حادثه سقوط چرخوفلک در بازیگاه یا شهربازی دالفک در آخرین ساعات شامگاه پنجشنبه ۸ تیرماه در شرایطی که خبر نخست خبرگزاریها و پایگاههای خبری در استان قزوین تبدیل شد که این سقوط بیش از همه یادآور تله سییژ مجموعه کامان و زرشک در تیرماه ۱۳۹۵ بود که منجر به قطع نخاع یکی از هماستانیها شد و نتیجه آن پلمب این مجموعه به مدت طولانی بود. در آن زمان اعلام شد که این تلهسییژ فاقد مجوز بهرهبرداری اداره استاندارد بوده و، اما در ماجرای سقوط چرخوفلک در بازیگاه اظهارات سرپرست اداره استاندارد و مدیر داخلی شهربازی دالفک دال بر اخذ مجوز استاندارد برای چرخوفلک است.
مهدی نعمتی مدیر داخلی شهربازی دالفک قزوین با بیان اینکه دستگاه آفتابمهتاب (چرخوفلک کودک) دچار حادثه شده است، اظهار داشت: متأسفانه برخی خبرگزاریها هنگام مخابره این خبر عکس چرخوفلک ۵۰ متری ما را گذاشتند.
وی اضافه کرد: دستگاه آفتابمهتاب یا چرخوفلک کودک دارای استاندارد و بیمه مدنی است. کارشناسان استاندارد هم از پنجشنبه شب مشغول بررسی علت حادثه هستند.
نعمتی با تأیید اینکه مجوز استاندارد این دستگاه بهروز تأیید شده، ادامه داد: آخرین تأییدیه استاندارد برای این دستگاه آفتابمهتاب یا چرخوفلک کودک فروردینماه صادر شده است.
در کل این دستگاه را استاندارد به صورت سالانه بازدید و تأیید میکند و استانداردهای دورهای هم برای بازدید از آنها توسط سازمان استاندارد صورت میگیرد. بازدیدهای دورهای از این دستگاهها بین ۳ تا ۶ ماه توسط اداره استاندارد صورت میگیرد.
میترا عقیلی سرپرست ادارهکل استاندارد استان قزوین با بیان اینکه دستگاه چرخوفلک کودک تا ۲۹ آبانماه امسال مجوز بهرهبرداری از اداره استاندارد دارد، گفت: شرکت بازرسی بررسی لازم را انجام داده و گزارش اولیه را برای ما ارسال کرده است.
وی افزود: با این حال برای ارائه گزارش دقیق و قطعی باید بررسی توسط کارشناسان دادگستری و مراجع قضائی انجام شود و پس از آن نظر قطعی درباره علت حادثه صادر شود.
با این همه در پی گزارش سقوط چرخ و فلک بازیگاه کودک واقع در شهربازی دالفک، پس بازدید انجامشده از محل توسط پلیس نظارت بر اماکن عمومی، به دستور دادستان عمومی و انقلاب قزوین شهربازی دالفک تا اطلاع ثانوی پلمب شد.
همچنین دادستانی مرکز استان در اخطاریهای که به سایر بازیگاههای کودک در استان قزوین داد، آورده است: «در صورتی که دارای وسایل بازی معیوب و فاقد تأییده باشند و اقدامی در جهت تعمیر و رفع عیب و نوسازی دستگاههای فرسوده در اسرع وقت نداشته باشند، قطعاً به جهت حفظ جان شهروندان و در راستای احیای حقوق عامه نسبت به پلمپ سایر بازیگاههای متخلف در استان هم اقدام خواهد شد.»
در این اطلاعیه دادستانی نسبت به دستگاههای متولی در حوزه تأییدیه ایمنی وسایل بازی در بازیگاهها هشدار داده شده و آمده است: «جهت پیشگیری از حوادث مشابه و نظر به اهمیت موضوع و توسط دادستانی قزوین ترک فعل دستگاههای اجرایی هم مورد بررسی و در صورت صحت برابر مقررات علیه متخلفان اعلام جرم خواهد شد.
