هزینههای نظامی در اروپا در سال ۲۰۲۲ حتی از سطح پایان جنگ سرد نیز بیشتر شده است. حمله نظامی روسیه به خاک اوکراین و اشغال بخشهایی از این کشور علت اصلی افزایش بی سابقه هزینههای نظامی بوده است. از سه دهه پیش تاکنون سابقه نداشته است که رقم این شاخص تا این اندازه افزایش یافته باشد.
در تمام قاره ها، رقم هزینههای نظامی در سال گذشته به رقم بی سابقه ۲.۲۴۰ میلیارد دلار رسید که از نظر درصد حدود ۲.۲ درصد از کل تولید ناخالص داخلی جهانی را براساس دادههای موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم (Sipri) به خود اختصاص داده است. در سطح جهان، این هشتمین سال متوالی است که هزینههای نظامی روند افزایش را طی میکند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نان تیان Nan Tian، یکی از نویسندگان این پژوهش میگوید جنگ اوکراین باعث شد تا کشورهای اروپایی به فکر افزایش بی سابقه هزینههای نظامی خود بیفتند. عامل دیگر در افزایش هزینههای نظامی در جهان تنشهای حل نشده و رو به رشد در شرق آسیا بین چین از یک طرف و آمریکا و متحدان آسیایی آن از طرف دیگر است.
در سطح جهانی این هشتمین سال متوالی است که هزینههای نظامی و به طور کلی سرمایه گذاریها در ارتشهای جهان به طور بی سابقهای افزایش مییابد.
اروپا از نظر رقمی پس از کسر تورم، ۱۳ درصد بیشتر نسبت به سالهای گذشته برای ارتشهای خود در طول سال ۲۰۲۲، هزینه کرد. علت این مسئله نیز به طور مشخص به حمله نظامی روسیه به خاک اوکراین و اشغال بخشهایی از این کشور بر میگردد.
اگر با دلار ثابت در نظر بگیریم از سال ۱۹۸۹ که سال سقوط دیوار برلین، بوده است یعنی بیش از ۳۰ سال پیش تاکنون سابقه نداشته است که هزینههای نظامی و سرمایه گذاری در نیروهای مسلح کشورهای جهان تا این اندازه افزایش یافته باشد.
فقط در اوکراین، هزینههای نظامی به ۴۴ میلیارد دلار در سال افزایش یافته است که این رقم یک سوم کل تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد.
این علاوه بر چندین میلیارد دلار کمکی است که کشورهای اروپایی و غربی در اختیار اوکراین قرار داده اند.
ارزیابیها حاکی از آن است که روسیه نیز هزینههای نظامی و سرمایه گذاری در نیروهای مسلح خود را به میزان ۹.۲ درصد افزایش داده است.
اما حتی اگر دو کشور درگیر جنگ را در نظر نگیریم، هزینهها در اروپا به طور قابل توجهی افزایش یافته است. کشورهای اروپایی در سال گذشته در مجموع، حدود ۴۸۰ میلیارد دلار در نیروهای مسلح خود سرمایه گذاری کرده اند.
این در حالی است که هزینههای نظامی در کشورهای اروپایی طی ده سال گذشته نیز به میزان یک سوم افزایش یافته بود.
پس از کاهش قابل توجه در دهه ۱۹۹۰، هزینههای نظامی جهانی از دهه دو هزار مجدداً در حال افزایش بودند.
در ابتدا، این مسئله تحت تاثیر افزایش هزینههای نظامی و سرمایه گذاریها در نیروهای مسلح ین بود و سپس تنش کشورهای اروپایی و غربی با روسیه و اقدام این کشور در الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود به این روند دامن بخشید. تحت تاثیر عمده چین در ارتش خود و سپس با تجدید تنشها با روسیه پس از الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴ محرک شده بودند.
تنها آمریکا ۳۹ درصد کل هزینههای نظامی جهان را در سال گذشته به خود اختصاص داد. چین، نیز با اختصاص (۱۳ ٪)، کل هزینههای جهان در مقام دوم جهان بود. این دو کشور باهم نیمی از هزینههای نظامی جهان را به اختصاص داده اند.
بعد از این دو کشور به ترتیب روسیه اب (۳.۹ درصد )، هند (۳.۶ درصد ) و عربستان سعودی (۳.۳ ٪) در رتبههای بعدی قرار میگیرند.
چین به طور گسترده در نیروی دریایی خود سرمایه گذاری میکند تا قدرت خود را به سمت تایوان و حتی فراتر از دریای چین جنوبی افزایش دهد. از آن طرف ژاپن، اندونزی، مالزی، ویتنام و استرالیا، سعی میکنند تا همین روند را دنبال کنند.
انگلیس با (۳.۱ درصد از کل هزینههای نظامی جهان) در رتبه ششم جهان، آلمان با (۲.۵ درصد ) و فرانسه (۲.۴ درصد ) قرار میگیرند. کمکهای این کشورها به اوکراین کرده اند در شمول کمکهای نظامیآنها قرار میگیرد.
انگلیس پس آمریکا دومین کمک کننده به اوکراین است.
در اروپا، کشورهایی مانند لهستان، هلند و سوئد از جمله کشورهایای هستند که بیشترین سرمایهگذاری نظامی خود را در طی دهه گذشته در نیروهای مسلح خود انجام داده چند.
تجهیزات نظامی مدرن، اما بسیار گرانقیمت، مانند هواپیمای جنگی آمریکایی F-۳۵، از جمله دلایل اصلی افزایش هزینههای نظامی در این گونه کشورها بوده است. به عنوان مثال، فنلاند که در سال گذشته ۶۴ دستگاه را خریداری کرده است.