تحقیقات بنیاد ملی کلیه در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد کافئین موجود در چای، نوشابه یا قهوه به نوعی عملکرد محافظتی دارد و میتواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهد. به طوری که نوشیدن یک فنجان قهوه در روز قادر است احتمال ابتلا به سنگ کلیه را تا ۴۰ درصد کمتر کند.
سنگهای کلیه، رسوبات سختی هستند که بیشتر به علت افزایش غلظت املاح و نمک در ادرار به وجود میآیند. به طور کلی، وقتی غلظت برخی مواد که میتوانند بلور تشکیل دهند (مانند کلسیم، اسید اوریک و اُگزالات) در ادرار افزایش مییابد، سنگ کلیه تشکیل میشود.
مطالعات دیگری نشان میدهد کسانی که معمولاً قهوه یا چای مینوشند نسبت به افرادی که نوشیدنیهای بدون کافئین مینوشند کمتر در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند. در این مطالعه نشان داده شد که مایعات جریان ادرار را افزایش میدهد که همین موضوع کلیه را در برابر سنگسازی ایمن میکند.