وضعیت مبهم گرفتن خسارت جنگ تحمیلی از عراق/ غرامتی که وصول بشو نیست!

وضعیت گرفتن غرامت جنگ تحمیلی از عراق پس از صدور قطعنامه ۵۹۸ نامشخص باقی مانده است.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه دولت‌های یازدهم و دوازدهم در ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ در گفتگویی که با عنوان «ناگفته‌های برجام» در کلاب هاوس برگزار شد به صورت مفصل درباره برجام صحبت کرد.

در قسمتی از این گفتگو که شش ساعت و نیم به درازا انجامید وی به قطعنامه ۵۹۸ پرداخت و رسانه‌ها از قول وی نوشتند: محکومیت شروع جنگ توسط عراق دستاورد جمهوری اسلامی در قطعنامه ۵۹۸ بود. کویت توانست از عراق غرامت بگیرد، اما در قطعنامه ۵۹۸ بندی در رابطه با غرامت ما از عراق وجود نداشت.

محمدجواد ظریف

ظریف پیش‌تر در کتاب آقای سفیر که در سال ۱۳۹۲ یعنی در زمانی که وی به تازگی به عنوان وزیر امور خارجه از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفته بود، منتشر شده است به تفصیل درباره مذاکرات منتهی به صدور قطعنامه ۵۹۸ صحبت کرده و در صفحه ۹۸ این کتاب در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «بحث غرامت گرفتن ایران از عراق مطرح نشد؟» گفته است: خیر، زیرا اولویت‌های دیگری مطرح بود و آن‌ها ابتدا باید از سرزمینمان بیرون می‌رفتند؛ یعنی قبلا می‌گفتیم که تا زمانی که متجاوز تعیین نشود، آتش بس را نمی‌پذیرفتیم، اما مدتی بعد با توجه به شرایط موجود، قبل از هر چیز خواستار آتش بس و عقب نشینی بودیم. تا این‌که به نظر من صدام از این مذاکرات ناامید شد و تصمیم گرفت به بحث ایران و عراق خاتمه دهد و منفذ جدیدی که همان کویت باشد را برای خود باز کند. به هر ترتیب عراق از خاک ایران عقب نشینی و بقیه اسرا را نیز آزاد کرد. بنابراین، این دو موضوع فوریت بیشتری داشت و برای کشور حیاتی بود. ضمن این‌که ما بحث کمیته تعیین متجاوز را هیچ‌گاه رها نکردیم.

کمال خرازی مسئولی ستاد تبلیغات جنگ در دوران دفاع مقدس و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در خرداد ۱۴۰۲ درباره گرفتن غرامت از عراق گفت: مسأله دریافت غرامت هدف ایران نبود و دیگران هم در پیشنهاد خود جدی نبودند؛ چنانچه بعد از پذیرش قطعنامه هم کسی به صندوق بازسازی ویرانی‌های دو کشور که یکی از بند‌های قطعنامه بود کمک نکرد. هدف جنگ جلوگیری از تجاوز و تنبیه متجاوز بود و نه دریافت غرامت که در این کار موفق شد.

کمال خرازی

وی تصریح کرد: پس از پذیرش آتش بس ایران موفق به گرفتن غرامت نشد، زیرا قطعنامه صحبتی از پرداخت غرامت نکرده بود. حتی پس از آنکه دبیرکل در گزارش خود عراق را به عنوان شروع کننده جنگ معرفی کرد، شورای امنیت اقدامی در این راستا انجام نداد. بنابر این، نمی‌شد به استناد قطعنامه درخواست غرامت کرد.

