل ویژهای به کودکان و زنان باردار توصیه میشود.
*درمان بیماریهای گوارشی: خرما نقش قابل توجهی در کاهش التهابات گوارشی دارد و از دیرباز به عنوان درمان بیماریهای گوارشی خصوصا زخم معده مورداستفاده قرار میگرفته، بطوریکه برخیها معتقدند خرما حتی بیشتر از دارو میتواند در بهبود این بیماری اثرگذار باشد.
*پیشگیری از سرطان: خرما به علت مواد ضدسرطان از جمله فیبر، منیزیم، آنتی اکسیدانها و ... میتواند به کاهش التهابات و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و احتمال ابتلا به انواع سرطان خصوصا سرطانهای دستگاه گوارش را کاهش دهد.
خرما و نسخههای شفابخش
همانطور که میدانید هریک از نعمتهای خداوند تاثیر شگفت انگیزی در سلامت انسان و درمان بیماریها دارند که شاید از همه آنها اطلاع نداشته باشیم، بنابراین اگر میخواهید اطلاعات جدیدتری از تاثیرات درمانی خرما بدست آورید و درصورت لزوم از آن بهره بگیرید، این نسخه شفابخش را از دست ندهید.
*خرمای جوشانده در آب، تقویت کننده دستگاه تنفس و درمان کننده اختلالات ریوی و تسکین دهنده سرفههای حاد و مزمن است، بنابراین در هنگام سرماخوردگی میتوانید روی این میوه بهشتی حساب کنید.
*مصرف خرما برای رفع یبوست و درمان آن، بسیار کاربرد دارد. اگر به مدت چند شب خرما را به همراه آلو در آب ولرم خیس کنید و صبح روز بعد، آبی که خرما در آن خیس خورده را میل کنید، مشکل یبوست برطرف خواهد شد.
*خرما به همان اندازه که میتواند در درمان یبوست موثر باشد، در درمان اسهال نیز اثرگذار است. مصرف چند عدد خرما به شکل معمول، میتواند ضمن کمک به بهبود اسهال، مواد مغذی از دست رفته را به بدن بازگرداند.
*خوردن دم کرده خرما به همراه شنبلیله شاید به ظاهر ترکیب خوشایندی نباشد، اما برای رهایی از تبهای بلغمی و سنگ مثانه و سنگ کلیه، توصیه میشود و میتواند شما را از درد سنگ کلیه و مثانه رها کند.
*مصرف شیرخرما به همراه کمی دارچین از ترکیبهای خوشمزه و پرخاصیتی است که طرفداران بسیاری دارد، اما این ترکیب علاوه بر طعم مطبوعش میتواند در بهبود بیماریهای جنسی نیز بسیار اثرگذار باشد.
*اگر میخواهید لاغر شوید و جلوی اشتهای کاذب خود را بگیرید، از ترکیب خرما با شیر یا ماست استفاده کنید. این ترکیب، نه تنها جلوی اشتهایتان را میگیرد، بلکه مواد مغذی و ویتامینهای مرودنیاز را به بدنتان میرساند.
*خرما به عنوان یک ماده شیرین طبیعی میتواند به ترشح سروتونین (هورمون شادی و آرامبخش) کمک کند و ضمنا ویتامینهایی را به بدن برساند که برای درمان افسردگی مفید هستند، پس اگر احساس بی حوصلی و افسردگی دارید، از این میوه مقوی غافل نشوید.
شاید خیلیها عادت به مصرف خرما به شکل عادی داشته باشند، اما نباید فراموش کرد که از این میوه پرخاصیت میتوان به شکل خام و پخته در انواع خوراکیها استفاده کرد، خصوصا در ایام ماه مبارک رمضان که استفاده از خرما رونق بیشتری میگیرد و میتواند به شکل متفاوت تری سرسفره افطار و سحر بیاید.
املت خرما؛ غذایی کامل برای افطار و سحر
املت خرما از آن غذاهای مقوی و پرخاصیتی است که میتوانید آن را به عنوان یک غذای کامل در وعده سحر یا افطار میل کنید. این غذا در کوتاهترین زمان ممکن آماده میشود و در اوقاتی که فرصت زیادی برای طبخ غذا ندارید، بهترین گزینه است. برای تهیه املت به ازای هر تخم مرغ، به ۵ عدد خرما، دو عدد گردو، نمک و فلفل و زعفران (درصورت دلخواه) نیاز دارید. ابتدا باید خرماها را هسته گیری کرده و با کمی کره با شعله کم تفت دهید تا خرما نرم شود. سپس چند عدد گردو را کمی خرد کرده و به خرما اضافه کنید و تخم مرغها داخل آن بشکنید. نمک، فلفل و زعفران (درصورت دلخواه) آخرین چیزهایی است که باید به غذایتان اضافه کنید.
