بهرام نژاد دبیر همایش گفت: دشت قزوین با سابقه بیش از ۷ هزار سال پیش از میلاد مسیح بر میگردد و۵۰ سال است روی این دشت مطالعه میشود و تاکنون نشست تخصصی نداشته و همایش بین المللی قزوین شناسی میتواند واقعیات و میراث قزدین را عرصه کند.
بهرام نژاد افزود: مطالعات دشت قزوین نیاز به یک نشریه مجزا دارد که باید زمینه آن فراهم شود تا اهمیت منطقه تمدنی را به نمایش بگذارد
وی اظهار داشت: عصر کشاورزی در قزوین آغاز شده و به نقاط دیگر جهان راه پیدا کرده است
حسن فاضلی استاد دانشگاه تهران، باستان شناس و مولف کتاب تپه قبرستان، در این کتاب به معرفی تاریخ قزوین پرداخته است
وی تاکید کرد، باید در همایش بین المللی قزوین شناسی از چهرههای بین المللی که در حوزه قزوین کار و کرده اند دعوت شوند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بیش از ۹ هزار سال پیش نخستین کشاورزان و دامداران جهان در قزوین شروع به فعالیت کردند و قزوین خواستگاه کشاورزی و دامداری جهان است.
وی گفت: ۸ هزار سال پیش با بحران اقلیمی تمام روستاهای خاورمیانه از بین رفت و در تنها جایی که تمدن شکل خود را حفظ کرد دشت قزوین بوده است و نخستین دهکدههای پیش از تاریخ در دشت قزوین شکل گرفته و آغاز تمدن در دنیا بوده است. جوامعی که در دشت قزوین ساکن بوده اند شروع به مدیریت منابع آبی کردند
فاضلی افزود: مردمی که ساکن این دشت بوده اند به شرق و غرب زمین مهاجرت و تمدن را به آنجا نیز برده اند، در هزاره سوم پیش از میلاد فروپاشی در دشت قزوین اتفاق افتد و وارد دوره دولت شهرها میشود و این بار دشت قزوین به عنوان یکی از مهمترین شهرهای جهان مطرح میشود.
وی اظهار داشت: قدیمیترین سفالهای دست ساز در قزوین یافت شده و نشان میدهد این مردم حیوانات اهلی داشته اند. در ایران باستان دشت قزوین بهترین موقعیت برای ایجاد نظام و طبقههای اجتماعی بوده است.
این استاد دانشگاه و باستان شناس تصریح کرد: در قزوین ابزارهای شمارش یافت شده که میتوان گفت در کنار نظام حسابداری پایه گذار ادبیات و زبان در ایران بوده است.
همایش بین المللی قزوین شناسی ۲۳ و ۲۴ آبان ماه به میزبانی قزوین برگزار خواهد شد.