رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سردشت در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: ۱۸۵ اثر در ۲ بخش انفرادی و گروه نوازی به دبیرخانه دهمین جشنواره سراسری موسیقی «بیت و حیران» (آواز عاشقانه کُردی) این شهرستان ارسال شد.
حسن حسن زاده ادامه داد: برای حضور در دهمین جشنواره سراسری موسیقی بیت و حیران که روزهای ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت به میزبانی این شهرستان برگزار میشود، ۱۳۶ اثر انفرادی و ۲۲ اثر گروهی به دبیر خانه آن ارسال شده است.
وی افزود: هیات داوران این جشنواره متشکل از «هوشنگ جاوید»، «ناصح بهرام بیگی» و «مهدی احمدی» از بین مجموع آثار این جشنواره ۷۸ اثر انفرادی و آثار ۹ گروه را به عنوان آثار برتر انتخاب میکنند.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سردشت اضافه کرد: با توجه به شرایط فصلی و دخیل کردن پتانسیل گردشگری در اواسط اردیبهشت، برگزاری این جشنواره کشوری در مجتمع فرهنگی یادمان شهدای شیمیایی سردشت برنامهریزی شده است.
آیین اختتامیه دهمین جشنواره سراسری موسیقی «بیت و حیران» سردشت با تجلیل از آثار برتر، روز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت با حضور مسوولان کشوری، استانی و شهرستانی در سردشت برگزار میشود.
وی گفت: هنرمندانی از ۱۶ استان کشور آثار خود را به دبیرخانه این جشنواره ارسال کردند و آیین اختتامیه آن با تجلیل از آثار برتر و همچنین هنرمندان پیشکسوت این شهرستان، روز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت با حضور هنرمندان، مسوولان کشوری، استانی و شهرستان برگزار میشود.
حسنزاده ادامه داد: این جشنواره با هدف تقویت، بسط و گسترش فرهنگ غنی موسیقی بومی و فولکلور نواحی مختلف ایران اسلامی، شناسایی و حمایت از استعدادهای جوان موسیقی بومی و محلی، ایجاد فضای رقابتی سالم و تزریق شور و نشاط و تولید آثار فاخر و توجه به ارتقای تدریجی و هر چه بهتر سطح هنر بیت و حیران و موسیقی محلی و جلوگیری از فراموشی و نابودی هنرهای اصیل ملی برگزار میشود.
وی یادآور شد: نخستین جشنواره بیت و حیران سردشت در منطقه غرب کشور، اسفند سال ۱۳۸۵ برگزار شد و تاکنون ۹ دوره جشنواره ملی موسیقی بیت و حیران در این شهرستان برگزار شده است.
جشنواره بیت و حیران در هر دوره با حضور هنرمندان استانهای مختلف کشور در ۲ بخش مسابقه و گروه نوازی برگزار میشود.
بخش مسابقه این جشنواره شامل تکخوانی (مقام، بیت، لاوک، حیران، هوره، بند، عاشیقی، آواهای محلی) و تک نوازی سازهای اصیل (زهی، بادی و کوبهای نظیر نرمهنای، دف، شمشال، تنبک، توزله، قوپوز، بالابان، نقاره، کمانچه، سرنا، تنبور، دیوان، دوتار و چگور) بر اساس سنت موسیقیایی هر منطقه است.
بخش گروهنوازی نیز برای اجرای عمومی گروههای موسیقی به منظور اجرای نواهای سنتی، محلی و آیینی در مدت برگزاری این جشنواره پیش بینی شده است.
جشنواره موسیقی بیت و حیران سردشت در سال ۱۳۹۷ به عنوان اولین اثر معنوی و ناملموس حوزه فرهنگ و ارشاد در سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور به ثبت ملی رسید.