پس از گذشت چندین ماه از انتشار اسامی روان‌شناس‌نما‌ها و عیان شدن چهره واقعی آن‌ها بازهم افراد زیادی در فضای مجازی آن‌ها را دنبال می‌کنند.

کافی است کمی او را بشناسید و از زندگی شخصی‌اش با خبر باشید آن‌وقت شاید از خودتان بپرسید کسی که نتوانسته ساده‌ترین و پیش پا افتاده‌ترین مشکلات شخصی‌اش با خانواده را حل کند چگونه در قامت یک روانشناس حاضر شده، گوشی به دست می‌گیرد و با چنان اعتماد به نفسی ویدئویی ضبط می‌کند و به مخاطبان زودباورش مشاوره می‌دهد؟ شاید هم برایتان سوال شود این همه اطلاعات و حرف‌های خوش رنگ و لعاب از کجا آمده است؟ پاسخ خیلی ساده است، چند کتاب عامه پسند در زمینه روانشناسی خوانده و چند ماهی صفحه‌های انگیزشی توخالی و پوشالی را بالا و پایین کرده و حالا خودش را محق می‌داند که برای عالم و آدم نسخه بپیچد یک نسخه حال‌خوب کن که مثل قوی‌ترین مسکن‌ها فقط و فقط چند ساعت دوام دارد.

قبل از سال ۱۴۰۱ بود که سازمان نظام روان‌شناسی اعلام کرد قصد معرفی روان‌شناس‌نما‌هایی  که در فضای مجازی فعالند را دارد. ماه‌ها آمد و رفت تا این که در ششم خرداد ۱۴۰۱ اولین بخش از اسامی از سوی این سازمان معرفی شد. در آن روز نام حدود ۱۴۴ روان‌شناس‌نما منتشر شد. در این فهرست روان‌شناسان معروفی حضور داشتند که مردم آن‌ها را بهترین می‌دانستند. بعد از آن در هشتم خرداد دومین فهرست شامل ۶۱ روان‌شناس در ۲۹ صفحه منتشر شد. با این حال، اما بعد از گذشت حدود یک‌ماه این روان‌شناسان همچنان در فضای مجازی فعالیت می‌‎کنند و افراد زیادی دنبال‌کننده آن‌ها هستند. شرایط به‌صورتی است که حتی صفحاتی که به‌عنوان طرفداران این افراد فعالند هم مخاطب میلیونی دارند.

حالا جای سوال است که چرا با وجود انتشار اسامی روان‌شناس‌نما‌ها و عیان شدن چهره واقعی آن‌ها بازهم افراد زیادی در فضای مجازی آن‌ها را دنبال می‌کنند و چرا انتشار این اسامی باعث نشده تا از حجم مخاطبان آن‌ها کاسته شود؟

خسرو حمزه، روانشناسی بالینی در مورد ورود روانشناسان غیر متخصص به عرصه روانشناسی توضیح می‌دهد: مردم باید آگاه شوند که هر فردی که روانشناسی خوانده روانشناس نیست و باید صلاحیت‌های علمی و تخصص‌های او توسط سازمان نظام روانشناسی بررسی و مجوز و پروانه روانشناسی و مشاوره دریافت کند.


بیشتربخوانید


حرف‌هایی که مردم دوست دارند بشنوند

وی با تاکید بر اینکه علت جذاب بودن این روانشناس نما‌ها و غیر متخصص‌ها برای مردم زدن حرف‌هایی است که مردم دوست دارند بشنوند و الزاما حرف‌های درست و علمی نیستند می‌گوید: اغلب این روانشناس نما‌ها از گروه‌های تبلیغاتی خوبی برای مطرح کردن خود در جامعه و فضای مجازی استفاده کرده‌اند و متاسفانه برخی از مردم سال‌ها در دام آن‌ها گرفتار شده‌اند.

