ابراهیم شکیبا معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه اردیبهشت ماه، سالروز ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت در سال ۱۳۹۳ توسط رهبر انقلاب به همه دستگاهها و نهادها بود، گفت : از زمان ابلاغ این سیاستها تا سال ۱۴۰۰ تغییری در روند موالید نداشتیم بلکه همان روند کاهشی با شیب تند را در پیش رفتیم برهمین اساس مجلس یازدهم و دولت سیزدهم این ضرورت را احساس کردند که سیاستهای مذکور چندان پاسخگوی نیاز کشور نبوده است و باید یک قانون برای اجرای آن تدوین شود.
وی با بیان اینکه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آذر سال ۱۴۰۰ تحت عنوان ۷۳ ماده و بیش از ۲۰۰ تکلیف قانونی به همه دستگاههای اجرایی ابلاغ شد، افزود: اکنون با بحران جمعیت مواجه هستیم و هنوز دچار کاهش جمعیت نشدهایم بلکه در کل کشور شاهد رشد جمعیت مثبت هستیم بهگونهای که میزان رشد جمعیت طی سال گذشته ۰۶. درصد و در استان کرمانشاه ۰۵. بوده یعنی سالانه حدود ۷۰۰ هزار نفر به جمعیت کشور اضافه میشود، در نتیجه در حال حاضر با کاهش جمعیت مواجه نیستیم.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه خاطرنشان کرد: آمارها حاکی از آن است اگر روند فعلی رشد جمعیت همین گونه ادامه یابد در کمتر از هشت سال آینده، رشد جمعیت کشور به صفرمیرسد و سپس منفی خواهد شد برهمین اساس زنگ خطر بهصدا در آمده و رهبر انقلاب در این باره هشدار دادهاند.
شکیبا تصریح کرد: از هماکنون تا پنج سال آینده یک پنجره طلایی را بهعنوان فرصت باقیمانده تدوین کردهایم که در قالب آن زمان پیک افراد با قابلیت باروری و فرزندآوری است و پس از این پنج سال، وارد مرحلهای از زندگی میشوند که دیگر قابلیت باروری ندارند در نتیجه پس از آن از افرادی که در معرض باروری نیستند انتظار جهش موالید را نخواهیم داشت، در واقع پنج سال فرصت طلایی داریم تا کاهش فرزندآوری در سالهای قبل را جبران کنیم.
وی عنوان کرد: سال قبل شعارهایی تحت عنوان دختر و پسر فرقی ندارد، دو فرزندکافی است، داده میشد، اما بر اساس آنچه که از خانوادهها بروز کرد و در کشور رخ داد خانوادهها به دو فرزند بسنده نکردند بلکه به تک فرزندی یا بیفرزندی روی آوردند درحالیکه مساله جمعیت مسالهای مهم است که البته دولت فعلی بهصورت جدی درصدد استفاده از ظرفیتهای موجود است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اذعان کرد: از بیست و چهارم تا سیام اردیبهشت ماه تحت عنوان هفته ملی جمعیت نامگذاری شده که برای آن عناوینی نظیر رسانه و جوانی جمعیت، مدیران و جوانی جمعیت، خانواده موفق و جوانی جمعیت، دستگاههای دولتی و جوانی جمعیت، شرکتهای خصوصی و جوانی جمعیت، نخبگان و جوانی جمعیت و گروههای مردم نهاد و جوانی جمعیت در نظر گرفته شده است.
شکیبا با بیان اینکه در هفته ملی جمعیت همه دستگاهها بر اساس هفت محوری که ستاد ملی جمعیت ابلاغ کردهاند، برنامهها را تدوین خواهند کرد، گفت: به دلیل آنچه که بر اساس نفوذ فرهنگ غربی بدست فراموشی سپرده شده، باید روی هویت و نقش مادری فرهنگ سازی کنیم همچنین تحکیم بنیان خانواده و تقویت نشاط درون خانواده، تک فرزندی و عوارض آن و مقابله با سقط عمدی، ناباروری ودلایل آن، ترویج ازدواج از دیگر محورهای مورد بحث در هفته ملی جمعیت است.
وی افزود: گاهی آمار سقط تکاندهنده و نگرانکننده است که البته این آمارها غیررسمی است، اما بر اساس برآورد دانشگاه علوم پزشکی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شمار سقط در کشور گاها به بیش از یک میلیون در سال میرسد که با تعداد موالید برابری میکند، همچنین کمترین میزان سقط غیرقانونی بهصورت روزانه هم یک هزار مورد است که در این میان شمار سقطهای غیرقانونی در استان کرمانشاه سالانه ۳۰ هزار مورد برآورد میشود.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: ۸۵ درصد سقطهای تعمدی بهصورت زیرزمینی و توسط افراد غیرمتخصص انجام میشود، اما از آنجا که شاکی خصوصی نداریم، تعداد دقیق سقط جنینهای غیرقانونی مشخص نیست.