حسین میرمحمدصادقی سخنگوی اسبق قوه‌‏ قضاییه در مصاحبه‌ای در سال ۱۳۸۷ گفته است: قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت نسبتاً محتوای خوبی داشت و در زمانی مطرح شد که ایران دست برتر را در جنگ داشت، بنابراین ابعاد مختلف خواست‌‏های ایران در موارد این قطعنامه منعکس شده بود. ماده ۷ قطعنامه ۵۹۸، دبیرکل سازمان ملل متحد را ملزم کرده بود که گروهی از کارشناسان را برای یک ماموریت اکتشافی جهت تعیین میزان خسارت به منطقه گسیل کند. پیرو این مساله هیات منتخب ۲ بار از ایران بازدید کردند و به مناطق مختلفی که از جنگ تحمیلی خسارت دیده بود اعزام شدند و طی ۲ بازدید خرداد ۷۰ و آبان، آذر ۷۰ دو گزارش مفصل ارائه دادند و ضمن اشاره به ارزیابی ایران نسبت به خسارات و صدمات، خودشان نیز خسارات مختلفی را به عنوان صدماتی که به ایران وارد شده است، مطرح کردند. البته وظایف متعدد این هیات شامل، کسب اطلاعات مقدماتی در مورد ماهیت و ابعاد خسارات وارده در مناقشه ایران و عراق، تایید این اطلاعات از طریق بازدید از محل و جمع‌‏آوری اطلاعات برای بررسی مساله بازسازی بود، همچنین در بند ۷ تاکید شده بود که شورای امنیت با همیاری مناسب بین‌‏المللی تلاش‌‏هایی را برای بازسازی ۲ کشور انجام دهد. 

حسین میرمحمدصادقی

میرمحمدصادقی اظهار کرده بود ضمانت اجرایی برای دریافت غرامت فقط به شورای امنیت سازمان ملل و ارتباط با این نهاد بین‌‏المللی بازمی گردد. همان‌‏طور که قطعنامه ۵۹۸ را شورای امنیت صادرکرد، طبعاً اگر بخواهیم در زمینه خسارات هم اقداماتی انجام دهیم، باید از کانال شورای امنیت اقدام نماییم، همان‌‏گونه که در خصوص کویت، فروش نفت عراق تحت نظارت سازمان ملل قرارگرفت و از همین طریق خسارات دولت کویت به خاطرحمله عراق به آن‌ها داده شده است. در واقع ارتباط مناسب ما با شورای امنیت می‌‏توانست راهگشا باشد که تا امروز این امر محقق نشده و ما در طول سال‌‏های اخیر همواره چالش‌‏هایی با شورای امنیت و اعضای تاثیرگذار آن داشتیم، به همین دلیل بسیار خوش‌‏بینانه است که بیندیشیم ما این نوع از روابط می‌‏توانیم مانند کویت، غرامت جنگی خود را از عراق دریافت کنیم.

وی بیان کرده بود در خصوص جنگ عراق علیه کویت، شورای امنیت قطعنامه صادرکرد و صراحتاً اعلام کرد که عراق متجاوز است و پیرو آن بحث پرداخت غرامت انجام شد. اما درمورد ایران هیچ گاه به صراحت اعلام نشده است که عراق متجاوز است، فقط یک بار خاویر پرز دکوئیار که دبیرکل وقت سازمان ملل بود اعلام کرد عراق متجاوز بود، اما بیانیه رسمی نبود که شورای امنیت به آن استناد کند بلکه دبیرکل در یک مصاحبه‌ای این موضوع را تایید کرد. در واقع با اینکه همه می‌دانند که عراق متجاوز بود، اما از لحاظ مبنای حقوقی یک سند بین المللی وجود ندارد که عراق را متجاوز اعلام کند، ولی اگر بتواینم در زمینه اخذ غرامت اقداماتی انجام دهیم، یک گام به جلو برداشته ایم و از خود این موضوع می‌توان محملی ساخت برای اینکه سندی برای پذیرش حمله دولت وقت عراق در حمله به ایران باشد. 

گرفتن غرامت جنگ تحمیلی از عراق یکی از مطالبات خانواده‌های ایثارگران، جانبازان، شهدا و آزادگان است.

در شهریور ۱۴۰۰ خانواده‌های ایثارگران، جانبازان، شهدا و آزادگان در نامه‌ای خواستار تحقق مطالبه‌شان شدند.

متن این نامه به شرح ذیل است:

ریاست محترم بنیاد شهید و امورایثارگران، جناب حجت‌الاسلام اژه‌ای ریاست محترم قوه قضاییه، جناب محمد باقر قالیباف ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و جناب حجت‌الاسلام دکتر سید ابراهیم رئیسی ریاست محترم جمهوری

با سلام
اینجانبان خانواده ایثارگران، جانبازان، شهدا و آزادگان درخواست غرامت جنگ ۸ ساله دفاع مقدس را با توجه به محکومیت دولت عراق از سوی سازمان ملل بعنوان شروع‌کننده جنگ علیه مردم ایران برابر قطعنامه ۵۹۸. بند ۶ و ۷ و همچنین گزارش ۱۹۱ صفحه‌ای کارشناسان سازمان ملل به شورای امنیت که صراحتا دولت عراق را محکوم به پرداخت خسارت مستقیم و غیرمستقیم به مبلغ ۲۴۹ میلیارد دلار اعلام نموده است خواستاريم.

