تولید سالانه ۲۵ هزار تن ماهی قزل آلای رنگین کمانی در چهارمحال و بختیاری

چهارمحال و بختیاری در بیش از یک دهه اخیر توانسته است خود را به عنوان یکی از قطب‌های اول تولید ماهیان سردابی کشور معرفی کند.

استان چهارمحال وبختیاری با آب و هوایی سرد و خشک و دارا بودن منابع آبی عظیم شامل چشمه ها، قنوات، چاه‌های کشاورزی، رودخانه‌های دائمی، تالاب‌ها و سد‌های مخزنی کشاورزی و برقابی، حدود ۱۰ درصد از منابع آبی کشور را به خود اختصاص داده است که این شرایط آب و هوایی جهت تکثیر و پرورش ماهیان سردابی و بخصوص ماهی قزل آلای رنگین کمان این استان را از این حیث متمایز نموده است به گونه‌ای که در بیش از یک دهه اخیر توانسته است خود را به عنوان یکی از قطب‌های اول تولید ماهیان سردابی کشور معرفی کند.

محمد کریمی مدیر شیلات و امور آبزیان اداره کل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: وجود تعداد ۴۰۰ مزرعه فعال پرورش ماهی پرورش ماهی در استان که باعث تولید حدود ۲۵ هزار تن ماهی قزل آلای رنگین کمان در سال ۱۴۰۱ گردید و حدود ۴۰ مزرعه تکثیر و تولید بچه ماهی که منجر به تولید بیش از ۳۰ میلیون قطعه ماهی شده است از دیگر پتانسیل‌های این استان می‌باشد.

وی افزود: همچنین در زمینه تولید ماهیان زینتی نیز این استان توانسته در ۱۴ مرکز تولید ماهیان زینتی بیش از ۴۰۰ هزار قطعه ماهی زینتی تولید کند که با توجه به شرایط موجود در استان می‌توان در آینده‌ای نه چندان دور چشم انداز روشنی برای توسعه این پتانسیل در استان تعریف کرد.


بیشتر بخوانید


کریمی اضافه کرد: ضمن اینکه در زمینه تولید سایر آبزیان، پارسال بالغ بر ۱۰۰ هزار قطعه زالوی طبی در یک مزرعه تولید و پرورش تولید شد و در حال حاضر نیز ۲ پروانه تاسیس دیگر جهت تولید این گونه صادر شده که در دست احداث می‌باشند.

وی ادامه داد: تمام این فعالیت‌ها در استان چهارمحال و بختیاری توانسته است باعث اشتغالزایی مستقیم حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر و غیر مستقیم ۵ هزار نفر شود. ضمن اینکه تعداد نیروی انسانی فعال و مولد نیز در استان حدود ۴۰۰ نفر می‌باشد.

کریمی گفت: در زمینه فرآوری و بسته بندی ماهی قزل آلا نیز در حال حاضر ۶ کارخانه در استان وجود دارد که ظرفیت بسته بندی و فرآوری آن‌ها حدود ۱۵ هزار تن در سال است که عمده محصولات آن‌ها نیز به کشور‌های حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود.

وی افزود: تعداد ۲۰ کارخانه تولید خوراک آبزیان نیز در استان وجود دارد که ظرفیت تولید حدود ۳۴۰ هزار تن خوراک آبزیان در سال را دارد و در این زمینه نیز علاوه بر تامین خوراک مورد نیاز استان صادراتی به دیگر استان‌ها و همچنین خارج از کشور انجام می‌گیرد.

کریمی اضافه کرد: از جمله پیشنهادات عملی جهت بهبود و تسریع توسعه آبزی پروری در استان می‌توان به ۱- تخصیص اعتبارات مناسب جهت احداث و تکمیل زیرساخت‌های مجتمع‌های پرورش ماهی جدید که مطالعات آن‌ها به اتمام رسیده است. ۲- تسهیل در ارائه تسهیلات سرمایه‌ای به متقاضیان دارای پروانه تاسیس و همچنین تسهیلات سرمایه در گردش به مزارع دارای پروانه بهره برداری غیر فعال. ۳- صدور مجوز برای پرورش گونه‌های جدید مانند ماهیان خاویاری، ماهیان گرمابی (در صورت موافقت اداره کل محیط زیست استان). ۴- تکمیل زیرساخت‌ها جهت مکانیزه نمودن مزارع پرورش ماهی و بالا بردن تولید در واحد سطح. ۵- ارتقاء چارت سازمانی مدیریت شیلات به اداره کل و تخصیص چارت سازمانی تخصصی به شهرستان ها. ۶- بهبود امکانات کارشناسی و نظارتی در مدیریت شیلات (ساختمان‌های اداری، پرسنل و خودرو و اعتبارات). ۷- به گزینی مولدین ماهیان سردابی به منظور کاهش هزینه‌های تولید و ۸- توسعه پرورش ماهیان سردابی در قفس اشاره کرد.

پرورش ماهی در قفس در پشت دریاچه سد کارون چهار یکی از پروژه‌های مهم در راستای اقتصاد مقاومتی

وی ادامه داد: مطالعات جهت اجرای این پروژه واقع در شهرستان اردل، بخش میانکوه از سال ۱۳۹۰ آغاز گردید و با پایان مطالعات و اجرای طرح پایلوت طرح و برآورد تولید ۴هزار تن در سال، مقرر گردید با طراحی سایت‌های با ظرفیت مختلف این طرح از طریق مزایده در شرکت آب منطقه‌ای به متقاضیان واگذار گردد.

کریمی گفت: مرحله اول واگذاری سایت‌های پرورش ماهی در قفس طی سال‌های ۱۳۹۵ تا کنون انجام گردیده که این امر منجر به تولید حدود هزار و ۷۰۰ تا ۲ هزار تن ماهی به صورت میانگین در سال‌های مذکور گردید.

وی افزود: با اتمام قرارداد بهره برداران با شرکت آب منطقه‌ای استان در خصوص بهره برداری از مخزن سد، مقدمات جهت واگذاری ۴ هزار تن به تعداد ۲۰ سایت از ظرفیت ۱۰۰ تا ۷۰۰ تن در دست اجرا می‌باشد که اطلاع رسانی و برگزاری مزایده از سوی شرکت آب منطقه‌ای صورت خواهد پذیرفت.

کریمی گفت: از دیگر پروژه‌های مهم و در دست اجرای استان می‌توان به تکمیل زیرساخت‌های مجتمع پرورش ماهی هلن (یاس سفید دره بید) در شهرستان کیار به ظرفیت اسمی ۳۵۰ تن در سال، تکمیل زیرساخت‌های مجتمع پرورش ماهی شمکس آباد شهرستان بروجن به ظرفیت حدود ۳۰۰ تن در سال (احداث شبکه برق)، تکمیل زیرساخت‌های مجتمع پرورش ماهی چم سوربازفت در شهرستان کوهرنگ به ظرفیت ۲۷۰ تن در سال، تکمیل زیرساخت‌های مجتمع پرورش ماهی افسرآباد در شهرستان کوهرنگ به ظرفیت حدود ۳۰۰ تن در سال و تکمیل مطالعات پرورش ماهی در قفس بر پایه پرورش ماهیان گرمابی اشاره کرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار