«آناتولی آکساکوف» رئیس کمیته بازار مالی دومای روسیه، در مصاحبه با خبرگزاری ایزوستیا در نشست اقتصادی بین المللی سن پترزبورگ (SPIEF) گفت که افزایش بدهی و اتکا به تحریمها اعتبار آمریکا را به عنوان یک شریک اقتصادی به خطر انداخته و ممکن است به زودی وجهه آن به عنوان یک قدرت مالی جهانی را از بین ببرد.
این قانونگذار ارشد در ادامه با بیان آنکه سهم واشنگتن در گردش تجارت جهانی به سرعت در حال کاهش است، و این روند در سالهای آینده ادامه خواهد داشت، افزود: «ما میبینیم که سهم آمریکا در تجارت جهانی به حدود ۷۰ درصد کاهش یافته است و بخشی از آن به دلیل تحریمها علیه روسیه است که اعتماد به پول واشنگتن را تضعیف کرده است. قبلاً ۷۰ درصد تجارت بینالملل با دلار انجام میشد، اکنون ۶۰ درصد است. میتوانید تصور کنید، ۱۰ ٪ فقط در مدت زمان کوتاه - این قابل توجه است. طبیعتاً این روند ادامه خواهد داشت، زیرا آمریکا با اقدامات خود اعتماد شرکا را تضعیف میکند.»
آناتولی آکساکوف در این مصاحبه تاکید کرد که «تا ده سال دیگر، آمریکا به عنوان یک قدرت بزرگ مالی وجود نخواهد داشت» و گفت: «در کنار ایراداتی که در سیاست خارجی آمریکا وجود دارد، این کشور به دلیل سیاستهای اقتصادی خود در داخل نیز با مشکلاتی مواجه شده است. آمریکا میتواند در این روزها همه را ناامید کند، زیرا عملاً نمیتواند بدهیهای خود را بپردازد. تولید ناخالص داخلی که تولید میکند کمتر از بدهیهایی است که انباشته میکند و هر چه کشور به دست میآورد برای پرداخت بدهیهایش کافی نیست. در همین حال، آمریکا به وام گرفتن در سراسر جهان ادامه میدهد و با ایجاد بدهی داخلی آنها پرداخت میکند؛ بنابراین سرانجام زمانی فرا میرسد که بدهی آنقدر زیاد میشود که انجام تعهدات را غیرممکن میکند و این زمانیست که آمریکا سقوط خواهد کرد.»
جنگ اوکراین، تحریمهای روسیه و نظام ناکارآمد بانکی در غرب سال جاری میلادی را به کابوسی برای سیاستمداران غربی تبدیل کرده است. آمریکا، بزرگترین اقتصاد جهان سال ۲۰۲۳ را در حالی سپری میکند که فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) مجبور شد دو بار نرخ بهره را به منظور کنترل نرخ تورم افزایش دهد. افزایش نرخ بهره نیز به خودی خود باعث ورشکستگی بانکهای متعددی در آمریکا و اروپا شد.
به تازگی خبرگزاری راشاتودی هم در گزارشی در راستای وضعیت نامناسب اقتصادی آمریکا نوشت که اسناد افشا شده نشان میدهد سال گذشته عربستان سعودی، آمریکا را تهدید کرده بود که اگر تحریمهایی ضد این کشور وضع کند آنگاه به اقتصاد آمریکا آسیب وارد خواهد کرد. واشنگتن سال گذشته تحریمهایی را ضد عربستان وضع کرد که بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی وضع این تحریمها را نشانهای از کاهش نفوذ آمریکا در منطقه میدانند.
موسسه مالی جی پی مورگان هم درباره کاهش استفاده از دلار در معاملات بینالمللی مینویسد: «استراتژیستهای جی پی مورگان، بزرگترین بانک آمریکا میگویند نشانههای کاهش استفاده از دلار در اقتصاد جهانی در حال آشکار شدن است، اگرچه این ارز باید سلطه طولانی مدت خود را برای آینده قابل پیشبینی حفظ کند. سهم آمریکا در صادرات جهانی اکنون به پایینترین سطح آن یعنی ۹% رسیده، در حالی که چین در بالاترین سطح یعنی ۱۳% قرار دارد.»