البته خسارات دیگری هم تعیین شده که هنوز محاسبه نگردیده است. در بهار ۱۳۷۰ سازمان ملل به درخواست دولت ایران مجددا با توجه به بند ۷ قطعنامه ۵۹۸ به خواسته غرامت جنگ ورود کرده و سازمان برنامه بودجه ایران مبلغ خسارت را در آن مقطع رقمی معادل ۳۰۸۱۱ میلیارد دلار اعلام کرد که متاسفانه این پیگیری متوقف می‌شود تا به امروز دریافت این خسارت که حق تک‌تک مردم ایران به خصوص خانواده‌های ایثارگران، جانبازان، آزادگان و شهدا متوقف شده است.

نباید فراموش کنیم که امام خمینی (ره) پس از آنکه گروه‌های مختلف مذاکره کننده در طول جنگ نزد ایشان آمدند، چهار موضع مشخص را هر بار تکرار کردند. این چهار نکته که خواسته ایران و شخص امام بود از این قرار بودند: شناسایی متجاوز و تنبیه آن، بازگشت آواره‌ها به مرز‌های بین‌المللی و دریافت غرامت جنگی.

سه مطالبه اول طی سال‌های بعد از جنگ انجام شده و سازمان ملل عراق را به عنوان کشور متخاصم شناسایی و به سازمان امنیت و مراجع بین المللی اعلام می‌کند. اما متاسفانه تا به امروز هنوز نتوانسته‌‎ایم غرامتمان را از دولت عراق بگیریم، گرچه مسئولیت پرداخت غرامت مساله‌ای نیست که مشمول قانون مرور زمان گردد. بر این اساس حق قانونی خسارت‌دیدگان ایران است که هر زمانی که بخواهند می‌توانند درخواست غرامت جنگ تحمیلی را از دولت عراق بخواهند.

البته شناسایی حق بر دریافت غرامت و خسارت برای قربانیان جنگی سابقه طولانی در رویه محاکم داخلی برخی از کشور‌ها و همچنین در سطح بین الملل رویه قضایی مفصلی در این رابطه وجود دارد و بر اساس اصل دوام کشور‌ها تغییر حکومت‌ها به هیچ وجه رافع مسؤولیت دولت‌ها نیست؛ لذا اینجانبان با توجه به شرایط زندگی و حق قانونی خود درخواست پیگیری و پرداخت غرامت جنگ را از آن مقام ۳ قوه محترم مجریه، مقننه، قضایی و همچنین ریاست سازمان بنیاد شهید به عنوان متولی امور ایثارگران داریم.

حسینعلی حاجی دلیگانی عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره گرفتن غرامت جنگی از عراق گفت: بند گرفتن غرامت جنگ تحمیلی از عراق در قطعنامه ۵۹۸ وجود دارد، اما ممکن است نظر آقای ظریف درباره ضمانت‌هایی بوده است که با کار حقوقی می‌توان آن را دنبال کرد و به نتیجه رساند.

حاجی دلیگانی

وی ادامه داد: ظرفیت قوانین حقوقی و بین المللی این امکان را به ایران می‌دهد که بتواند حق خود را استیفا کند.

حاجی دلیگانی اظهار کرد: تا زمانی که شرایط فراهم شود شاید برخی ملاحظات را داشتند، اما به نظر می‌رسد که چون یک مطالبه عمومی از طرف ایثارگران و خانواده‌هایشان است، لذا بایستی در این جهت تلاش کرد.

