لکه ها یا مجتمع های صنعتی مجمو عه ای از واحدهای پراکنده صنعتی و تولیدی هستند که مشمول تعریف شهرک یا ناحیه صنعتی نمی گردند.
سید مهدی نیازی سرپرست وزارت صمت روز شنبه در مراسم بهرهبرداری از شهرک صنعتی رضوی در مشهد افزود: پارسال دولت مصوبه خوبی برای ساماندهی لکه های صنعتی در تهران و البرز داشت که بزودی این مصوبه برای تبریز نیز صادر می شود، در واقع هشت کلانشهر در کشور می توانند از این مصوبه بهره مند شوند که یکی از آنها مشهد است.
وی اضافه کرد: لکه های صنعتی اطراف کلانشهر مشهد با مصوبه دولت می توانند ساماندهی شوند تا واحدهای صنعتی و صنفی بتوانند از اراضی اطراف برای توسعه شهرک صنعتی یا ایجاد مجتمع صنفی بهره گیرند.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: در برنامه هفتم توسعه کشور نیز چند حکم برای توسعه شهرکهای صنعتی لحاظ شده است که از جمله آن ورود سازمان صنایع کوچک به ایجاد مجتمع های صنفی برای ایجاد شهرک ویژه صنوف تولیدی، سلب صلاحیت از کسانی که سالهای طولانی زمین های صنعتی در شهرکهای صنعتی را تملک کرده و در آنها ساخت و ساز یا تولیدی نداشته اند و واگذاری زمینهای آنها به سرمایه گذاران و متقاضیان جدید است.
وی افزود: برنامه ریزی برای ایجاد ۴۰ شهرک فناوری به منظور استقرار شرکتهای دانش بنیان که تاکنون ۲۰ شهرک جانمایی شده است، ایجاد کارگاه های کوچک صنعتی در شهرکهای صنعتی و واگذاری آنها به متقاضیان و ساماندهی لکه های صنعتی اطراف کلانشهرها از دیگر موارد برنامه هفتم توسعه کشور مرتبط با توسعه شهرکهای صنعتی است.
نیازی اظهار داشت: این وزارتخانه طی دو سال گذشته تاکید ویژه ای بر تامین زیرساختها بویژه زیرساختهای شهرکهای صنعتی در کشور دارد که نتیجه تلاشها در این بخش امروز در بهره برداری از شهرک صنعتی رضوی به عنوان بزرگترین شهرک صنعتی شرق کشور به ثمر نشسته است، این آغاز یک کار بزرگ در حوزه صنعت است، به طوریکه بیش از ۲۰۰ هکتار از این شهرک قابل واگذاری به حوزه صنعت شده و زیرساختهای آن نظیر آب، برق و گاز نیز تامین شده است.
وی ادامه داد: البته در تامین آب شهرک صنعتی رضوی نیاز است که هر چه سریعتر انتقال آب از دریای عمان صورت گیرد، اخیرا طی مراسمی لوله گذاری خط انتقال آب از دریای عمان با حضور رییس جمهور آغاز شد که تا پایان سال این آب به مشهد خواهد رسید.
تولید از مهمترین اولویتهای کشور است
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه سخنانش یکی از مهمترین اولویتهای کشور را تولید دانست و افزود: ۱۰ سال است که رهبر معظم انقلاب با نامگذاری سالها با مضمون تولید بر این مهم تاکید دارند، لذا همه اتفاقات در این کشور باید حول محور تولید انجام گیرد و قوای سه گانه باید در این زمینه هم افزا و همسو باشند.
وی گفت: سیاست این وزارتخانه توسعه استقرار واحدهای صنعتی در شهرکهای صنعتی است، زیرا هم محدودیت زمین برای واگذاری به واحدهای تولیدی در خارج از شهرکهای صنعتی وجود دارد و هم امکان فراهم کردن زیرساختهایی مانند آب و برق و گاز در خارج از شهرکها مهیا نیست لذا طی دو سال گذشته با توجه به این رویکرد اقدامات خوبی انجام شده است.
نیازی ادامه داد: در خصوص تامین آب مورد نیاز شهرکهای صنعتی تاکنون ۲ هزار لیتر پساب شهری تامین شده است، در مجموع هزار و ۵۵۰ لیتر به ظرفیت آب و هزار و ۵۰۰ مگاوات برق به ظرفیت برق و ۱۳ هزار هکتار زمین به ظرفیت اراضی شهرکهای صنعتی کشور در این دو سال اضافه شده است، تلاش ویژه وزارتخانه توسعه زیرساختهای شهرکهای صنعتی است.
وی بیان کرد: رویکرد دیگر وزارتخانه آن است که توسعه شهرکهای صنعتی صرفا توسط دولت انجام نشود، در این زمینه مشوق هایی برای حضور بخش خصوصی و سرمایه گذاری به منظور توسعه شهرکهای صنعتی ایجاد شده است.
سرپرست وزارت صمت با بیان اینکه شهرهای صنعتی باید در آینده جایگزین شهرکهای صنعتی شوند، افزود: در هر شهرک صنعتی مواردی از جمله ایجاد ریل، فرودگاه و بندر خشک، ایجاد زیرساختهای آب، برق و گاز دنبال می شود.
وی به موضوع کاهش بروکراسی اداری و کوتاه شدن فرآیندهای دریافت مجوز صنعتی اشاره و بیان کرد: هم اکنون الکترونیکی شدن کل فرآیندهای صدور مجوز و فرآیندهای اداری مربوط به واگذاری زمین در شهرکهای صنعتی در سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران دنبال می شود تا همه فرآیندها آسان و روان شود.
بزرگترین شهرک صنعتی شمال شرق کشور امروز طی مراسمی در محل شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد به بهره برداری رسید.