شهرک سینمایی و تلویزیونی ایران نام محوطه بزرگی است در غرب تهران است که در آن دکورهای خیابانها و ساختمانهای مربوط به فیلمها و سریالهای ایرانی ساخته و نگهداری میشود. احداث شهرک سینمایی در سال ۱۳۵۸، به طرح و پیشنهاد علی حاتمی کارگردان شهیر سینمای ایران، آغاز شد.
لوکیشنهای فیلمهایی همچون شیخ مفید، سربداران، هشت بهشت، کاراگاه علوی، کفشهای میرزا نوروز، معمای شاه، کلاه پهلوی و… در این شهرک بودهاست. برای فیلم مریم مقدس هم بخشی از اورشلیم در این شهرک بازسازی شد.
لوکیشن مریم مقدس: لوکیشن موجود با مساحتی بیش از ۵۰۰۰ متر مربع و با معماری دوران قبل از اسلام شهر اورشلیم جهت تهیه سریال مریم مقدس در سال ۱۳۷۸ ساخته شدهاست. این مجموعه مورد استفاده سریالهای دیگری مانند بشارت منجی، ابراهیم خلیلالله، ستاره خضرا، مسافر زمان، اشکها و لبخندها و راه آبی ابریشم قرار گرفتهاست.
لوکیشن شهر کوفه: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۶۲۰۰۰ متر مربع و با معماری عربی دوران بعد از اسلام جهت تهیه سریال امام علی در سال ۱۳۷۱ ساخته شدهاست. این مجموعه مورد استفاده سریالهای دیگری مانند ولایت عشق، تنهاترین سردار، طفلان مسلم، آخرین دعوت، ناسپاس و برنامههای مناسبتی قرارگرفتهاست.
لوکیشن کلاه پهلوی: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۷۰۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر جهت تهیه سریال کلاه پهلوی در سال ۱۳۸۴ ساخته شدهاست.
لوکیشن تبریز در مه: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۱۰۰۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر جهت تهیه سریال تبریز در مه در سال ۱۳۸۹ با تغییر در دکورهای سریال نردبام آسمان ساخته شدهاست که تداعی شهر و بازار تبریز را میکند.
تکیه دولت: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۱۵۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر در سال ۱۳۸۰ به صورت نیمه تمام ساخته شدهاست. اما به دلیل عدم رعایت اصول فنی امکان بهرهبرداری از آن هرگز میسر نگردید. بر اساس نظر کارشناسان، این سازه سازمان فاقد استفاده بود و تخریب شد.
مجموعه گراند هتل: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۱۰۰۰ متر مربع از دو بخش رستوران و چایخانه سنتی تشکیل شدهاست. این مجموعه در سال ۱۳۵۹ به منظور استفاده در سریال هزاردستان احداث گردید. در حال حاضران مجموعه به صورت اجاره دراختیار بخش خصوصی است.
اورشلیم سال ۱۷ پیش از میلاد شامل: کاخ هیرود، خانه زکریا، خانه مریم، بازارچه، هیکل سلیمان، برای فیلمبرداری سریال بشارت منجی و فیلم مریم مقدس.
سید باقر حاجی سید رضی، رئیس مرکز تولید و فنی سیما گفت: ۷۰ هکتار زمین برای مجموعههای نمایشی و غیرنمایشی تعلق گرفته که به صورت مجمتع در این مکان مستقر است و مجموعه اکسسوری ها، لباس ها، ادوات، وسایل قدیمی و هر آن چه که برای ساخت یک سریال، تله تئاتر و حتی ولههای کوتاه لازم است، در این جا وجود دارد.
رئیس مرکز تولید و فنی سیما ادامه داد: مجموعههای تلویزیونی هزار دستان، معمای شاه و کلاه پهلوی از جمله سریالهایی است که در شهرک تلویزیونی سینمایی ایران تولید شده اند. و همچنین نامیرا، رحیل، سلمان فارسی آقای قاضی، دیدی نو، اسرار، آچار و مدرسه شبانه روزی از جمله مجموعههای تلویزیونی در حال تولید در شهرک تلویزیونی سینمایی است.
رئیس مرکز تولید و فنی سیما خاطرنشان کرد: یکی از اهداف میان مدت ما فراخوان و دعوت از مجموعههایی است که مبتنی بر هوش مصنوعی هستند که میتوان به حوزه انیمیشن اشاره کرد که با این اقدام سرعت تولید پویانمایی سریعتر خواهد شد.
سیدرضی یادآور شد: البته شهرک قرار نیست متولی تولید انیمیشن شود، بلکه قرار است زیرساخت تولید انیمیشن را برای سرعت بخشیدن ایجاد کند. مکاتباتی با شهاب اسفندیاری رئیس دانشگاه صداوسیما انجام شده است که از ظرفیت شهرک برای استعدادیابی و پرورش نیروهای نخبه که بتوانند در صنعت سینما و تلویزیون فعالیت کنند استفاده شود و به جاهای خوبی در این زمینه رسیدهایم.
رضی از دیگر اقدامات جدید انجام شده در شهرک را ساخت ابنیههای تاریخی سریال «سلمان فارسی» برشمرد و گفت: از دیگر اقدامات اخیر شهرک تفاهم نامهای است که با پروژه «سلمان فارسی» داشتیم؛ مبنی بر اینکه ابنیه و دکورهای این سریال تاریخی بیرون از شهرک ساخته نشود و این بناها به صورت ماندگار در شهرک ساخته شوند. شهرک هم حمایتهای زیادی کرد که بعد از اتمام کار، بازدید از این لوکیشنها آزاد خواهد شد.
حاجی سید رضی درباره میزان مراجعه کنندگان به شهرک افزود: با اتحادیه رادیو و تلویزیونها تفاهم نامه امضا شده و کشورهای دیگر هم از شهرک بازدید کرده اند.