شکیبا خاطرنشان کرد: جنین انسانی است که قابلیت و حق حیات دارد برهمین اساس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، برنامه نفس را با عنوان نجات فرزندان سقط تدارک دیده است که در قالب آن توسط متخصصان زنان و زایمان و روانشناسان به خانوادههایی که به ما مراجعه میکنند و از ادامه بارداری خود ابراز نگرانی میکنند مشاورههایی ارائه میشود.
وی افزود: در کل کشور سه میلیون و ۲۰۰ هزار زوج نابارور داریم که ازدواج کردهاند، اما صاحب فرزند نمیشوند و در استان کرمانشاه نیز بر اساس آخرین آمار میزان ناباروری اولیه و ثانویه نسبت به میانگین کشوری بالا است و در این میان دانشگاه علوم پزشکی بهعنوان یکی از محورهای اصلی در سال گذشته با وجود اینکه برای برنامه جوانی جمعیت اعتباری ازسوی سازمان برنامه و بودجه دریافت نکرد پنج میلیارد تومان از هزینههای دانشگاه را برای تجهیز مرکز ناباروری سطح سه در بیمارستان معتضدی صرف کرد.
شکیبا با بیان اینکه تجهیزات مدرنی برای بیمارستان معتضدی درخواست شده و اکنون درحال بهرهبرداری است که امیدواریم مردم کرمانشاه از آن ن منتفع شوند، گفت: در استان کرمانشاه هفت هزار و ۲۰۰ زوج با ناباروری اولیه و ثانویه شناسایی شده که از این تعداد یک هزار و ۱۰۰ زوج در سامانه بیمه سلامت نشاندار شدند و خدمات دریافت کردند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اذعان کرد: بر اساس آمار سال ۹۸، استان کرمانشاه با ۱۲ درصد ناباروری اولیه و ۱۶ درصد نازایی ثانویه از نظر میزان ناباروری در وضعیت قرمز قرار دارد و از میانگین کشور بالاتر است تا جایی که رتبههای دوم یا سوم ناباروری را به خود اختصاص داده است.
شکیبا تصریح کرد: ترویج ازدواج مسالهای مهم است و خانواده نیز از بنیادیترین اجتماعات است تا جایی که اگر ازدواجی صورت نگیرد شاهد فرزندآوری نیستیم برهمین اساس باید جوانان ما بهموقع ازدواج کنند این در حالی است که میانگین سن ازدواج در کرمانشاه نسبت به کشور بالا است و همین موضوع مشکلاتی اساسی را برای خانوادهها ایجاد میکند.
وی افزود: بهدنبال بالا رفتن سن ازدواج، خانوادهها فرزندآوری را به تعویق میاندازند در نتیجه فرصت فرزندآوری برای آنها کمتر میشود، زیرا با افزایش سن، قدرت باروری در زنان و مردان کاهش مییابد و درمان ناباروری مشکلتر خواهد شد برهمین اساس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه برای ترغیب به امر ازدواج بهموقع در میان جوانانی که از نظر جسمی، فکری و اجتماعی به بلوغ رسیدهاند در تلاش است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه اجرای ۶۰ درصد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به دانشگاههای علوم پزشکی مربوط میشود، خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در راستای اجرای این قانون دستاوردهای مثبتی طی سال گذشته کسب کرده است تا جایی که در میان ۶۶ دانشگاه کشور موفق به کسب رتبه دوم کشوری شده که از ارائه خدمات مطلوب حکایت دارد.
شکیبا تصریح کرد: بر اساس آنچه حداقل انتظار ما است نرخ باروری کلی ۲.۱ درصد است به این معنا که انتظار داریم، هر ده زوج در نهایت ۲۱ نفر جانشین برای خود داشته باشند، اگر این اتفاق رخ دهد برای سالهای آینده جمعیت کشور همین ۸۵ میلیون نفر است، اما اگر طبق فرمایش رهبر انقلاب برای ۱۵۰ میلیون نفر جمعیت برنامهریزی کنیم و پس از آن به فکر کنترل جمعیت باشیم، با توجه به اقلیم ایران و گستردگی کشور، میزان نرخ باروری کلی باید به ۲.۵ برسد یعنی به ازای هر ۲۰ نفر، ۲۵ نفر جانشین شوند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اذعان کرد: طی سال ۱۴۰۰ نرخ باروری کلی در استان کرمانشاه ۱.۵۱ درصد بود که در سال قبل به ۱.۵۸ درصد رسیده هرچند که آمار ثبت احوال از کاهش ۵۰۰ موالید در سال ۱۴۰۰ حکایت دارد، اما میزان باروری کلی بهعنوان شاخصه مهم رشد داشته است .