پس از گذشت ۴۱ سال از ربایش حاج احمد متوسلیان و هیئت همراهش هنوز خبر دقیقی از سرنوشت این ۴ تن منتشر نشده است.

حاج احمد متوسلیان پس از آزادسازی خرمشهر و تثبیت مواضع کشورمان در آن منطقه، طی مأموریتی همراه یک هیأت عالی رتبه سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران به سوریه و لبنان سفر می‌کند تا راه‌های کمک به مردم این مناطق را از نزدیک بررسی کند.

صبح روز دوشنبه ۱۴ تیر ۱۳۶۱ با خبری که از محاصره سفارت ایران در لبنان رسید، احمد متوسلیان فرمانده تیپ ۲۷ محمد رسول‌الله (ص) به همراه سید محسن موسوی کاردار ایران، کاظم اخوان و تقی رستگار عازم بیروت شدند. دیپلمات‌های ایرانی به دلیل محاصره بودن بیروت به‌ناچار عازم بعلبک شدند، از آنجا که تمامی مسیر‌ها به سمت بیروت تحت تسلط رژیم صهیونیستی قرار داشت، مسیر طرابلس به بیروت که در اختیار فالانژ‌ها بود را انتخاب کردند تا آنکه ۱۲ ظهر در ایست بازرسی البرباره به دست فالانژ‌ها ربوده شدند.

اتفاقی که هنوز و بعد از گذشت ۴۱ سال هیچ جزئیات دقیق دیگری از آن منتشر نشده است و هر سال در زمان نزدیک شدن به سالروز این اتفاق صحبت‌های مختلفی در این باره مطرح می‌شود. عده‌ای از حتمی بودن شهادت حاج احمد متوسلیان و هیئت همراهش در همان لحظات ابتدایی مواجه با نیرو‌های فالانژ می‌گویند و تعدادی نیز در سال‌های گذشته از زنده بودن این سردار مطرح ایرانی و حضورش در زندان‌های رژیم صهیونیستی خبر می‌دادند. صحبت‌هایی که هیچ کدام در این سال‌ها رنگ واقعیت به خود نگرفت و در حد ادعا‌های بزرگ و کوچک باقی ماند.

احمد متوسلیان

احمد متوسلیان در سال ۱۳۳۲ در جنوب تهران به دنیا آمد. دوره ابتدایی تحصیلی را در دبستان اسلامی «مصطفوی» تمام کرد. او پس از پایان دوره ابتدایی، در هنرستان صنعتی شبانه به تحصیل ادامه داد و در سال ۱۳۵۱ مدرک دیپلم را دریافت کرد. متوسلیان در دوران سربازی خود که در قبل از انقلاب بود عقاید مذهبی خود را داشت و در آن زمان نیز به شکل‌های مختلف به مخالفت با رژیم شاهنشاهی پهلوی پرداخت.

پس از انقلاب اسلامی و در آغازین روز‌های تشکیل سپاه درس و دانشگاه را رها کرد و به عضویت سپاه درآمد. او پس از گذراندن دوره آموزشی وارد گردان ۲ سپاه در پادگان، ولی عصر (عج) تهران و در سپاه منطقه ۶ تهران مسئول گروه ضربت برای مقابله با آشوب‌های منافقین شد.

او با آغاز غائله کردستان راهی این استان شد و از سوی شهید محمد بروجردی فرمانده وقت سپاه غرب کشور، برای عملیات آزادسازی بوکان انتخاب و همراه با ۱۸۰ نفر از نیروهایش عازم منطقه شد. متوسلیان در اولین تجربه عملیاتی، سربلند بیرون آمد.

مأموریت بعدی متوسلیان شکست محاصره شهر بانه بود. محاصره شهر بانه نیز شکسته شد و او در آن شهر با قبول مسئولیت فرماندهی سپاه، به‌مدت ۴ ماه ماندگار شد.

در ۲۰ اردیبهشت ۵۹ احمد متوسلیان عازم مریوان شد تا این شهر را از دست ضدانقلاب خارج کند. او در انجام آن مأموریت موفق عمل کرد و سپس فرمانده سپاه مریوان شد.

حاج احمد متوسلیان

این اتفاقات با حمله سراسری عراق به ایران مصادف شد، متوسلیان نیز اقدام به برنامه‌ریزی برای اجرای عملیات محمد رسول الله (ص) با همکاری محمدابراهیم همت فرمانده سپاه پاوه کرد، این عملیات در ۱۲ دی سال ۶۰ انجام و منجر به آزادسازی پاسگاه مرزی طویله و نفوذ به شهر طویله عراق، انهدام ستاد فرماندهی تیپ ۱۱۶ عراق و مقر استخبارات این شهر شد.

