سالهاست که تدوین تقویم گردشگری استانهای ایران در دستور کار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته است به گونهای که در بودجه سال ۱۳۹۰ نیز از سوی رییس جمهور وقت تقویت ایرانگردی و گردشگری به عنوان یکی از ۶ محور مهم تعیین شد.
این سیاست زمینه مناسبی را برای تدوین تقویم رویدادهای گردشگری فارس فراهم کرد؛ تقویمی که با هدف استفاده از ظرفیتهای گردشگری شهرستانهای استان و رونق اقتصاد گردشگری در تمامی نقاط استان مطرح و به تصویب رسید تا نقطه عطفی برای توسعه و تحرک بیشتر این بخش در استان فارس شود. بدین ترتیب اقدامات لازم برای نامگذاری روزی به نام شهرستانهای فارس صورت گرفت.
هرچند پیش از این هم در سال ۱۳۸۱، ۱۵ اردیبهشتماه با تصویب شورای شهر شیراز و تأیید مجلس شورای اسلامی به نام روز شیراز نامگذاری شده بود و از همان سال تاکنون هر ساله برنامههای ویژهای از طرف شهرداری شیراز در این روز برگزار میشود.
اما اجرایی کردن رویکرد فعالان میراث فرهنگی کشور در قالب تقویم گردشگری استانها باعث شد که ظرفیت شهرستانهای مختلف در هر استان بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. این رویکرد در دولت سیزدهم با شتاب بیشتری دنبال شد.
در روز شنبه ۲۳ مردادماه ۱۴۰۰معاون گردشگری کشور تقویم رویدادهای شاخص گردشگری کشور را با هدف توسعه گردشگری رویداد محور و توزیع متناسب مکانی و زمانی سفر، به مدیران کل ادارات استانی ابلاغ کرد.
ثبت پنجم فروردین ماه به نام روز داراب در تقویم ملی یکی از مهمترین گامهای دولت در این مسیر بود که محمدجواد عسکری نماینده داراب و زرین دشت در مجلس شورای اسلامی دوشنبه ۲۴ مردادماه ۱۴۰۱ ثبت این روز را فرصت بینظیری در تمامی حوزهها به ویژه در راستای توسعه فرهنگی و ارتقای صنعت گردشگری بومی شهرستان داراب دانست و با اشاره به دیدار خود با وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: عزتالله ضرغامی در این دیدار اعلام کرد که با هدف حفظ ارزشها و توسعه گردشگری پس از بررسی و تشکیل پرونده مطالعاتی داراب در این وزارتخانه، روز پنجم فروردین ماه یادروز این شهرستان در تقویم ملی به ثبت رسید.
محمد فرخزاده معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس روز یکشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۱ به تقویم گردشگری استان اشاره کرد و گفت: در حال تعامل با ۳۷ شهرستان استان فارس هستیم تا روزی را به عنوان روز هر شهرستان معرفی کنیم.
وی اضافه کرد: اکثر گردشگران برای انتخاب مقصد گردشگری ملاحظات اقلیمی را مورد توجه قرار میدهند؛ لذا ما نیز در حال آمادهسازی تقویم "روزهای گردشگری استان فارس" با هدف معرفی شهرستانهای مختلف استان و جذب گردشگر داخلی و خارجی هستیم تا روزی را از سال که هر شهرستان بهترین وضعیت آب و هوایی را داشته باشد و در فصلی باشد که امکان ارایه خدمات و محصولات را داشته باشد به عنوان روز هر شهرستان معرفی کنیم و به مطرح کردن جاذبههای گردشگری شهرستانها بپردازیم.
فرخزاده بیان کرد: در روزی که به عنوان روز هر شهرستان ثبت میشود برنامهها و رویدادهایی با توجه به ظرفیتهای آن شهرستان برگزار خواهد شد.
پتانسیل عظیم فارس در چهار زمینه گردشگری
در ۱۹ بهمنماه ۱۴۰۱ محمدهادی ایمانیه استاندار فارس بر ضرورت تدوین تقویم رویدادهای گردشگری در سطح ملی تاکید کرد و گفت: فارس این تقویم را در سطح استانی تدوین کرده است که میتواند به صورت الگویی در اختیار سایر استانها قرار گیرد.