حمزه با تاکید بر ضرورت برخورد جدی سازمان نظام روانشناسی با افراد غیر متخصص و روانشناس نما توضیح می‌دهد: مردم باید بدانند که گذراندن دوره‌های آموزشی آزاد و یا دوره‌های رشد و تقویت مجوزی برای ارائه خدمات مشاوره‌ای و روانشناسی نیست و روانشناسان دارای مدرک تحصیلی باید مراحل قانونی دریافت مجوز را انجام و پروانه فعالیت خود را از سازمان نظام روانشناسی دریافت کنند. رسانه‌ها نیز در دعوت از افراد به رسانه باید توجه کنند چرا که متاسفانه برخی از افرادی که اسامی آن‌ها در لیست سازمان اعلام شده است اعتبار خود را از تلویزیون گرفته‌اند.

ضرورت افزایش سواد روانشناختی در مردم

اردشیر کیانی مشاور و روانشناس نیز در ادامه این برنامه با تاکید بر اینکه مردم باید به دنبال افزایش سواد روانشناختی خود با استفاده از منابع مکتوب و رسانه‌ها باشند بیان می‌کند: سازمان نظام روانشناسی مسوول بهداشت روان و سلامت عموم جامعه است و باید مراقب باشد مسائلی که باعث تهدید و خطر جامعه است شناخته شود. انتشار اسامی روانشناس نما‌ها توسط سازمان نظام روانشناسی در راستای حمایت از مردم و صنف روانشناس انجام شده و به نفع مردم است. سازمان نظام روانشناسی به عنوان تنها مرجع صدور مجوز و پرروانه فعالیت‌های روانشناختی است و می‌تواند در بخش‌های مشاوره ازدواج، روان درمانی، فرزند پروری، مشاوره خانواده، تحصیلی و ... به مردم جامعه خدمت رسانی کند.

این روانشناس با بیان اینکه کافی نبودن ظرفیت‌های تخصصی در فضای مجازی فرصت را برای سو استفاده غیر متخصص‌ها فراهم می‌کند و در صورت چابک سازی زیر مجموعه سازمان نظام روانشناسی و حضور توانمند روانشناسان متخصص در فضای مجازی و توانمندی و مجهز شدن با توجه به شرایط روز قطعا می‌توان به صورت غیر مستقیم فضا را برای افرادی که شایستگی ندارند تنگ کند.

رواج روانشناسی زرد در جامعه

زهره رضازاده، کارشناس مشاوره و خدمات روانشناختی بهزیستی گفت: با توجه به پیچیده‌تر شدن مشکلات و معضلات زندگی، مردم نیاز به دریافت خدمات روانشناسی دارند که متاسفانه روانشناسی زرد در جامعه رواج دارد و روانشناس نما‌ها از عناوین جذاب و عامه پسند در قالب‌های مختلف کتاب، پادکست و .. در فضای مجازی اقدام به ارائه خدمات مشاوره غیر حرفه‌ای می‌کنند.

وی افزود: در فضای مجازی افرادی که طالب دریافت خدمات روانشناسی هستند آگاهی‌های لازم را ندارند و بیشتر دنبال راه‌های میان بر هستند و به همین دلیل در دام افراد غیر متخصص می‌افتند که از عناوین و حرف‌های جذاب استفاده می‌کنند. روانشناس باید وضعیت روان و سوابق فرد را بررسی کند و وقتی مشکلات روحی روانی فرد مشخحص شد بر اساس پروتکل‌ها به سمت درمان برود، ولی متاسفانه افرادی که جذب روانشناسان ناکارآمد می‌شوند به نتیجه نمی‌رسند وناکام می‌شوند. امروزه گروه سنی جوانان و نوجوانان به خاطر مشکلات تحصیلی و مسائل ازدواج و خانواده بیشترین مراجعه را برای دریافت خدمات روانشناسی دارند.