گزارش: محمد امیرحسینی

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۲ ۱۰ تير ۱۴۰۲
خیلی از مقامات محترممان خود یا پدرانشان متولد و یا ساکن عراق هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۱ ۱۰ تير ۱۴۰۲
عراق علاوه بر اینکه غرامت جنگی پرداخت نکرده که هیچ تا حالا که عراق از ما گرفته و به خواست دولت مان به آنها دادیم
Iran (Islamic Republic of)
ایرانیومU-238.03
۱۸:۳۶ ۱۰ تير ۱۴۰۲
تحت کنوانسیون ژنو عمل کنید تا بتوانید غرامت را بگیرید. یهودیان هنوز از بابت جنگ اول و دوم غرامت را نسل اندر نسل کرارا و مرارا میگیرند. شما اسیر را به آزاده تغییر نام دادید و ستاد را در بنیاد ادغام و خودتان تعیین درصد جانبازی کردید. اگر شما تعیین درصد کنید حتما شما مسئول تامین غرامتش هم هستید. کار از دست نهادهای بین المللی از جمله هلال احمر جهانی بیرون آمد ولی دست چه کسی افتاد؟ حقوق بین الملل با حقوق مدنی ما تفاوتهایی دارد. یک سری کارهای کارشناسی نشده و غیر ماهیتی صورت گرفته. آیت الله شهید سید علی اکبر ابوترابی رحمة الله علیه تمام زوایای قانونی این امور را تسلط کافی و وافی داشتند. مثلا اگر یک رزمنده برای بار اول در جنگ با یک کشور اسیر شد کشور اسیر کننده نمیتواند بدون پرداخت غرامت او را بکشد. ولی اگر بار دوم اسیر شد حتی اگر صلیب او را دیده باشد و شماره گذاری کرده باشد هم کشوری که برای بار دوم او را اسیر کرده طبق قوانین بین المللی میتواند یک گلوله خرجش کند خونش هم بالای خودش است. حرجی هم بر قاتل او نیست. صرف نظر از اینکه متجاوز کیست. اگر شما تصادف کنید و مقصر هم نباشید ولی خودتان صحته را بر هم بزنید کارشناس غرامتی به شما نمی پردازد. ولو شما بخاطر عدم ایجاد راهبندان اینکار را کرده باشید. چون اگر دست پلیس نرسد فوری یک نفر پایه یک کروکی را میکشد و صحنه را بر هم میزند و راه را باز میکند و می ایستد تا پلیس برسد و کروکی را از او بگیرد. کسی ما را اجبار نکرده بود برویم در اردن تعهد بدهیم که از انفجار جمعیت بعد از جنگ جلوگیری کنیم ولی ما این کا را کردیم. بر عکس. شهید عباس دوران چنان ضربت مهلکی بر دستگاه دیپلماسی صدام وارد کرد که سران کشورهای عرب که به عراق دعم مالی میفرستادند تا جنگ فرسایشی تر شود از او نا امید شدند و پا پس کشیدند. همین امر باعث فاصله گرفتن عربستان و کویت از صدام شد. الآن موضوع به یک فصل گیری و کدخدامنشی تبدیل شده که باید به مسیر صحیح و بین المللی خودش برگردد تا قطار روی ریل قرار بگیرد. ما سال 67 قطعنامه را قبول کردیم ولی بیشترین تعداد اسرا بین سالهای 67 تا 69 به اردوگاهها وارد شدند. با پاره کردن قرارداد الجزایر جنگ را شروع کرد و با ملغی محسوب کردن قرارداد 598 اسرایش را گرفت. که هر دو بین المللی بودند و لازم الاجرا. دویست وپنجاه هزار کجا و زیر ده هزار کجا !!! تا این مرحله تمام حق به وضوع و بدون شرح دست ما بود. و اما بعد. فوقع ما وقع. ولی هنوز دیر نشده. مثل جراحی میماند که وسط عمل کار در دستش پیچیده باشد. باید فورا دیگری را که قبول دارد وارد کار کند و دست بکشد تا عرض ده دقیقه عمل تمام شود. آدم باید مدیریت بحران و حتی فاجعه داشته باشد. الآن ما از نظامیگری به امور حقوق بین الملل وارد شده ایم. حتی اگر اشتباه هم کرده باشیم مقصر نیستیم. می توانیم جبران کنیم. شما تا زمانی برنده هستید که امید دارید. و زمانی که ناامید شدید آن وقت می بازید. لکل داء دواء.
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۵:۱۱ ۱۰ تير ۱۴۰۲
تمام اموال این مملکت را که دادن به عربها حتی از خون جوانان این مملکت هم گذشتن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۳ ۱۰ تير ۱۴۰۲
یک ساهی داشتیم سه تا جزیره را به اعراب داد با چند میلیون نفر جمعیت و کلی ثروت در بهترین نقطه خلیج فارس.بحرین و جزایر زرکوه و آریایی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۲ ۱۰ تير ۱۴۰۲
جنگ با عراق مردان باایمان ، بزرگ ، راستگو ، عمل با نیت خیر ، جوانمرد ، عمل کننده به عهد به خدا، که زن و بچه رها کرده به دستور خداوند متعال و در یک جمله مردانی که پدرها و مادر هایی که نان با زحمت جان فرسا و بسیار حلال رو به فرزندانشون دادن رو از جامعه ایران گرفت و شهید کرد.