با وجود اینکه رئیس اورژانس پیشبیمارستانی و مدیریت حوادث استان قزوین از ترخیص هر ۱۱ مصدوم حادثه دالفک شامل ۶ کودک و ۵ بزرگسال خبر داد، اما وقوع چنین حوادثی یک زنگ خطر جدی برای حادثهخیز بودن فعالیت چنین بازیگاههایی در شهر قزوین است و اینکه داشتن مجوز بهرهبرداری از استاندارد هم به تنهایی نمیتواند اطمینانخاطری برای خانوادهها در جهت حفظ ایمنی و سلامت فرزندان خود باشد.
در همین ارتباط بعدازظهر شنبه ۱۰ تیرماه با حضور فولیان معاون دادستان و بیگدلی بازپرس پرونده و طاهرخانی دبیر کارگروه ساختمانهای ناایمن و سایر مسئولان مرتبط و متصدیان مجموعه دالفک جلسه کارگروه بررسی علت حادثه شهر بازی دالفک قزوین در دادسرای مرکز استان برگزار شد.
در گزارش خلاصه این جلسه که از طریق روابطعمومی دادسرای قزوین منتشر شده آمده: «برای مقصرین حادثه دالفک پرونده قضائی در دادسرای مرکز استان تشکیل شد و در حال رسیدگی است وتا ایمنسازی دستگاههای موجود و اخذ تأییدیه از استاندارد امکان فعالیت مجدد وجود نخواهد داشت.» همین جمله آخر در تناقض جدی با ادعای مدیر داخلی شهربازی دالفک مبنی بر استاندارد بودن چرخوفلک این مجموعه است و در ضمن اعتبار مجوز بهرهبرداری از این دستگاه که از سوی سرپرست ادارهکل استاندارد مطرح شده را زیر سؤال میبرد.
در نهایت پس از پیگیریهای زیادی که برای پاسخگویی از عقیلی، سرپرست ادارهکل استاندارد صورت گرفت، این مدیر در پاسخ پیامکی به خبرنگار تسنیم درباره گزارش اولیه شرکت بازرسی درباره علت وقوع حادثه بدون اشاره به محتوای این گزارش گفت: این فقط نظریه شرکت بازرسی است و برای هر اعلام نظری باید بررسیهای لازم انجام شود؛ در حالی که عقیلی به محتوای نظریه شرکت بازرسی اشاره نمیکند.
اظهارات عقیلی در حالی است که جدای از وضعیت شهربازیهای قزوین، او در تاریخ ۲۵ خرداد در گفتگو با یکی از خبرگزاریها به صراحت اعلام کرده بود که هیچکدام از تجهیزات نصبشده تفریحی در پارکها و زمینهای بازی قزوین تائیدیه استاندارد و مجوز لازم را برای بهرهبرداری ندارند.
در این سخنان عقیلی مشخص نیست که آیا شهربازی دالفک و فضاهای مثل آن هم ذیل پارکها و زمینهای بازی قرار میگیرند یا خیر؛ یا برخی از فضاهایی که تلفیقی از فضای سبز و بوستان به همراه فضای بازی خردسالان و بزرگسالان هستند، در دستهبندی پارک هستند یا شهربازی! اما سرپرست ادارهکل استاندارد درباره ابهام ایجادشده از صحبتهایش در ارتباط با این دو خبر به خبرنگار تسنیم گفت: «من قید کردم تجهیزات زمینهای بازی، نه تجهیزات شهربازی.»
با این حال در بند دوم گزارش جلسه کارگروه بررسی علت حادثه شهر بازی دالفک قزوین آمده که «مقرر گردید در هفته جاری، دبیر ساختمانهای ناایمن دادسرا به همراه تیم تخصصی از طرف اداره استاندارد از کلیه شهربازیهای شهر قزوین بازدید میدانی به عمل آوردهودر صورت مشاهده وسایل فرسوده و یا فاقد مجوز و تأییدیه لازم نسبت به پلمب و جلوگیری از ادامه فعالیت این مراکز اقدام شود.»
جملاتی که نشاندهنده احتمال وجود وسایل فرسوده و یا فاقد مجوز و تأییدیه استاندارد است که میتواند باز هم هشداری جدی برای خانوادههایی باشد که از چنین وسایلی برای شاد کردن کودکان خود بهره میجویند.
در نهایت امروز اماکنی مانند شهربازی پارک الغدیر در قزوین هم میتواند محملی برای حوادث مشابه باشد، اگر سبک صدور مجوز بهرهبرداری برای این شهربازیها هم به همان سبکی باشد که برای بازیگاه دالفک صادر شده است.
تسنیم