آمریکا در سال ۲۰۲۲ شاهد یک عقب گرد تاریخی در زمینه حقوق بشر بود؛ بیماریهای مزمن حقوق بشری مانند تبعیض نژادی، خشونت تسلیحاتی، شکاف ثروت، ... در آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین مدعیان حقوق بشر با نرخ بالایی قربانی میگیرند.
آمریکا؛ کشوری شناخته شده با خشونت شدید
هنگام صحبت کردن از آمریکا باید به این نکته توجه داشته باشیم این کشور با خشونت تعریف شده است؛ خشونتی که از دو سوی مقامهای اجرای قانون و شهروندان اعمال میشود و امنیت را به کالایی دور از دسترس تبدیل میکند.
عدم کنترل اسلحه با هدف کسب سود بیشتر
تبانی میان سیاستمداران با تولیدکنندگان و کسب و کارهای تسلیحاتی، کنترل اسلحه در آمریکا را ناممکن کرده است؛ گروههای ذینفع از تولید و تجارت اسلحه برای منافع خود لابیهای سیاسی قدرتمندی را ایجاد کرده اند که توجهی به افکار عمومی ندارند.
دولت در حمایت از صنایع تسلیحاتی حتی به مخالفت با افکار عمومی برخاسته و اجازه میدهد اسلحه در مکانهای عمومی شلوغ مانند بیمارستانها، مدارس، مراکز ورزشی و... حمل شود.
حدود نیمی از ایالتهای آمریکا در حال حاضر محدودیتهای حمل سلاح را کاهش دادهاند.
یک پژوهشگر آمریکایی، معتقد است اسلحه در آمریکا یک زنجیره صنعتی است که با خط تولید شروع میشود و با مرگ قربانیان پایان مییابد؛ تراژدی خشونت اسلحه در آمریکا ریشه در تجارت سکولار اسلحه دارد.
رشد خشونت تسلیحاتی
خشونت تسلیحاتی در آمریکا همگام و همزمان با مالکیت اسلحه افزایش مییابد.
یک بررسی نشان میدهد که کاهش کنترل اسلحه در آمریکا منجر به افزایش همزمان مالکیت اسلحه و تیراندازیهای دسته جمعی شده است.
آمار جالبی در این زمینه وجود دارد: آمریکا که کمتر از ۵ درصد از جمعیت جهان را در خود جای داده، ۴۶ درصد از سلاحهای غیرنظامی جهان را در اختیار دارد؛ آمریکا در مالکیت اسلحه، قتل با اسلحه و تیراندازیهای دسته جمعی در جهان پیشتاز است؛ شمار تیراندازیهای دسته جمعی در آمریکا در سالهای اخیر به میزان قابل توجهی افزایش یافته است؛ در سال ۲۰۲۲، خشونتهای مسلحانه منجر به کشته شدن ۴۳ هزار و ۳۴۱ نفر و مجروح شدن ۳۷ هزار و ۷۶۳ نفر شد و ۶۳۶ تیراندازی جمعی در آمریکا رخ داده که به طور متوسط دو مورد در روز است؛ میزان قتل با سلاح گرم در آمریکا ۸ برابر بیشتر از کانادا، ۱۳ برابر بیشتر از فرانسه و ۲۳ برابر بیشتر از استرالیا است؛ ...
آمریکا کشوری است که در رسانهها و خیابانهایش با خشونت فراتر از حد تعریف شده است؛ خشونت با اسلحه به یک بیماری آمریکایی تبدیل شده است.
رشد نرخ جرایم بزرگ
جرایم بزرگی مانند قتل و سرقت در آمریکا همچنان در حال افزایش است؛ بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی در نیمه اول سال ۲۰۲۲، قتل در شهرهای عضو انجمن سران شهرهای بزرگ نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۰ درصد و حملات تشدید شده حدود ۳۶ درصد افزایش یافت.
ضمن اینکه در نیمه اول سال ۲۰۲۲، در شهرهای بزرگ آمریکا سرقت ۲۰ افزایش یافت.
