توکاماک ابررسانای تجربی پیشرفته یا خورشید مصنوعی چینی اخیرا به عملیات پلاسمای محصور بالا در حالت پایدار به مدت ۴۰۳ ثانیه دست یافت که گامی کلیدی به سوی توسعه یک راکتور همجوشی است.
این موفقیت که پس از بیش از ۱۲۰ هزار شات به دست آمد، رکورد جهانی ۱۰۱ ثانیهای را که توسط توکاماک ابررسانای تجربی پیشرفته در سال ۲۰۱۷ ثبت شده بود، بسیار بهبود بخشید.
هدف نهایی توکاماک ابررسانای تجربی پیشرفته واقع در مؤسسه فیزیک پلاسما تحت آکادمی علوم چین (ASIPP) در هفی (Hefei)، ایجاد همجوشی هستهای مانند خورشید با استفاده از مواد فراوان در دریا برای ارائه یک جریان ثابت از انرژی پاک است.
سانگ یونتائو، مدیر مؤسسه فیزیک پلاسما تحت آکادمی علوم چین در مصاحبهای اختصاصی به شینهوا گفت که اهمیت اصلی این پیشرفت در حالت محصور شدن بالا نهفته است.
وی گفت که دما و چگالی ذرات در طول عملیات پلاسمای محصور بالا به میزان زیادی افزایش یافته است که این امر پایه محکمی برای بهبود راندمان تولید برق نیروگاههای همجوشی آینده و کاهش هزینهها ایجاد میکند.
برخلاف سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ، نفت و گاز طبیعی که عرضه محدودی دارند و تأثیرات زیستمحیطی زیادی دارند، «خورشید مصنوعی» به مواد خامی نیاز دارد که تقریباً نامحدود است. انرژی همجوشی ایمنتر و تمیزتر در نظر گرفته میشود و بنابراین «انرژی نهایی» ایده آلتری برای آینده بشریت است.
از زمان بهره برداری از آن در سال ۲۰۰۶، توکاماک ابررسانای تجربی پیشرفته طراحی و توسعه یافته توسط چین یک سکوی آزمایشی باز برای دانشمندان چینی و بینالمللی برای انجام آزمایشها و تحقیقات مرتبط با همجوشی بوده است.
در حال حاضر، طراحی مهندسی راکتور آزمایشی مهندسی همجوشی آینده چین که به عنوان نسل بعدی خورشید مصنوعی شناخته میشود، با هدف ساخت اولین راکتور نمایشی همجوشی در جهان تکمیل شده است.
منبع: چاینادیلی