بهلول تکلوی گفت:از ابتدای سالجاری ۳۶۳ هزار مترمربع جایگاه نگهداری دام سمپاشی شده و عملیات سمپاشی ۲۷ هزار راس بدن دام به منظور اقدامات کنترلی دامپزشکی در کانونهای گزارش شده بیماری انجام شده است.
او در خصوص وجه تسمیه و علت نامگذاری این بیماری گفت:بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در سال ۱۹۴۴ میلادی در شبه جزیره کریمه و در سال ۱۹۶۹ میلادی در کنگو گزارش و در سال ۱۹۷۰ میلادی در ایران مورد شناسایی قرار گرفت.
مدیر کل دامپزشکی استان اردبیل افزود:این بیماری یک بیماری ویروسی حاد تب دار و خطرناک مشترک بین انسان و دام با درصد کشندگی بالا است و کنهها ناقل و مخزن اصلی این بیماری بوده و راه انتقال به انسان از طریق گزش کنه، له کردن کنه با دست، تماس با خون و ترشحات خونی گوشت دام آلوده میباشد.
تکلوی بیان کرد:بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بجز تب خفیف چند روزه در حیوانات اهلی هیچگونه علائم مشخصی ندارد و همانطوریکه گفته شد خطر انتقال بیماری در انسان پس از ذبح دام آلوده به دنبال تماس با پوست، لاشه و ترشحات دام آلوده وجود دارد.
او با اشاره به اینکه این بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور ماه که زمان رشد و تکثیر و فعالیت کنهها است بیشتر شایع است خاطرنشان کرد:در مناسبتهای خاص که در آنها کشتار خارج از سیستم کشتارگاهی افزایش مییابد، موارد قطعی این بیماری افزایش مییابد.
مدیر کل دامپزشکی استان اردبیل تصریح کرد:خوشبختانه مقاومت ویروس این بیماری در برابر حرارت و سرما بسیار کم است و در دمای ۵۶ درجه سانتی گراد به مدت ۳۰ دقیقه از بین میرود بنابراین پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر باعث از بین رفتن آن میشود همچنین این ویروس توان مقابله با محیطهای اسیدی را ندارد.
تکلوی افزود:موضوعی که سبب نگرانی بوده و دغدغه اصلی ماست این است که متاسفانه برخی مردم اعتقاد دارند که گوشت تازه را از کنار جاده خریداری کنند که ما اکیدا توصیه میکنیم از خرید گوشت خارج از سیستم نظارتی دامپزشکی خودداری نمایند.
او با توصیه به شهروندان در خصوص خرید گوشت قرمز ممهور به مهر بهداشتی دامپزشکی و تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی افزود:لاشه دام استحصالی از کشتارگاهها به مدت ۲۴ ساعت در پیش سرد کن و دمای بین ۰ تا ۴ درجه سانتی گراد نگهداری شده و با اسیدی شدن لاشه ویروس غیر فعال شده و از بین میرود.
مدیر کل دامپزشکی استان اردبیل افزود:در کنار برنامه ریزی هدفمند سمپاشی، اقدامات مهمی نظیر برگزاری کلاسهای آموزشی و ترویجی در روستاهای واقع در مناطق پرخطر و بخصوص در کانونهای این بیماری و اطلاع رسانی به مردم از طریق رسانههای محلی و استانی، نصب بنرهای توصیههای بهداشتی در محل کشتارگاهها و میادین اصلی دام و پخش بروشور و توصیههای بهداشتی در مراکز تولید، توزیع و عرضه فرآوردههای خام دامی انجام شده است که که نتیجه آن کاهش بروز بیماری نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده است.
تکلوی در پایان ضمن تشکر از رسانه ملی به عنوان یاریگر دامپزشکی در ارتقاء سلامت و بهداشت عمومی جامعه و تامین امنیت غذایی از شهروندان خواست به توصیههای بهداشتی کارشناسان دامپزشکی توجه نموده و در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی در عرضه فراوردههای خام دامی و یا موارد مشکوک مراتب را با شماره تلفن ۳۳۳۹۴۸۰۰ و سامانه اطلاع رسانی ۱۵۱۲ گزارش نمایند.