تشدید خشونت پلیس
به گزارش Mapping Police Violence، در سال ۲۰۲۲، هزار و ۲۳۹ نفر بر اثر خشونت پلیس آمریکا جان خود را از دست دادند؛ ضمن این که در طول سال ۲۰۲۲ فقط در ۱۰ روز پلیس کسی را به قتل نرساند.
بیشتر قتلهای پلیس آمریکا در بازرسیهای ترافیکی یا هنگام برخورد با جرایم غیر خشونت آمیز رخ میدهند؛ این در حالی است که پلیس به ندرت به استفاده از زور بیش از حد متهم میشود.
در قتلهای پلیس بین سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۲۲، حدود ۹۸.۱ درصد از افسران درگیر به جرمی متهم نشدند.
زندانها؛ سازمانهای مدرن برده داری
آمریکا دارای بالاترین جمعیت زندانی نسبت به جمعیت کل در جهان است؛ زندانهای این کشور بیش از از حد پر ازدحام هستند و به سازمانهای برده داری مدرن تبدیل شدهاند که در آنها کار اجباری و استثمار جنسی مسائلی عادی تلقی میشوند.
بر اساس گزارش اکتبر ۲۰۲۲ از هر ۱۰۰ هزار نفر در آمریکا نزدیک به ۵۰۰ نفر زندانی بودند؛ این میزان حدود ۵ برابر انگلیس، ۶ برابر کانادا و ۹ برابر آلمان است.
گزارشهای مختلف از وضعیت زندانها در آمریکا نشان دهنده حبس زندانیان در سلولهای تاریک بدون نور یا آب تمیز، مملو از موشهای صحرایی بود؛ به عبارت دیگر زندگی زندانیان در این کشور تضمین نشده است.
گزارشهای متعددی نیز درباره مواد غذایی فاسد، سرازیر شدن فاضلاب به مناطق مشترک زندانها، کمبود نگهبان، زیر ساختهای ناکافی، نرخ بالای خشونت و مرگ و میر در میان زندانیان وجود دارد.
بر اساس گزارش مشترک دانشکده حقوق دانشگاه شیکاگو و اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا در ژوئن ۲۰۲۲ آمریکا بیش از ۱.۲ میلیون نفر را در زندانهای ایالتی و فدرال زندانی کرده است که حدود ۸۰۰ هزار نفر از آنها معادل ۶۵ درصد زندانیان به کار اجباری مشغول بودند.
ضمن اینکه بیش از ۷۶ درصد از زندانیان مورد بررسی گفتند که در صورت امتناع از کار، با سلول انفرادی و از دست دادن حق ملاقات با خانواده مجازات خواهند شد.
تشدید عدم تحمل مذهبی
بر اساس آمار جنایتهای ناشی از نفرت برای سال ۲۰۲۱ که توسط دفتر تحقیقات فدرال در دسامبر ۲۰۲۲ منتشر شد، در مجموع هزار و ۵ جنایت ناشی از نفرت مذهبی در آمریکا در سال ۲۰۲۱ گزارش شده است.
براساس گزارش شورای روابط آمریکایی- اسلامی در سال ۲۰۲۲ عدم تحمل اسلام در آمریکا تشدید شده و مسلمانان به شدت مورد تبعیض قرار میگیرند.
«میدل ایست آی» در آگوست ۲۰۲۲ گزارش داد که یک مطالعه نشان داد که مسلمانان در آمریکا در مقایسه با پیروان دیگر ادیان ۵ برابر بیشتر در معرض آزار و اذیت قرار دارند.
خشونت و ارعاب در انتخابات
در تاریخ سیاسی آمریکا موارد خشونت و ترور کم نبوده است؛ از نظر تاریخی، گروههایی مانند «کو کلاکس کلن» بدنام از طریق خشونتهایی مانند ضرب و شتم، «لینچ» و ترور، از رای دادن آمریکاییهای آفریقایی تبار جلوگیری میکردند و حس ارعابی را ایجاد میکرد که تا امروز ادامه دارد.
افزایش نابرابری و تبعیض
کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل در سپتامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که میراث ماندگار استعمار و برده داری همچنان به نژادپرستی و تبعیض نژادی در سراسر آمریکا دامن میزند.