احمد و نیروهایش در ۲۴ دی سال ۶۰ برای تشکیل تیپ ۲۷ محمد رسول الله (ص) عازم جنوب شدند. در ۱۷ بهمن این تیپ تأسیس شد و احمد متوسلیان به‌عنوان فرمانده، محمود شهبازی جانشین و محمدابراهیم همت مسئول ستاد این تیپ تازه‌تأسیس انتخاب شد.

متوسلیان با وجود تمام مشکلات و کمبود امکانات، ۹ گردان سازماندهی کرد و آماده شرکت در عملیات فتح‌المبین شد. نیرو‌های تیپ ۲۷ با دور زدن توپخانه دشمن آن هم بدون هیچ‌گونه درگیری، موفق به تسخیر آن شدند.

در عملیات بعدی که بیت‌المقدس نام داشت، سخت‌ترین محور عملیاتی در جنوبی‌ترین منطقه نبرد و نزدیک‌ترین فاصله به خرمشهر به تیپ ۲۷ واگذار شد.

هرچند در این این نبرد سهمگین، تعدادی از فرماندهان و یاران حاج احمد شهید شدند، اما او موفق شد پاتک‌های سنگین ارتش عراق را با شکست روبه‌رو و مواضع تصرف‌شده توسط تیپ ۲۷ را تثبیت کند و سرانجام خرمشهر پس از ۵۷۵ روز اشغال، آزاد شد.

حاج احمد متوسلیان

اما در روز‌های گذشته و پس از حضور سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منزل شهید جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان و دیدار با مادر وی رسانه‌ها با استناد به صحبت‌های سردار سلامی خبر از حتمی شدن شهادت حاج احمد دادند.

موضوعی که در سال‌های گذشته نیز از طرف افراد دیگری نیز مطرح شده بود.

حمید داودآبادی نویسنده حوزه دفاع مقدس در این باره می‌گوید: «در اسفند ۹۷ در مراسمی خدمت سردار سلیمانی رسیدم و این اتفاق گره‌گشای پرونده حاج احمد بعد از ۳۷ سال برای من بود، به حاج قاسم عرض کردم _بنده ۲۵ سال روی پرونده حاج احمد متوسلیان کار کردم_ حاج قاسم فرمودند _طی این تحقیقات به چه‌چیزی رسیدی؟_ که بنده عرض کردم که _حاج احمد و همرزمانش همان روز شهید شدند_ و حاج قاسم نیز تأکید فرمودند _بله، هر ۴ نفر همان شب شهید شدند_

حاج احمد متوسلیان

سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دیدار‌های نوروزی با خانواده معظم شهیدان احمد متوسلیان، سعید و محمد طوقانی و مهدی ذاکر حسینی امنیت، آرامش، پیشرفت و اقتدار امروز کشور را مدیون خون شهیدان دانست و گفت: همانطور که شهدا ستارگان درخشان آسمان افتخارات کشور و جامعه ما هستند، خانواده‌های شهدا هم چشم و چراغ این جامعه هستند.

وی خاطرنشان کرد: شهید جاوید الاثر حاج احمد متوسلیان اولین شهید ایرانی در راه فتح قدس است و فتح‌های امروز جبهه مقاومت، محصول راهی است که او برای آزادی قدس شریف و رهایی مردم مظلوم فلسطین از یوغ سلطه و ستم اشغالگران صهیونیست و حامیان آن‌ها باز کرد.

سرلشکر سلامی با اشاره به تقدیم ۱۳۰ هزار شهید سپاه و بسیج پای آرمان‌های انقلاب اسلامی و ملت عظیم‌الشأن ایران گفت:برنامه ریزی سپاه این است که تمام فرماندهان سپاه در سراسر کشور به طور منظم و مستمر، دیدار و سرکشی از خانواده شهدا در سال جاری را نیز در اولویت‌های خود داشته باشند.

پس از این دیدار بود که رسانه‌ها در ابتدا خبر از قطعی بودن شهادت حاج احمد متوسلیان گفتند و حتی از وجود پیکر مطهر او و همراهانش در تهران گفتند. خبری که پس از گذشت مدتی کوتاه با واکنش مسئولان سپاه قرار گرفت و آن‌ها از غلط بودن این موضوع و قطعی شدن شهادت حاج احمد متوسلیان خبر دادند.

سردار رمضان شریف سخنگوی سپاه پاسداران در این باره اظهار کرد: از سخنان فرمانده کل سپاه در تجلیل و تمجید از شخصیت "جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان" و نقش پیشتازانه او در گشودن راه فتح قدس و مسیر آزادی قدس شریف و رهایی مردم مظلوم فلسطین از یوغ سلطه و ستم اشغالگران صهیونیست و حامیان آن‌ها که در دیدار با خانواده معظم ایشان انجام پذیرفته است؛ برداشت ناصواب شده و برخی اشخاص و رسانه‌ها تلقی شهادت قطعی حاج احمد متوسلیان را داشته اند.