ما همیشه از خانواده های شهدا باید خجالت بکشیم چون آبروی مردم ایران کشور پاکان رو حفظ کردن
Iran (Islamic Republic of)
حجت
۱۳:۱۳ ۱۰ تير ۱۴۰۲
به عکس نگاه کنین خوب متوجه میشین چرا ایران غرامت نگرفت ماشاالله همه زبان دنیا دان ها یکجا جمع بودن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۹ ۱۰ تير ۱۴۰۲
دیگه قرار نیست غرامت جنگ مال خانواده شهدا و جانبازان وآزادگان وایثارگرانیثارگران باشد مال ملت هست صد برابر شایدم بیشتر از مال بیت‌المال گرفتی این مال کشور هست خانواده آنها نگفتند بلکه ملت گفتند تا اینجا پست این قضیه باید روشن شود چرا چندی سال طول کشیده شاید به خاطر برادر بودند باشد خود آقای ظریف آنموقع قطعنامه ۵۹۸ بوده چرا سکوت کردی خود کویت که همزبان بوده عرب بوده غرامت گرفته فقط چرا مدتی مانده حتی خود صدام آن زمان بود دیگه تکرار نکن کی بودند بگو ملت بگو کشور بگو برای مردم ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۱۰ تير ۱۴۰۲
سلام..درحال حاضر خیلی از رزمندگان هستند که درصد جانبازی ندارند..ولی چون در زمان حضور در جبهه حق علیه باطل..منطقه آلوده به انواع مواد شیمیایی بوده..الآن آثار آن مواد شیمیایی بروز می نماید. و اکثر رزمندگان مشکلات تنفسی.وریوی.و اعصاب را .دارند تحمل می کنند. لطفا دولت کریمه یک نگاه ویژه به این عزیزان بنماید...ممنونم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۱۰ تير ۱۴۰۲
ولی پول آب و برق و گاز خیلی خیلی خوب وصول میشه اون چند برابر ؟؟؟!!!!
Iran (Islamic Republic of)
محسن نص...تبریزگرمی
۱۲:۴۹ ۱۰ تير ۱۴۰۲
سلام.باید غرامت جنگ تحمیلی هشت ساله به اضافه کمک تسلیحاتی به عراق و حفظ تمامیت ارضی عراق در برابر تروریست‌های تکفیری گرفته شود.غرامت حق همه مردم ایران،خصوصا ایثارگران و شهدا هست‌.طبق قوانین بین الملل باید غرامت گرفته شود.با احتساب دیرکرد غرامت،مبلغ بدهی عراق به ایران به میلیونها دلار خواهد رسید،می‌توانند در قبال نصف آن خودرو وارد کنند و در اولویت اول به خانواده های ایثارگر بصورت رایگان داده و مرحله بعد مردم ایران با قیمت بسیار کم بفروشند تا این گرانفروشی دههابرابری خودروهای انحصاری در داخل شکسته شود.سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۸ ۱۰ تير ۱۴۰۲
عراق داداشی ماست ناراحتشون نکنید گناه دارن حالا ایراد نداره 1000 میلیارد دلار ضرر زدن سیصد هزار تا شهید دادیم یا 1 میلیون نفر جانباز مهم اینکه الان دوستیم و اونا از ما خسارت دارن میگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۵ ۱۰ تير ۱۴۰۲
کلی به اونا خوب قرامت جنگی دادیم تواین چندسال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۲ ۱۰ تير ۱۴۰۲
در یک دعوای 2 نفره،،، طرف آسیب دیده دیه می‌گیرد.
چه برسد به این دعوا که جنگ نامیده می‌شود!
همیشه، مقصر باید غرامت و خسارت بپردازد.
رد دریافت غرامت، پذیرفته نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۱۰ تير ۱۴۰۲
غرامت یکی از بند ها وخواستهای قانونی در قطعنامه ۵۹۸ است وباید همانطور عراق بعنوان متجاوز شناخته شده است باید غرامت پرداخت کند. علارغم اینکه کشور برادر است. هیچ ایرانی و انسان با وجدانی پیدا نمیشود.و هرگز قبول نمی‌کند که متجاوز بدون پرداخت خسارت وجبران راحت برود..و اگر هر یک از مسئولان جمهوری اسلامی ایران بخواهد از گرفتن غرامت سر باز بزند و با توضیحات حقوقی نادیده بگیرد. خائن است.باید غرامت گرفته شود این حق مردم ایران و خون بها شهدا و جانبازان و ایثارگران است..کویت کشور کوچک غرامت گرفت. چرا ایران تاکنون نگرفته است واین بخاطر ملاحظه کاری سیاسی مسئولان جمهوری اسلامی ایران بوده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۴ ۱۲ تير ۱۴۰۲
وقتی یه نفر مقصر بشه متعاقبا ملزم به پرداخت خسارت میشه
حتی توی جیبوتی هم این قانون هستش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۱۰ تير ۱۴۰۲
واقعا که حتی در حد کویت هم نیستیم که چنصد میلیارد دلار به عنوان غرامت گرفت ما فقط به دنبال توهمات هستیم همین و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۵ ۱۰ تير ۱۴۰۲
اگه شکایت میکردن تا الان وصول شده بود ولی معلومه نمیخان بگیرن
Iran (Islamic Republic of)
مهران
۱۱:۰۱ ۱۰ تير ۱۴۰۲
اگه پیکیری بشه خیلی خوبه و حق مردم ایران ضایع نمیشه. باید راه هایی برای دریافت غرامت به اشکال مختلف پیدا کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۷ ۱۰ تير ۱۴۰۲
از ۳۱ شهریور ۵۹ تا ۳ خرداد ۶۱ روز آزادسازی خرمشهر بایستی عراق به ایران خسارت و غرامت بده
از ۳ خرداد ۶۱ الی ۲۷ مرداد ۶۷ ایران به علت ادامه جنگ و رد ۱۷ قطعنامه سازمان ملل و رد میانجی شورای خلیج فارس.اتحادیه عرب.سازمان کنفرانس اسلامی.سفارت ایتالیا و الجزایر.میباستی به عراق غرامت بده