فرنی خرما؛ دسری مقوی برای همه
فرنیها طرفداران زیادی در میان روزهداران دارند، چون هم کار یک غذای کامل را انجام میدهند و هم در اسرع وقت آماده میشوند. حالا اگر میخواهید یک فرنی متفاوت و مقوی درست کنید تا هم خودتان و هم بچهها از آن لذت ببرید، نوع خرمایی آن را از دست ندهید. برای تهیه این فرنی، دولیوان شیر، ۴ قاشق غذاخوری آرد برنج، ۱۰ عدد خرما، شکر دو قاشق غذاخوری (درصورت دلخواه)، یک قاشق مرباخوری گلاب و پودر دارچین، کارتان را راه میاندازد. ابتدا باید پوست خرما را با قرار دادن آن در آب داغ جدا کنید و سپس با مقدار کمی شیر در مخلوط کن بریزید تا کاملا با شیر ترکیب شود. حالا مابقی شیر را با آرد برنج مخلوط کرده و ترکیب شیر خرمای مخلوط شده، شکر، گلاب و دارچین را هم به آن اضافه کنید و روی شعله قرار دهید. فرنی را آنقدر هم بزنید تا به غلظت برسد. این فرنی را هم میتوان بصورت گرم و هم به صورت سرد مصرف کرد. فقط این نکته را به یاد داشته باشید که فرنی هرچه سردتر شود، غلظت آن بیشتر خواهد شد.
رنگینک خرما؛ گزینهای ایده آل برای ضیافتها
اگر برای سفره افطار خانواده و یا یک ضیافت بزرگتر به دنبال یک خوراکی آسان و خاص هستید، هیچ چیز مثل یک رنگینک جنوبی نمیتواند به سفره تان رنگ و لعاب بدهد. برای تهیه رنگینک، ۲ لیوان آردسفید، ۲۰۰ گرم کره یا روغن، ۲۵۰ گرم خرما، ۱۰۰ گرم گردو، مقداری پودرقند یا پودر پسته و نارگیل نیاز است. ابتدا داخل خرماها را با مغزگردو پر کنید. در مرحله بعد، آرد را با روغن یا کره تفت دهید و وقتی آرد بو داده شد، پودر هل و دارچین را به آن اضافه و به خوبی مخلوط کنید. حالا مقداری از این مخلوط را داخل ظرف سرو خود که بهتر است ظرفی تخت باشد بریزید، سپس خرماها را بدون فاصله، کف ظرف بچینید و درنهایت، مابقی آرد را روی خرماها بریزید و روی آن را با پودر قند، نارگیل، پسته یا گردو تزیین کنید. بعد از آنکه چندساعتی به رنگینک خود در یخچال استراحت دادید، میتوانید آن را سرو کنید. اگر رنگینک تان در یک وعده خورده نشد، نگران خراب شدن آن نباشید، زیرا این خوراکی خوشمزه را میتوانید تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید.
شیرخرمای داغ، خاص و متفاوت
همه ما معمولا شیرخرما را به عنوان یک نوشیدنی سرد میشناسیم، اما این نوشیدنی را بصورت گرم هم میتوان مصرف کرد؛ خصوصا در ایام ماه مبارک رمضان که استفاده از نوشیدنیهای گرم و مقوی بسیار توصیه میشود. برای تهیه شیرخرمای گرم به ازای هر لیوان شیر، ۵ عدد خرما و یک قاشق مرباخوری پودر نارگیل نیاز دارید. ابتدا شیر را بجوشانید، سپس خرما را مدتی در آب گرم قرار داده و وقتی پوستش را جدا کردید، آنها را داخل شیر درحال جوش بریزید و اجازه دهید تا به خوبی نرم شوند، حالا پودر نارگیل را به آن اضافه کرده و همه مواد را داخل مخلوط کن بریزید و تا سرد نشده سرو کنید. حتی بنا به ذائقه خانواده میتوانید گردو، پسته و بادام را هم به ترکیب آن اضافه کنید. البته درصورت سرد شدن شیرخرما، محدودیتی برای داغ کردن مجدد آن ندارید. این نوشیدنی بسیار مقوی و بدون شیرینی مصنوعی، گزینه ایده آلی برای سفره افطار و البته فاصله افطار تا سحر است.
منبع: فارس