وی افزود: برای تنویر افکار عمومی اعلام می‌شود در وضعیت جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان و سرنوشت قطعی ایشان تاکنون تغییری حاصل نشده است و پرونده وی و همراهان  «کاظم اخوان، تقی رستگار مقدم و سید محسن موسوی» که در ۱۴ تیر ماه سال ۱۳۶۱ در منطقه «باره» لبنان توسط نیرو‌های فالانژ ربوده شده‌اند، همچنان مفتوح و توسط مراجع سیاسی و حقوقی کشور در حال پیگیری است.

سردار شریف با اظهار امیدواری نسبت به روشن شدن هر چه سریع‌تر سرنوشت جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان و دیگر عزیزان همراه وی تصریح کرد: عنوان جاوید الاثر و یا شهید جاویدالاثر یک اصطلاح عرفی بوده و برای تکریم و تجلیل شماری از فرماندهان و رزمندگان اسلام در دفاع مقدس و جبهه مقاومت اسلامی به کار می‌رود که از سرنوشت قطعی آن‌ها (شهادت یا زنده بودن) اطلاعات موثقی در دست نیست.

احمد متوسلیان و رهبر معظم انقلاب

اما بهترین جمع بندی برای موضوع حاج احمد متوسلیان صحبت‌های مقام معظم رهبری دربار این فرمانده بزرگ تاریخ دفاع نقدس کشورمان باشد. آیت‌الله‌خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب در دیدار ۲۴ آذر ۱۳۸۷ از دانشگاه علم و صنعت با اشاره به عکس حاج احمد متوسلیان که بر دیوار سالن نقش بسته بود، فرموده بودند: من از نزدیک این سردار عالی مقام، جاویدنشان، حاج احمد متوسلیان را می‌شناختم و روحیه و کار و تلاش او را می‌دیدم. او یکی از برجستگان دفاع مقدس بود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۹ ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام
ان شاءالله که زنده باشید ،چرا که ما هنوز
امیدمان به خداست و همه شما عزیزان
ما هستید و دعا می کنم که در پناه خدا
و زیر سایه امام زمان (عج) زنده و سالم
و تندرست باشید و با یاری خدا به رو خانواده های خود برگردید .
Iran (Islamic Republic of)
مدافع وطن ایران جان
۱۰:۱۰ ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
درود و صلوات خدا و ملائک به روح بلند پرواز همه شهدا و بالاخص شهید والا مقام احمد متوسلیان کاش می شد آرزو کنم تا شما برای افراد این زمانه که هم خدا و هم راه خدا فراموششان شده و روی خون شما عزیزان این وطن پا میگذارن تا چند روزی در این دنیای فانی خوش باشن جانفشانی نمیکردید و اجازه میدادید تا صدام وحشی به روش خودش این افراد را ادب میکرد اما میدانم که شما با روش و منش الهی و اسلامی نابتان برای همیشه حتی به این گونه افراد هم درس دادید اما حیف اکثرهم لا یعقلون، اکثرهم لا یفقهون، اکثرهم یشعرون و اکثرهم لا یشکرون
Iran (Islamic Republic of)
ایرانیومU-238.03
۰۷:۲۳ ۱۸ فروردين ۱۴۰۲
امروز حاج احمد دقیقا هفتاد سال و سه روز سن دارد. خدایا یوسف کنعانی ما چهل و یک سال است که در چاه است و ساربان نیامده. یا الله.
-
یار خدا
۱۳:۰۶ ۱۷ فروردين ۱۴۰۲
کاش خدا شما را به ما ببخشد و برگردی فرمانده این انقلاب به افرادی چون شما نیاز دارد . هر وقت خبری از شما و همراهانتان می زننذ اشک ما در می اید کاش خدا شما را به ما ببخشد و برگردی فرمانده .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۷ ۱۷ فروردين ۱۴۰۲
داره کار محمد قذافی بوده که سرنوشت امام موسی صدر بودند کشور در شرایط جنگ نباید آنها از ایران خارج می‌شدند البته جنگ همه چیزی داره مشکل هست بعد از چند سال بررسی کنید به خدا بسپارید
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۲:۴۴ ۱۷ فروردين ۱۴۰۲
حاج احمد یه جورایی ظهور اصغر ماست، اگر از نظر مادی زنده هستش ، انش الله دلش پر ایمان و امید باشه و ان شالله یک ایران به استقبال آمدنش بریم ، اگر شهید شده باشه ، ان شالله شفاعتمون کنه .این مرد بزرگی که امام خمینی با اون مردانگی و بزرگیش مجذوب او شده بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۱۷ فروردين ۱۴۰۲
دست بزن داشته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۵ ۱۷ فروردين ۱۴۰۲
حاج احمد سالگرد تولدت مبارک .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۶ ۱۷ فروردين ۱۴۰۲
سلام ودرودخدابرمتوسلیان وهمرزمانش وبرادامه دهندگان راهش
آخرین اخبار