در سالهای اخیر، جنایات ناشی از نفرت و سخنان مشوق نفرتانگیز در آمریکا به طور قابل توجهی افزایش یافته است؛ تعداد جراحات و مرگ و میر ناشی خشونت تسلیحاتی نژادی به طور قابلتوجهی افزایش یافته است؛ و افراد رنگین پوست و اقلیتهای قومی همچنان با تبعیض سیستماتیک در مراقبتهای پزشکی، آموزش، مسکن و دیگر زمینهها مواجه هستند.
تبعیض نژادی گسترده
عقدههای فرودستی و برتری نژادی عمیقا در ساختارها و سیستمهای مختلف آمریکا تعبیه شدهاند و اکنون غیرقابل تفکیک به نظر میرسند.
مصاحبه با بیش از ۳ هزار آمریکایی آفریقایی تبار نشان داد که ۸۲ درصد از آنها نژادپرستی را مشکل اصلی جامعه خود میدانند؛ ۷۹ درصد آنها نیز گفتند که به دلیل نژاد یا قومیت خود تبعیض را تجربه کرده اند؛ در عین حال، ۶۸ درصد نیز اعلام کردند که تبعیض نژادی دلیل اصلی عدم پیشرفت سیاهپوستان در آمریکاست.
رشد جنایتهای نفرت محور
بر اساس مطالعه مرکز مطالعه نفرت و افراط گرایی در کالیفرنیا، ۱۵ شهر بزرگ آمریکا بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ شاهد رشد دو رقمی جنایات ناشی از نفرت و تا آگوست ۲۰۲۲ شاهد افزایش حدود ۵ درصدی در حوادث با انگیزه سوگیری بودهاند.
تعداد کشتارهای دسته جمعی آمریکا در دهه گذشته افزایش یافته و تمام قتلهای انجام شده از سوی افراطگرایان شناسایی شده در سال ۲۰۲۲، با افراط گرایی راست مرتبط بوده است؛ اغراق نیست اگر بگوییم آمریکاییها در عصر کشتار جمعی افراط گرایان زندگی میکنند.
جنایتهای نفرت محور علیه آسیایی تبارها
گزارش سازمان Stop AAPI Hate نشان میدهد که گزارشهایی از نزدیک به ۱۱ هزار و ۵۰۰ مورد نفرت بین مارس ۲۰۲۰ تا مارس ۲۰۲۲ دریافت کرده است.
استاد تاریخ و مطالعات آسیایی- آمریکایی دانشگاه مینه سوتا در مورد تبعیض و خشونت علیه آمریکاییهای آسیایی تبار گفت: هرچقدر هم که این حوادث تکان دهنده هستند، درک این نکته حیاتی است که آنها اعمال تصادفی توسط افراد دیوانه نیستند؛ آنها بیانی از تاریخ طولانی نژادپرستی سیستماتیک و خشونت نژادی در کشور ما هستند.
تبعیض نژادی ریشهدار در اجرای قانون و عدالت
گزارش کنوانسیون بینالمللی رفع همه اشکال تبعیض نژادی نشان داد که این معضل هنوز به طور گسترده در آمریکا وجود دارد.
دادههای Mapping Police Violence نشان میدهد که در قتلهای پلیس بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲، سیاهپوستان آمریکایی ۲.۷۸ برابر بیشتر از سفیدپوستان به دست پلیس کشته میشوند و سیاهپوستان غیرمسلح آمریکایی ۱.۳ برابر بیشتر از سفیدپوستان به دست پلیس کشته میشوند.
سیاهپوستان که کمتر از ۱۴ درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل میدهند، ۵۳ درصد از کسانی را تشکیل میدهند که به دروغ محکوم و پس از گذراندن حداقل بخشی از محکومیت خود آزاد شدند.
افزایش شکاف ثروت نژادی
کارگران رنگین پوست به دلیل موانع نژادپرستانهای که در استخدام با آن روبرو هستند، مدتهاست مجبور به انجام کارهای پستتر شده اند.
