در عالم برزخ یکی از عذابها فشار قبر است، بعضی از اعمال دنیوی میتواند باعث کاهش فشار و عذاب قبر برای انسان شود، اما باز هم در هر صورت، عذاب قبر برای همه انسانها وجود خواهد داشت. پیامبران و ائمه معصوم (ع) نیز از عذاب قبر هراس داشتند. به عنوان مثال، امام صادق (ع) درباره عذاب قبر میفرمایند:
"به خدا سوگند، من بر شما از برزخ میترسم، گفتم برزخ چیست؟ فرمود: القبر منذ حین موته الی یوم القیامه؛ مقصود از برزخ قبر انسان است از لحظه مرگ تا روز رستاخیز. (بحارالانوار، ج ۶، باب احوال برزخ، حدیث ۱۱۶)
بیشتربخوانید
آیا میدانید کدامیک از زنان فشار قبر ندارند؟
در مورد پاداش زنانی که در عالم بعد از مرگ عذاب قبر را نخواهند دید. امام صادق (ع) میفرمودند: به زنانی که صاحب گذشت و رأفت هستند پاداشی بزرگ از جانب خداوند وعده داده است.
همچنین امام صادق (ع) میفرمایند:
سه گروه از زنان در عالم بعد از مرگ عذاب قبر را نخواهند دید و در روز رستاخیز با فاطمه (س) محشور خواهند شد و پاداش هزار شهید و یک سال عبادت به آنها داده خواهد شد و آنها عبارتند از زنانی که:امراة صَبَرت عَلی غَیرة زَوجها وَ امرأةٌ صَبرت عَلی سوء خُلُق زوجها، وَ امرأة وهبت صداقها لزوجها؛
۱- زنانی که غیرت ورزی (تعصب بی جا و بد دِلی) شوهر خود را تحمل نمایند؛
۲- زنانی که نسبت به بد اخلاقی شوهر خود شکیبا باشند؛
۳- زنانی که مهریه خود را بر شوهرانشان ببخشند.
خداوند به مردان توصیه میکند که برای ایجاد تعادل در خانواده، خانواده خود را در وضعیت رفاه نسبی قرار داده و تلاش کنند تا آن را توسعه دهند. از طرفی، به زنان توصیه میشود که اگر مرد زحمت کشید و نتوانست این رفاه را فراهم کند، با او همکاری کنند تا بهبود وضعیت خانواده را به دست آورند.
همچنین، خداوند به مردان گفته است که هنگام ازدواج، مهریه را به عنوان یک دین ببینند و باید آن را پرداخت کنند. برای زنانی که مهریه خود را به شوهرشان بخشید، خداوند پاداش هزار شهید و پرستش یکسال را نوشته است.
همچنین، خداوند از مردان سفارش میدهد که خوش اخلاق باشند و اگر بداخلاق باشند، عقوبت خواهند داشت. اگر مرد بداخلاق بود و زن با او همکاری کند، فشار قبر از زن برداشته خواهد شد.
اعمال دیگری که فشار قبر را کم میکنند:
– صدقه دادن
– خواندن سورههایی از قرآن (خواندن سوره نساء در روز جمعه، سوره یاسین، سوره ملک)
– خواندن نماز شب
– زیاد سجده کردن
– عیادت مریض
– روشن کردن چراغ در مسجد
– جارو کردن مسجد
– ذکر شریف "لا إله إلا الله الملک الحق المبین" (۱۰۰ مرتبه در روز)
– غذا دادن به گرسنه
– خواندن نماز لیلة الرغائب
– به دست کردن انگشتر عقیق سرخ
– روزه مستحبی گرفتن
– مصافحه کردن با مؤمن
– احترام به مهمان مؤمن
منبع: بیتوته