رامین سمیعیان، رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان کرمانشاه گفت : از ابتدای سالجاری تا امروز تعداد ۴ هزار و ۳۹۳ راس دام سنگین (گاو و گوساله) و تعداد ۱۷ هزار و ۸۶۹ راس دام سبک (گوسفند و بز) در کشتارگاههای دام استان و تحت نظارت ادارهکل دامپزشکی استان کشتار که تعداد ۵۲ راس لاشه حذفی ضبط و از چرخه مصرف خارج شده است.
وی ادامه داد: تب کریمه کنگو (Crimean Congo Fever) به واسطه گزش کنههای آلوده یا به دلیل تماس با آن، به بدن منتقل میشود. فرد مبتلا علائم عمومی بیماریهای عفونی مانند تب، سردرد، بدن درد، حالت تهوع و درد معده را تجربه میکند.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی استان کرمانشاه تصریح کرد: در موارد شدیدتر ممکن است علائمی، چون خونریزی و تشنج بروز پیدا کند، نرخ مرگ و میر تب خونریزی دهنده کریمه کنگو تا ۴۰ درصد است، ویروس در برابر گرما مقاومت زیادی ندارد و در دمای ۵۶ درجه به مدت ۳۰ دقیقه از بین میرود، پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر میتواند ویروس را از بین ببرد.
وی با اشاره به خواستگاه اصلی ویروس کریمه کنگو مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی، خاورمیانه، هند و غرب چین است، تأکید کرد: مشاغل درگیر با دام مانند دامداران، دامپزشکان، قصابها و کارکنان کشتارگاهها بیش از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری هستند، ناقل اصلی این بیماری کنهای به نام هیالوما (Hyalomma) است، ویروس ابتدا به واسطه گزش کنه به بدن دام منتقل میشود و بعد از آن به تدریج پخش میشود، حیواناتی، چون گاو، گوسفند، بز، خرگوش و جوندگانی مثل موش به عنوان عوامل اصلی انتقال این بیماری شناخته میشوند.
سمیعیان افزود: البته این بیماری تقریبا روی تمام پرندگان به جز شترمرغ بیاثر است، بیماری در حیوانات اهلی علائم مشخصی ندارد، اما خطر انتقال بیماری به انسان در هنگام کشتار آن یا تماس با لاشه وجود دارد، البته درست است پرندگان نسبت به بیماری مقاوم هستند، اما میتوانند ناقلهای خوبی برای آن باشند، پرندگان حاضر در جغرافیای آلوده میتوانند کنه را به هر مقصدی منتقل کنند. هنوز واکسن انسانی یا حیوانی برای CCHF تولید نشده، به همین دلیل تنها راه جلوگیری از ابتلا به این بیماری، آگاهی از عوامل خطر و آموزش روشهایی برای پیشگیری از ابتلا به آن است.
وی اظهار کرد: گوشت لاشه دام پس از کشتار باید به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۴-۰ درجه سانتیگراد (دمای یخچال) نگهداری شود تا بر اثر فعل و انفعالات ناشی از جمود نعشی و اسیدی شدن گوشت عامل بیماری مذکور در صورت وجود در لاشه از بین رفته و گوشت ترد و لذیذ میشود و با توجه به اینکه این امر در کشتارگاههای صنعتی دام تحت نظارت این ادارهکل انجام میگیرد لذا از هماستانیها تقاضا میشود از مصرف گوشت حاصل از کشتار دامهای خیابانی خودداری کرده و سلامت خود و اعضای خانواده را به خطر نیندازند.