گروهک تروریستی سالخورده منافقین به هر کشوری -از عراق گرفته تا آلبانی- که تحمیل میشود، برای میزبان خود خطرناک و پرهزینه است که اتفاقات اخیر علیه منافقین در آلبانی و فرانسه را میتوان در این راستا تحلیل کرد.
پلیس آلبانی سه شنبه گذشته با حکم دادگاه این کشور به دلیل عدم رعایت توافق سال ۲۰۱۳ میان تیرانا و گروهک منافقین به کمپ «اشرف ۳» قرارگاه این گروهک تروریست در شهر ساحلی «دورس» حمله کرد که در جریان این یورش، علی مستشاری (عبدالوهاب فرجی نژاد) از فرماندهان برجسته گروهک تروریستی منافقین در عملیات مهندسی و از فرماندهان این گروه در عملیات مرصاد که مسئولیت فنی مهندسی این سازمان تروریستی را بهعهده داشت به هلاکت رسید.
علاوه بر کشته شدن فرجی نژاد که از مسئولان ترور و از شکنجهگران سه پاسدار شهید در سال ۱۳۶٠ در تهران بود، وضعیت چند تروریست دیگر وخیم اعلام شدهاست؛ بین زخمیها که تعداد آن بیش از ۲۰ نفر است، چند فرمانده دیگر این گروهک تروریستی وجود دارد که سازمان برای مخفی نگهداشتن آن به تکاپو افتادهاست.
«آلبانی دیلی نیوز» به نقل از اعضای این گروهک گزارش داده که پلیس آلبانی ۷۰ نفر از اعضای این گروهک را بازداشت کردهاست.
هراس از میزبانی گروهک قانونشکن و نافرمان
خبرگزاریهای آلبانی در توضیح دلیل این حمله گفتهاند که دفتر مبارزه با جرایم سازمانیافته و فساد آلبانی، پروندهای علیه فعالیتهای این گروه در دست بررسی داشته و در جریان آن به این نتیجه رسیدهاند که منافقین در حال نقض قوانین این کشور بودهاند.
به گفته پلیس آلبانی، نیروهای امنیتی برای این حمله مجوز رسمی از دادگاه داشته و قرار بوده برای پرونده مذکور، اسناد لازم از جمله کامپیوترها را از کمپ مجاهدین مصادره کنند. در جریان حمله پلیس به مقر منافقین، دستکم ۱۵۰ دستگاه کامپیوتر مصادره شدهاست. این سیستمها برای انتشار توییتهای هماهنگ علیه جمهوری اسلامی و البته سایر گروههای رقیب اپوزیسیون بوده که به صورت هماهنگ از منافقین حمایت میکنند.
بر اساس توافق امضا شده در سال ۲۰۱۳، قرار نبوده این سازمان در آلبانی هیچ فعالیت سیاسی انجام دهند و باید به قوانین این کشور پایبند میبودند؛ بنابراین مقامات آلبانی با این شرایط حدود یک دهه پیش موافقت کردند که به گروهک سرپناه بدهند.
چرا غرب از حمایت منافقین روی برگرداند؟
با نگاهی به مواضع اعلامی و اعمالی کشورهای غربی از میزبان گرفته تا فرانسه و آمریکا، آشکارا میتوان به تغییر رویکرد اروپا و آمریکا نسبت به این گروهک تروریستی پی برد.
حمله پلیس آلبانی به مقر سازمان، آن هم بلافاصله پس از منع برگزاری گردهمایی سالانه این سازمان از سوی پلیس فرانسه، سناریوی «طرد منافقین» و «مهره سوخته» بودن این گروهک را تقویت میکند.
پلیس فرانسه نیز اخیراً اعلام کردهاست که به گروهک تروریستی منافقین اجازه نخواهد داد که گردهمایی سالانه خود را در پاریس برگزار کنند؛ موضوعی که در بیانیه منافقین نیز بازتاب یافته و این سازمان کاخ الیزه را متهم کرده که در نتیجه فشار ایران برگزاری تظاهرات اول ژوئیه را منع کردهاست.
جالب توجهترین مواضع را از سوی آمریکا شاهد بودیم که در حمایت از آلبانی و در راستای رفتار فرانسه صورت گرفت. این در حالی است که پیشتر شاهد خوشرقصی اعضای گروهک برای مقامات آمریکایی به ویژه «جان بولتون» بودیم.