یعنی باید غرامت ۲ سال رو بگیریم و غرامت ۶ سال رو بدیم
به نفعمونه دنبالش نریم .ای کاش واقعیت رو به مردم میگفتیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۳ ۱۲ تير ۱۴۰۲
چند بار گفتم از موتوری جنس نخرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۳ ۱۰ تير ۱۴۰۲
چه عجب یک مطلبی نوشتید،البته قول میدم اگر ماهی یک مطلب در خصوص گرفتن غرامت از عراق بزنید قطعا تاثیر خواهد داشت.البته اگر این مطلب را بخاطر کارشکنی جدید عراق در خصوص زیارت ا ربعین نزده باشید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۰ ۱۰ تير ۱۴۰۲
چه عجب یکم از خواب غفلت بیدار شدین، حق گرفتنیه نه دادنی منتظرین اهل کوفه حقمونو بهمون بدن؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۱۰ تير ۱۴۰۲
چند برابر خسارات جنگ تحمیلی به عراق و گروهای شبه نظامی کمک مالی و تسلیحاتی کردیم، ویا در خیلی جاهای عراق سرمایه گذاری و ساخت وساز بزرگ و پرهزینه کردیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۱ ۱۰ تير ۱۴۰۲
تو چرا میسوزی اگر در برابر داعش سرمایه گذاری نمی کردیم باید در داخل ایران با جان و مال و ناموسمان در برابر آن وحشیها سرمایه گذاری می کردیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۱۰ تير ۱۴۰۲
جمله «چند برابر خسارت هزینه کرده‌ایم» به شدت غلو آمیز هست. اندک هزینه‌ایی که شده برای اینکه دیگه صدامی سر بر نیاورد. هم جلوی خسارات خیلی بیشتر جنگ رو گرفتیم و هم و با ورود بخش خصوصی ما به بازار عراق تا حالا چندبرابر این هزینه برگشته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۱۰ تير ۱۴۰۲
آنچه که مسلّم است ، دریافت غرامت حق ایران است ولی درحالیکه اعلام می کنند بخشی از این غرامت متعلق به خانواده محترم شهدا و جانبازان است ، از اعطاء برخی موارد بسیار کوچک به ایثارگران که در اختیار کشورمان است بی توجهی میشود ! مانند امتیاز واردات خودرو و.... !!!
اینگونه موارد ، دیگر ربطی به کشور عراق و مجامع بین‌المللی ندارد !!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۸ ۱۰ تير ۱۴۰۲
غرامت خون شهدای هشت سال جنگ تحمیلی از عراق چی شد؟
غرامت خون حجاج شهید سال 66 چی شد؟
غرامت خون حجاج شهید فاجعه منا چی شد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۵ ۱۰ تير ۱۴۰۲
نبابا چ غرامتی اوموقع هول شدن از خداشون بود صلح کنن چون خوزستان داشت بدس، عراق میفتاد ایران ک نیروی جنگی نداشت فقط ملت کشته شدن حالا هم ک عراق شده دوس جون جونیش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۷ ۱۰ تير ۱۴۰۲
اقابان لطفا بفکر گرفتن غرامت جنگ در همه ابعاد باشید مسئله مالی بک طرف بقول قدیما حساب حساب کاکا برادر ما از کویت که هم جنسشان بود خسارت گرفت کمتریم مسولین همش به دنبال حل مشکلات هستند که اینو فراموش کردن مجلس باید ورود کنه ودولت دو وادار به این کار بکنه دولت فکر می کنم تمایلی نشان ندهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۶ ۱۰ تير ۱۴۰۲
فقط تنها چیزی که میتونم بگم متاسفم
..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۸ ۱۰ تير ۱۴۰۲
هر آن کس چیز می بخشد، ز جان خویش می بخشد
نه چون حافظ که می بخشد سمرقند و بخارا را