ایمانیه با بیان اینکه فارس در چهار زمینه گردشگری دارای ظرفیت و پتانسیلهای عظیمی است، افزود: وجود حرم حضرت احمدبن موسی الکاظم (ع) به عنوان سومین حرم اهل بیت (ع) و سایر امامزادگان واجب التعظیم، زمینه گردشگری زیارتی فارس را فراهم کرده است.
استاندار فارس با اشاره به آثار تاریخی استان که ثبت جهانی شده اند، ظرفیت تاریخی استان را بی نظیر عنوان کرد و اظهارکرد: وجود آثار طبیعی همچون آبشار مارگون، دومین پیست اسکی کشور و... در همه ۳۷ شهرستان فارس پتانسیل گردشگری طبیعی را مهیا کرده است.
وی شیراز را قطب پزشکی جنوب کشور و مقصد بسیاری از ساکنان کشورهای حوزه خلیج فارس دانست و افزود: فارس به سبب پزشکان متخصص و بیمارستانهای به روز و تجهیزات کامل در گردشگری سلامت نیز نقش خاصی دارد.
راهاندازی دبیرخانه رویدادهای گردشگری و فرهنگی
روح الله روانشاد مسئول هماهنگی امور معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس نیز معتقد است این تقویم بر اساس ظرفیتها و استعدادهای گردشگری هر استان تدوین و باعث میشود موازی کاری در استان اتفاق نیفتد و یک انسجام و برنامه مشخص برای معرفی جاذبههای گردشگری و جذب گردشگران داخلی و خارجی به این استان پهناور شکل بگیرد.
روانشاد در این باره گفت: در وهله نخست دبیرخانه رویدادهای گردشگری و فرهنگی را در استان فارس فعال کردیم. این دبیرخانه هم یک تقویم گردشگری دارد که در این تقویم مناسبتهای مختلف مانند بزرگداشت حافظ و سعدی، مراسم نرگسزار کازرون، روز داراب، روز میمند و دیگر به ثبت رسیده است.
هشتم اردیبهشت روز میمند
وی ادامه داد: این تقویم با هدف معرفی جاذبههای شهرستانهای مختلف استان با در نظر گرفتن پتانسیل این شهرستانها و با هدف جذب گردشگران تدوین شده است. به عنوان مثال پنجم فروردین ماه در تقویم ملی به عنوان روز داراب و هشتم اردیبهشت ماه به عنوان روز میمند به ثبت رسیده است.
او با بیان اینکه میمند خاستگاه تولید گلاب ایران به شمار میرود، افزود: پتانسیل این شهرستان در گلابگیری موجب برگزاری جشنواره گل و گلاب در این شهر شده است. این جشنواره که دارای قدمت دیرینهای است امسال در روز هشتم اردیبشهتماه برگزار میشود.
تقویمی برای رویدادهای فرهنگی تاریخی
روانشاد با اشاره به اینکه این جشنواره هر ساله با استقبال بسیار خوبی از سوی گردشگران مواجه میشود، عنوان کرد: امسال نیز پیشبینی میشود استقبال خوبی از این جشنواره صورت گیرد. در حقیقت پتانسیل این شهرستان در تولید گل محمدی و گلاب باعث شد که هشتم اردیبهشت ماه به نام روز میمند به ثبت برسد.
روانشاد با بیان اینکه در این رویدادها وجه طبیعی شهرستانها مانند نرگسزار کازرون، انار ارسنجان، گل و گلاب میمند در نظر گرفته شده است، گفت: یک سری رویدادها نیز رویدادهای فرهنگی تاریخی هستند که به مناسبت بزرگداشت شاعران، بزرگان و مشاهیر استان فارس و با همکاری دستگاههای مختلف از جمله ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و سایر نهادها در طول سال برگزار خواهند شد.
بدون شک استان فارس میتواند به کمک جشنوارهها، رویدادها و استفاده از شخصیتهای فرهنگی، خیل گردشگر و درآمد را به سمت خود سرازیر کند؛ لذا تعریف و برنامه ریزی برای برگزاری رویدادهای مختلف در طول سال و به تعبیر دیگر ایجاد تقویم سالانه گردشگری و برگزاری جشنوارههای مختلف مبتنی بر خلاقیت و نوآوری لازمه و راه حلی برای توسعه چرخه حیات صنعت گردشگری فارس است.
منبع: ایرنا