زهرا کاشمری، مشاور و مددکار اجتماعی در این خصوص می‌گوید: «تو می‌توانی‌های» افراطی و سرکوب احساسات منفی از جمله حرف‌هایی که به طور مرتب در صفحات روانشناس‌نما‌ها در فضای مجازی می‌بینیم و می‌خوانیم. رواشناسی زرد امروز با گسترس فضای ولنگار مجازی بسیار زیاد شده‌اند و افراد سوء استفاده‌گری هستند که از مشکلات مردم با فن بیان و زیبا و انجام فعالیت‌های به ظاهر فریبنده سوء استفاده می‌کنند.

کاشمری می‌افزاید: این افراد اصولاً تحصیلات تخصصی روانشناسی ندارند و با ارائه مطالبی که هیچ پایه علمی ندارد و با شیوه‌های کلاه‌برداری مردم را جذب و از آن‌ها اخاذی می‌کنند. متأسفانه وجود این افراد باعث شده تا جمعی از مردم نسبت به علم روانشناسی و روان درمانی بی‌اعتماد شوند، در صورتی که این افراد در دام یک سری از روانشناس‌نما‌ها افتادند. در رواشناسی زرد گفته می‌شود که تو به هرچیزی که اراده کنی، می‌رسی در صورتی که علم روانشناسی می‌گوید نرسیدن و نشدن قسمتی از زندگی است و باید بپذیرید، تلاش لازمه رسیدن است، اما اگر اتفاق حاصل نشد، نباید ناامید شد.

کاشمری ادامه می‌دهد: گرایش مردم امروز به روانشناسی زیاد شده و روانشناسی زرد متناسب با این گرایش بازار داغی در فضای مجازی پیدا کرده است و به گونه‌ای ذهن مخاطب را شستشو می‌دهند که به سختی می‌توان آن را تغییر داد.

این کارشناس با بیان اینکه روانشناس‌نما‌ها، خانواده‌های بسیاری را به دلیل مشاوره نادرست به مرز نابودی رساندند، می‌گوید: خانواده‌ها باید با انتخاب مشاوره معتبر زندگی فرزندان خود را نجات دهند نه اینکه زندگی آن‌ها را تخریب کنند. زیست مجازی از زیست حقیقی واقعی‌تر شده است و نباید هر مطلبی را بدون کنشگری بپذیرید، زیرا یک اشتباه می‌تواند زندگی شما را نابود کند. بازار روانشناسی زرد در فضای مجازی به شدت داغ شده و آن‌ها سود‌های میلیاردی می‌کنند و به دنبال سود بیشتر و نه نجات انسان‌ها هستند.

