جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ باعث شد دو کشور حوزه اسکاندیناوی شامل سوئد و فنلاند که حتی در طول جنگ سرد حاضر به ملحق شدن به هیچ از دو بلوک شرق و غرب نشدند، با کنار گذاشتن سیاست بی طرفی خود به فکر عضویت در سازمان ناتو بیفتند. با این حال، منشور ناتو به گونهای طراحی شده است که تمامی کشورهای عضو باید با عضویت اعضای جدید در این نهاد موافقت کنند و همین موضوع باعث شد ترکیه که سالها منتقد سیاستهای سوئد بود با عضویت استکهلم در این نهاد نظامی مخالفت کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا امروز (چهارشنبه) در دیدار با هاکان فیدان، وزیر خارجه جدید ترکیه از آنکارا خواست با عضویت سوئد در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) موافقت کند.
این دیدار که در حاشیه نشست حمایت از اوکراین در لندن، پایتخت انگلیس برگزار شد، بلینکن تاکید کرد اتحاد و یکپارچگی سازمان ناتو در این برهه زمانی خاص که جنگ اوکراین در جریان است بسیار حائز اهمیت است.
وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد: بلینکن از همتای ترکیهای خود خواست هم اینک با عضویت استکهلم در سازمان ناتو موافقت کند که در نشست سران ناتو در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی روند عضویت سوئد در این ائتلاف نظامی نهایی شود.
ترکیه میگوید سوئد به تروریستهای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) پناه داده و عناصر و رهبران این گروه به صورت آزادانه در این کشور حضور دارند.
با این حال، مقامات استکهلم برای راضی کردن آنکارا اقدام به وضع قوانین سخت گیرانه تری درباره حمایت از تروریسم و مقابله با فعالیتهای تروریستی کرده که امیدوار است این اقدامات منجر به رضایت ترکیه برای عضویت این کشور در سازمان ناتو شود.
بر اساس منشور سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، تمامی اعضای این نهاد نظامی دارای حق وتو بوده و عضویت کشور جدید در این ائتلاف باید به تصویب پارلمان تک تک اعضا برسد.