یک بررسی آکادمیک نشان داد که شکاف ثروت نژادی بزرگترین اختلاف اقتصادی بین سیاهپوستان و سفیدپوستان آمریکایی است.
نابرابری شدید نژادی در خدمات بهداشتی
کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل اعلام کرد که اقلیتهای نژادی و قومی در آمریکا به طور نامتناسبی تحت تاثیر نرخهای بالاتر مرگ و میر و عوارض متوجه مادران قرار دارند و تفاوتهای قومیتی و نژادی در میزان مرگ و میر مادران به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
تداوم مصائب برای سرخپوستان
ریشه تاسیس آمریکا در نسل کشی استعماری مردم بومی آن است؛ یکی از مصادیق این نسلکشی تاسیس ۴۰۸ مدرسه شبانه روزی ویژه کودکان بومی در ۳۷ ایالت در سالهای ۱۸۱۹ تا ۱۹۶۹ بود.
تحقیقات اولیه نشان میدهد که ۱۹ مدرسه از مدارس مذکور عامل مرگ بیش از ۵۰۰ کودک سرخپوست آمریکایی، بومی آلاسکا و بومی هاوایی بوده است؛ پیشبینی میشود در صورت انجام تحقیقات، تعداد مرگ و میرهای ثبت شده به دهها هزار نفر افزایش یابد.
مصائب سرخپوستان همچنان در عرصههای مختلف ادامه دارد.
تشدید بحران معیشتی در طبقه فرودست
آمریکا شاهد افزایش شکاف ثروت، بدتر شدن شرایط زندگی برای گروههای کم درآمد، افزایش بی خانمان ها، سوءمصرف مواد مخدر تهدید کننده زندگی و کاهش میانگین امید به زندگی است؛ در واقع باید گفت که طبقه فرودست آمریکا با یک بحران شدید بقا مواجه است.
تشدید شکاف ثروت
آمریکا یک جامعه فقیر با ثروتهای بسیار زیاد است و طیف گستردهای از نابرابریها بر اساس طبقه، جنسیت و نژاد در آمریکا وجود دارند.
افزایش شمار بی خانمانها
گزارش سالانه ارزیابی بی خانمانها در آمریکا در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که بیش از ۵۸۰ هزار آمریکایی دستکم یک شب بیخانمانی را در سال ۲۰۲۲ تجربه کردند.
افراد دارای معلولیت از جمله اقشار آسیب پذیر در این بحران هستند.
افراد بی خانمان در آمریکا معمولا گروههای به حاشیه رانده شده مانند پناهجویان، رنگین پوستان و افراد فقیر هستند که تحت آزار و اذیت، بازداشت یا حبس قرار میگیرند که مانع از ادغام آنها در جوامع خودشان میشود؛ همین امر تبعیض سیستماتیک موجود در آمریکا را آشکار میکند.
کاهش میانگین امید به زندگی
گزارش مرکز ملی آمار بهداشتی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا در آگوست ۲۰۲۲ نشان داد که امید به زندگی در آمریکا بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ در مجموع ۲.۷ سال کاهش یافت و به ۷۶.۱ سال رسید که کمترین میزان از سال ۱۹۹۶ بوده است.
بومیان آمریکایی- اسپانیایی تبار و بومیان آلاسکا بیشترین کاهش امید به زندگی را داشتند.
از جمله عوامل کاهش میانگین امید به زندگی شیوع کرونا، سوء مصرف مواد مخدر و خشونت تسلیحاتی است.
ترویج مصرف ماری جوانا بدون توجه به موضوع سلامت مردم
دولت آمریکا به طور فعال قانونی کردن ماری جوانا را بدون توجه به سلامت مردم ترویج میکند؛ این در حالی است که ماریجوانا از سوی کنوانسیون بین المللی کنترل مواد مخدر سازمان ملل به عنوان یک ماده مخدر شناخته شده است.