این کارشناس تاکید می‌کند: مشاور خانواده با حرف‌های منطقی و درست مخاطب را به سمت زندگی صحیح و نه غیر واقعی و دست‌نیافتنی سوق می‌دهد. آمار زوج‌هایی که با روانشناسی زرد خانواده خود را از دست دادند، کم نیست و بخش قابل توجهی از آن‌ها نیز فریب رسانه‌ای خورده‌اند بنابراین در زیست مجازی هیچ چیزی را بدون کنشگری نپذیرید.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۵ ۱۱ خرداد ۱۴۰۲
روانشناسان پول خوبی میگیرن بابت ۴۰ دقیقه گوش دادن به مراجعه کننده ۵۵۰۰۰۰ تومان میگیرن تازه راه حل هم ارائه نمیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۹ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
کاش از دست روانی ها نجات پیدا کنیم داریم روانشناس نجاتمون بده یا باید بزور خفتش کنیم روح و روانش را شاد کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۹ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
سلام.چرا کسی با خودروسازان انحصاری حلبی کاری نداره و حتی حمایتشون میکنند.چرا مجلس و دولت با سکوت خود به گرانفروشی ده برابری خودروسازان انحصاری حلبی داخلی و کاهش تولید با هدف درست کردن بازار سیاه به خودروسازان کمک میکند،چرا مجلس و دولت،واردات میلیونی خودروهای کم مصرف و بدون تعرفه گمرکی را برای همه مردم ایران ازاد نمی کند تا این انحصار و گرانفروشی شکسته شود.قطعا سپاه و ارتش میتونه خودروی سواری باکیفیت مثل پژو فرانسه باتکنولوژی روز کم مصرف و ایمن با قیمت فقط پنجاه میلیون تومن بسازه و به مردم شهیدپرور کشور ایران بفروشه،قطعا با تیراژ صدهاهزاری در عرض چند ماه قادر هستند این انحصار،احتکار و کاهش تولید و مافیابازی حلبی سازان داخلی را بشکند.سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۴ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
دکتر انوشه سالها در تلویزیون در برنامه های مختلف آمد و صحبت کرد اما پارسال تو لیست روانشناس نماها بود آخه چجوری امکان داره ؟؟؟؟؟؟؟؟ تو این مدت هیچ کس متوجه نشد؟؟؟؟؟؟ چون دکتر انوشه واقعا خیلی صحبت های مفیدی می کردند
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۲:۴۱ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
قوه قضاییه باید این هارو دستگیر کنه واقعا هر جای دنیا بود آیا با این ها مماشات می شد؟؟؟؟؟؟؟ من نمیدونم چرا توی این مملکت با این مسائل برخورد نمیشه. برخورد باید قضایی و پشیمان کننده باشه و الا هیچ سودی نخواهد داشت
Iran (Islamic Republic of)
یحیی سیدمحمدی
۱۲:۳۶ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
روان درمانی موثر زمانی صورت میگیره که سازمان نظام روانشناسی رویکرد آموزش بعد از تحصیلات رو ادامه بده
خوشبختانه سازمان نظام پزشکی که جدا از سازمان نظام روانشناسی هست آموزش مداوم رو اجرا کرده و حتما بعد از گذراندن ۱۲۵ واحد در هر ۵ سال پروانه فرد رو صادر میکنه که سازمان نظام این کار رو نمیکنه و فقط پروانه حتی برای فردی که یک مقطع تحصیلات روانشناسی داره صادر میکنه.
صدور پروانه برای حداقل دو مقطع تحصیلی یکسان به شرط گذراندن و نیارهای روانشناسی با نمره قبولی ملاک لازم برای صدور پروانه هست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
فکرشو بکن هلاکویی که خودش سه باز همسرانش رو طلاق داده داره مشاوره ازدواج میده...! :)))
اینا فقط با کلمات بازی میکنن و چیزی رو میگن که اغلب افراد دوست دارن بشنون
روانشناسی زرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۲ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
از این روانشناس نماها زیاد است یکیشان پدر من است اون تحصیلات غیر روانشناسی دارد و فکر میکند روانشناس است و به هر کس یک انگ میزند کاش جایی بود این روانشناس نماهای پت ومت فاقد تحصیلات روانشناسی داخل خانواده ها را معرفی میکردیم
Iran (Islamic Republic of)
میرحسنی وحیده صالح روان ی
۱۰:۴۵ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
سلام.باید سازمان نظام روانشناسی کشور منحل و در علوم پزشکی ادغام شود،از سال94 به سازمان روانشناسی فقط حق عضویت پرداخت کردم یه دونه پروانه به ما ندادند،دو سال پیش هم مبلغ چهارصدهزار تومن حق عضویت پرداخت کردم حتی کارت عضویتم رو که هیچ ارزشی نداره رو نیز ندادند گفتند چند ماه دیرکرد پرداخت داری،هیچگونه خدماتی به اعضا نمی دهند از پول حق عضویت اعضا برای کارکنان خود سکه جایزه می دهند،این ظلم نیست پس چیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۸ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