گروهک تروریستی منافقین چگونه به مهره سوخته تبدیل شد؟
در این برهه گویی ورق برگشتهاست و وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای از حق آلبانی برای تحقیق درباره هر گونه احتمال اقدام غیرقانونی در خاکش حمایت میکند و در این بیانیه تاکید شدهاست که دولت آمریکا، سازمان منافقین را نماینده مردم ایران نمیداند، هیچگونه حمایت مالی یا آموزشی از آن نمیکند و درباره «این سازمان و نیز ادعاهای مطرحشده درباره سو رفتار سازمانی با اعضایش نگرانیهای جدی دارد»؛ بیانیهای بیسابقه که نشانگر گذار آمریکا از گروهک است به طوری که منافقین، بیانیه وزارت خارجه آمریکا را «شرمآور» خواندند.
طبیعی است که منافقین از این برخورد غیرقابل پیشبینی آمریکا علیه خود تعجب و ابراز انزجار کنند. کاخ سفید اگرچه پیشتر سازمان منافقین را به دلیل کارزارهای ستیزهجویانه در مخالفت با پسر شاه مخلوع و نیز کشتار شهروندان آمریکایی در ایران در دهه ۱۹۷۰ و سپس تدارک حملهای به خاک آمریکا در سال ۱۹۹۲ در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده بود، اما در سال ۲۰۱۲ سازمان را به دلیل دست برداشتن از خشونت و همکاری آشکار با آمریکا در عراق از فهرست سازمانهای تروریستی خارج کرد. در آن زمان بود که به دنبال خروج منافقین از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا، حدود ۲ هزار و ۷۰۰ عضو این گروه به درخواست آمریکا از سال ۲۰۱۴ به این سو به آلبانی منتقل شدند.
غرب بر مدار عقلانیت؛ برایند قدرت و دیپلماسی پویای ایران
از نگاه ناظران یکی از دلایل قرار گرفتن غرب در مدار منطق و عقلانیت به فهم جدید آنها از عواقب حمایتهای گذشته و آسیب زا بودن تداوم آن ارتباط مییابد.
نشریه «پولیتیکو» هراس و نگرانی آلبانی نسبت به حملات سایبری ایران به سیستمهای اینترنتی تیرانا را مبنای این تغییر نگرش و رویکرد میداند و نوشته است که تحقیقات دادستانی آلبانی «خطری» را که «فعالیت مشکوک اعضای سازمان منافقین برای امنیت این کشور ایجاد میکند -از افزایش فعالیت اطلاعاتی ایران در آلبانی تا حملات سایبری علیه سیستمهای اینترنتی دولت»، بررسی میکند.
این نشریه آمریکایی ادعا میکند که در شهریور ماه سال گذشته حملههای سایبری گسترده ایران به زیرساختهای آلبانی صورت گرفت که منجر به قطع روابط دو کشور شد؛ بنابراین مقامات تیرانا حمایت از منافقین را پرهزینه میدانند و دست رد بر سینه آنها زدهاند.
برخی انزوای منافقین و تغییر رویکرد غرب را برآیند دیپلماسی پویا و فعال ایران میدانند؛ همان دیپلماسی که چند هفته پیش باعث آزاد شدن «اسدالله اسدی» دیپلمات ایرانی زندانی در بلژیک شد. او به اتهام واهی دست داشتن در عملیات بمبگذاری علیه گردهمایی منافقین در پاریس بازداشت شدهبود.
گفت وگوی تلفنی ۹۰ دقیقهای آیتالله سیدابراهیم رئیسی با «امانوئل ماکرون» همتای فرانسوی نیز موضوعی بود که از نگاه کارشناسان در تغییر رویکرد الیزه بیتاثیر نبود. مخالفت پاریس با برپایی همایش سالانه از سوی گروهک منافقین بعد از این مکالمه، فرضیه توافق احتمالی دو کشور را در این زمینه تقویت کرد.
به نظر میرسد که با توافق تهران- ریاض و ازسرگیری روابط آنها، شروع مذاکرات سیاسی با دولت متخاصم آمریکا در عمان و نیز رؤیت قدرت غیرقابل انکار و تأثیرگذار تهران در معادلات منطقهای، غرب چارهای جز بازگشت به مسیر عقلانیت و دست کشیدن از حمایت پرهزینه یک عده قلیل سالخورده و تندرو را در خاک آلبانی ندارد.
البته ناامیدی غرب از منافقین به عنوان یک اپوزیسیون ضعیف نیز در این تغییر رویکرد بیتاثیر نیست؛ بنابراین فائق آمدن نظام جمهوری اسلامی در ناآرامیهای اخیر نشان داد که توطئههای سایبری و خرابکارانه که از خانه سالمندان گروهک منافقین هدایت میشد، شکست خوردهاست و آنها دیگر برای غربیها به یک مهره سوخته تبدیل شدهاند.
منبع: مهر