بنگاهها و سازمانهایی که از تجارت ماریجوانا سود میبرند، از پول برای تاثیرگذاری بر سیاستمداران استفاده کرده و گروههای ذینفعی را با سیاستمداران تشکیل میدهند؛ همین امر سبب میشود که مواد مخدر و سوءمصرف آن تحت کنترل قرار نگیرد؛ این موضوع نشاندهنده شکست واشنگتن در حکومت اجتماعی است.
معاون مدیر مرکز مصرف مواد و سلامت رفتاری در مرکز ارزیابی و تحقیقات داروی FDA، تاکید کرد که سوء مصرف مواد مخدر به یکی از مخربترین بحرانهای بهداشت عمومی در آمریکا تبدیل شده است.
به خطر افتادن محیط زیست
فقدان اقدامهای حاکمیتی حقوق زیست محیطی را در آمریکا به مخاطره انداخته است.
گذشته از گزارشهای متعدد مبنی بر مخاطرات جانی و سلامتی ناشی از آلودگیهای هوا و آب در آمریکا، «استفان دوجاریک»، سخنگوی سازمان ملل تاکید کرد که حکم دادگاه عالی آمریکا یک عقبگرد در مبارزه ما با تغییرات آب و هوایی است.
حقوق زنان و کودک
در سال ۲۰۲۲ عقبگرد بزرگی در حمایت از حقوق زنان و کودکان در آمریکا رخ داد و زندگی این افراد را با تهدیدهای جدی مواجه کرد.
آمار تجاوز جنسی به زنان
آمار مربوط به معضل تجاوز جنسی در آمریکا تکان دهنده است؛ از هر ۵ دانشآموز دختر در آمریکا یک نفر میگوید که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته است و این ضربه روی تمام تجربیات تحصیلی آنها تاثیر گذاشته است.
در عین حال، بر اساس گزارش «سیانان» در سپتامبر ۲۰۲۲ گزارشهای تجاوز جنسی در ارتش آمریکا در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۳ درصد افزایش یافته است؛ به طوری که تقریبا یک چهارم سربازان زن گفتهاند که در ارتش مورد تجاوز جنسی و بیش از نیمی گفتهاند که مورد آزار جنسی قرار گرفتهاند.
گزارش تحقیقی سنای آمریکا در دسامبر ۲۰۲۲ نشان داد که در یک دهه گذشته، موارد تجاوز جنسی به زندانیان زن توسط مدیران زندان در بیش از دو سوم زندانهای فدرال اتفاق افتاده است و ۵ هزار و ۴۱۵ پرونده در این رابطه تشکیل شده است
زندان فدرال زنان در دوبلین ایالت کالیفرنیا به دلیل وخامت این بحران با عنوان باشگاه تجاوز جنسی شناخته میشود.
جان کودکان در معرض خطر خشونت تسلیحاتی
در ژوئن ۲۰۲۲، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا علنا اعتراف کرد که اسلحه قاتل شماره یک کودکان در آمریکاست.
رشد تیراندازیهای مرگبار در مدارس آمریکا
آمریکا کشوری است که بیشترین تیراندازیهای مرگبار در مدارس را در جهان دارد.
دادهها نشان میدهند که تعداد تیراندازی در مدارس آمریکا در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۰۲ مورد بود که بالاترین میزان از سال ۱۹۷۰ است؛ ضمن اینکه تعداد تلفات به ۳۳۲ نفر رسید که بالاترین میزان در ۵ سال گذشته است.
یک کارشناس آمریکایی، میگوید: دانش آموزان آمریکایی امروز به نسل تیراندازی جمعی تبدیل شدهاند.
نرخ بالای فقر کودکان
نرخ فقر کودکان در آمریکا به طور نامتناسبی بالاست.
یک مقالهنویس آمریکایی در این باره نوشت که آمریکا کشوری است با نگرشهای تاریخی مغرضانه نسبت به فقر که حتی نمیتواند درباره تعداد آمریکاییهای فقیر توافق کند، چه رسد به این که این مشکل را حل کند.
وی میگوید: تعداد کودکان فقیر در آمریکا بیش از ۲۰ میلیون است؛ فقر کودکان در آمریکا مایه شرمساری است.
