فرزاد مردانی پزشک اورژانس بیمارستان کاشانی شهرکرد درخصوص گزش عقرب و راهکارهای مقابله با آن، اظهار داشت: بروز هرگونه حساسیت پوستی یا حساسیتی که منجر به ایجاد تغییرات غیرنرمال در بدن شود میتواند در اثر گزش باشد، تفاوت آن با حالت حساسیت و آلرژیک این است که در گزش محل ورود نیش به بدن وجود دارد که از این محل مشخص درد و تورم آغاز میشود، اما حساسیت در تمامی بدن دیده میشود.
وی افزود: بیشترین آمار ارائه شده در فصل بهار و تابستان در چهارمحال و بختیاری مبنی بر گزش حشرات مانند زنبور عسل و زنبور سرخ است و در خزندگان نیز بیشترین میزان گزش مربوط به مار و عقرب است.
بیشتر بخوانید
مردانی با بیان اینکه علائم اولیه گزش مار، عقرب و کلیه حشرات ثابت است، ادامه داد: ایجاد خارش، حساسیت پوستی، درد، تورم و قرمزی سطح پوست از جمله علائم اولیه است که با گزش در انسان بروز پیدا میکنند، علائم ثانویه نیز براساس نوع سم مار یا عقرب و تاثیر آن بر اعصاب یا خون متفاوت است.
وی اضافه کرد: بیمارانی که توسط عقرب با تاثیر بر اعصاب مورد گزش قرار میگیرند علائمی همچون احساس خفگی، سخت شدن بلعیدن، آبریزش بینی، سرفه، عطسه و تورم گلو ایجاد میشود، اما در افرادی که توسط عقرب با تاثیر بر خون مورد گزش قرار میگیرند علائمی مانند خونریزی گوارشی، اسهال خونی، خونریزی در ادرار، پارگی عروق سطحی بدن که موجب بروز کبودی زیر پوست میشود، بروز پیدا میکند.
پزشک اورژانس بیمارستان کاشانی شهرکرد با تاکید بر اینکه بیشترین آمار گزشها مربوط به اطفال است، گفت: براساس آمار اعلام شده هرساله در جهان حدود ۳۰۰ هزار گزش مار و عقرب رخ میدهد که از این میزان حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار گزش منجر به فوت میشوند.
وی با اشاره به اینکه لازم است افراد برخی اقدامات اولیه را آموزش ببینند تا درصورتی که خود یا اطرافیان مورد گزش عقرب قرار گرفتند این اقدامات را به کار بگیرند، اضافه کرد: در مرحله اول فرد باید اندامی که مورد گزش قرار گرفته را بدون حرکت قرار دهند و در مرحله بعد از کمپرس سرد استفاده کنند، نکته مهم این است که از نیشتر زدن بر روی محل گزش یا مکیدن آن خودداری شود و درصورت امکان عضوی که مورد گزش قرار گرفته را بانداژ کنند البته بستن عضو نباید به شکل بیش از حد محکم انجام شود.
مردانی اظهار داشت: یکی دیگر از موضوعات مهمی که در هنگام گزش عقرب باید مورد توجه قرار بگیرد این است که بیمار جابهجا نشده و یا از پله بالا و پایین نرود درواقع بیمار باید بدون حرکت و در حالت نشسته یا نیمه نشسته قرار داده شود تا امدادهای اولیه از طریق ۱۱۵ یا بیمارستان به بیمار برسد.
وی گفت: در ایران ۲۵ نوع عقرب سمی وجود دارد که دو نوع آن سمیت بیشتری دارد، اما نحوه درمان گزش تمامی این عقربها یکسان است.