ما خانواده های شهدا چیزی از نظام طلبکار نیستیم فقط در جامعه اعلام کنید چقدر از پول اینها را بخشیدیم
Iran (Islamic Republic of)
mohammad
۰۷:۵۰ ۱۰ تير ۱۴۰۲
ای کاش همچین اتفاقی می افتاد
پدران ما علاوه بر اینکه مدت زیادی رو‌توی اسایشگاه سپری کردنند چه از نظر جسمی چه از نظر روحی‌ نایود شدند غرامتم نمیتونه اسیب روحیشون رو جیران کنه فقط میتونه جلوی خانواده شرمنده نشن اعلان خانواده های جانبازی هستن که حتی پول اجاره کرایه خونه رو ندارن و همه طعنه میزنن مگه بنیاد شهید ملیاردی کمک نمیکنه ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۸ ۱۰ تير ۱۴۰۲
ساکنان اصلی منطقه 22 باید غرامت کمبود آب و امکانات رو باید از کی بگیرن ؟ چرا این همه برج تو این منطقه ساختید که آب نداره ؟ چرا ساکنان قدیمی حق ساخت ندارن اما آقایون اجازه ساخت برج دارند ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۲ ۱۲ تير ۱۴۰۲
برو سازمان ملل شکایت کن ما هم از اونجا شروع کردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۰ ۱۰ تير ۱۴۰۲
باسلام و خسته نباشید غرامت ۸ سال جنگ تحمیلی دولت مردان عراق علیه ایران و ملت ایران حق مسلم ما ملت هست وکسی حق بخشیدن آن را ندارد ما مردم بودیم آن جنگ را با پوست گوشت و خون خودمان تحمل کردیم کدام مسؤلان ویا فرزندانشان در این راه دفاع مقدس کشته شدند این مردم مستضعفان بودند در این راه جان دادند
آخرین اخبار