بیگاری کودکان
استفاده غیرقانونی از کار کودکان با وجود ممنوعیتهای مکرر همچنان ادامه دارد؛ بر اساس ارقام تخمینی بین ۳۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار کودک در مزارع آمریکا به بیگاری گرفته شدهاند.
بیگاری کودکان در آمریکا در مشاغل و صنایعی مانند فست فودها، مزارع، مواد شیمیایی، خودروسازی و بسته بندی رخ میدهد؛ بخش عمدهای از این کودکان از مهاجران هستند.
آمریکا تنها کشور در بین ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل است که کنوانسیون حقوق کودک را امضا نکرده است؛ به همین دلیل چشم انداز حل مشکل کار کودکان کماکان کمرنگ است.
نقض حقوق کودکان و نوجوانان در زندانها
شرایط بازداشتگاههای کودکان و نوجوانان در آمریکا بحرانی است؛ آنها عمدتا به مدت ۲۳ ساعت در روز به تنهایی در سلولهای خود حبس میشوند؛ از دسترسی به امکانات اولیه بهداشتی مانند حمام محرومند؛ قربانی خشونتی میشوند که در پی کمبود کارکنان رخ میدهد.
فاجعه در مرزهای آمریکا
سیاستهای مهاجرتی انحصاری آمریکا فاجعه ایجاد کرده و میکند و بحران مهاجرتی مرگباری را رقم میزند.
سیاست مهاجرتی آمریکا به دلیل دو قطبی شدن سیاست در این کشور به شدت از هم پاشیده شده است و مهاجران به ابزاری برای تشدید شکافهای احزاب تبدیل شده اند؛ همزمان، مهاجران با بیگانه هراسی شدید و رفتار ظالمانه مواجه شدهاند.
«ولکر تورک»، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، از سیاست مهاجرت مرزی دولت آمریکا به عنوان تهدیدی برای حقوق اولیه پناهجویان و تضعیف پایههای حقوق بشر بین المللی و قوانین پناهجویان انتقاد کرد.
امتناع از بستن گوانتانامو
زندان گوانتانامو که در سال ۲۰۰۲ تاسیس شد، زمانی حدود ۷۸۰ نفر را در بازداشت داشت؛ بیشتر افراد زندانی در گوانتانامو بدون محاکمه بازداشت و با رفتارهای ظالمانه و غیرانسانی مواجه شدند.
این اردوگاه فصلی از نقض بیامان حقوق بشر به دست آمریکاست.
رشد مرگ و میر ناشی از سوءمصرف مواد مخدر
مرگ و میر ناشی از سوء مصرف مواد مخدر در آمریکا همچنان در حال افزایش است.
تعداد آمریکاییهایی که بر اثر سوءمصرف مواد مخدر جان خود را از دست میدهند، در سالهای اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته و به بیش از ۱۰۰ هزار نفر در سال رسیده است؛ سوء مصرف مواد به یکی از مخربترین بحرانهای بهداشت عمومی آمریکا تبدیل شده است.
در پایان باید گفت که آمریکا که بر پایه استعمار، بردگی نژادپرستانه و نابرابری در کار، تملک و توزیع بنا شده است، در سالهای اخیر تحت تاثیر متقابل الگوی توزیع اقتصادی قطبی شده خود، بیشتر در باتلاق شکست سیستم، شکاف نژادی و ناآرامی اجتماعی قرار گرفته است.
سیاستمداران آمریکایی که در خدمت منافع ثروتمندان هستند، به تدریج اراده ذهنی و توانایی عینی خود را برای پاسخگویی به خواستههای اساسی و دفاع از حقوق اولیه شهروندان عادی از دست دادهاند و نتوانستهاند مشکلات ساختاری حقوق بشر خود را حل کنند؛ در عوض، آنها ناخواسته از حقوق بشر به عنوان سلاحی برای حمله به سایر کشورها و ایجاد تقابل، تفرقه و هرج و مرج در جامعه بینالمللی استفاده میکنند و در نتیجه به عاملی خرابکار و مانع توسعه جهانی حقوق بشر تبدیل شدهاند.
منبع: ميزان