مسائلتون مال سال 94 هس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۷ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
سلام.از سال 94 تا امروز.فقط حق عضویت پرداخت و هیچ گونه خدمات،پروانه ندیدم و در این اواخر حتی کارت عضویت اینجانب را ندادند،شاید خیلی هارو تو عمرم بدبخت و خانه نشین کردم.
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۰۹:۴۵ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
روان شناسای ایرانی خودشون روانی هستن خخ
من روانشناسم اینم کارتم خخ
Iran (Islamic Republic of)
غزاله
۱۲:۱۴ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
منم مثه تو از این حرفا میزنم ولی فهمیدم مثه تو حسود هستم و همیشه مطالب روانشناسی رو دنبال میکنم و حسادت شدید به روانشناس ها دارم تازه دختر عموی من هم روانشناس هس به اونم حسودیم میشه شدید و باید درمان بشیم برادرم ،هم تو و هم من البته پیش روانشناس یا روانپزشک باید بریم و واقعیت و قبول کنیم که از حسادت داریم میترکیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
آدرس بدید بیایم برای درمان ارجاع بدیم بیمارستان
Iran (Islamic Republic of)
shahab
۰۹:۱۸ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
یه والله این بلا سر خانواده من رسید از یکی از این مشاور نماها من و خانومم مشاوره گرفتیم که زندگیمان درست بشه الان کارمون رسیده به طلاق ...
همون جلسه اول هیچ گونه شناختی از ما نداشت توصیه کرد به طلاق ...
اگه خواستین معرفی اش می کنم..
نظام پزشکی نباید بزارن به این راحتی کار کنن و بنیان خانواده ها رو به خاطر منافع شخصی خودشون بزنن..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۷ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
نظام روانشناسی نه نظام پزشکی ،همین بی اطلاعی شما باعث شده مشکلتان دوچندان شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
الان شمایی که ایشان را به توجه به تفاوت نظام روانپزشکی و نظام پزشکی ارجاع می دهید در همه زمینه ها آگاه هستیددر حد یک مکانیک به ماشین خود و در حد یک پزشک به انواع بیماریها و درمان و در حد ... اگاهی دارید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۶ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
بهترین روانشناس برای انسان، اول خالق اوست و بعد خود او. خالقی که او را آفریده، تمام زیر و بم حیات دنیوی و اخروی را از طریق کتب آسمانی و بویژه قرآن کریم (که از تحریف با دور است)، و نیز از طریق پیامبران و ائمه اطهار، تبیین نموده است. حال اگر انسان میخواهد گوشش را بگیرد و چشمش را ببندد و بر قلبش مُهر بزند، این گناه خود اوست. از طرفی خدا در قرآن کریم میفرماید: " بل الانسان علی نفسه بصیره " (قیامت / ۱۴). " انسان خودش از وضع خود، آگاه است. " پس این خودخواهی و کبر و غرور اوست که نمی‌گذارد دست از گناه و خطا بردارد. کافی است به آنچه خدا و پیامبر و ائمه از ما خواسته اند عمل کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
خوبی سخن خدا ذات هر کس و درون اوست ایا گروهی از انسانها باید مفسرین سخنان خدا باشند تا قابل فهم شود یا خدا خودش میدونه چطور بفرماید که بنده اش بفهمد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۶ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
روانشناسها اکثرا دروغگو ودغلبازن وسواد لازم برای حل مشکل مخاطب روندارند فقط حرفهای قشنگ میزنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
البته که منظورتان روانشناسان زرداست ،اسامی روانشناسان دارای پروانه اشتغال از سازمان نظام روانشناسی که مرجع اصلی صدور مجوز روانشناسی است را در سایت سازمان نظام روانشناسی پیگیری کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۰۹ خرداد ۱۴۰۲
دوست عزیز در هر رشته ای ممکنه این اتفاق بیافته اما نباید اسم اکثریت رو روی این رشته گذاشت. ما ممنون زحمات اکثریت موثر در امر بهداشت روان کشور هستیم