محمدعلی نوبخت وزیر جهاد کشاورزی در شورای کشاورزی استان گیلان اظهار داشت: بخش عمدهای از محصولات کشاورزی کشور را استانهای شمالی تولید میکنند؛ این استانها دارای اهمیت، ظرفیت، پتانسیل و استعداد قابل ملاحظهای در کشور بوده و در تامین غذای سالم و ایجاد امنیت غذایی نقش موثری را ایفا میکنند.
وی با اشاره به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری، افزود: تحقق سیاستها میتواند در خطه شمالمحقق شود؛ این استانها در محصولاتی مانند گندم، برنج، پنبه، صید و صیادی و آبزی پروری، دام و طیور، زیتون و نوغانداری جایگاه خاصی را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی، استان گیلان ۳۵ درصد برنج کشور را تامین میکند، همچنین ۳۰ درصد اشتغال مردم استان در بخش کشاورزی بوده و ۸۰ درصد مساحت این استان به فعالیتهای بخشهای مختلف کشاورزی اختصاص دارد.
وی با اشاره به اهمیت استان گیلان در حوزه کشاورزی، یادآور شد: از مهمترین فعالیتهای دارای ضرورت در استان گیلان برای افزایش بهره وری، طرح "جامع آب و خاک " است و تلاش میکنیم این طرح را زودتر عملیاتی کنیم.
وزیر کشاورزی بر لزوم توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و فرآوری کشاورزی در این استان تاکید کرد و افزود: این مهم میتواند بخش عمدهای از ضایعات را کاهش دهد.
نیکبخت تصریح کرد: تامین منابع مالی نیز با همه محدودیتهای مالی با توجه به اهمیت فعالیتهای کشاورزی در حوزههای مختلف مخصوصا آبزی پروری، صید و صیادی و صنایع تبدیلی تکمیلی در استان گیلان باید مورد توجه قرار گیرد و این مهم در توزیع منابع مدنظر خواهد بود.
ایشان با تاکید بر واگذاری امور، کاهش تصدی گری و برون سپاری، گفت: باید به سمت توانمندسازی تشکلها حرکت کنیم.
وی افزود: امسال گام به گام به این سمت حرکت میکنیم تا وزارت جهاد کشاورزی به وظایف حاکمیتی خود باز گردد.
وزیر جهاد کشاورزی بر لزوم توسعه کشت قراردادی و تولید قراردادی نیز تاکید کرد و ادامه داد: در سال گذشته ۱.۵ میلییون هکتار در محصول گندم کشت قراردادی انجام شده و در سال زراعی پیش رو حداقل به ۲ برابر خواهیم رسید.
وی بر لزوم توجه به تولید داخل اشاره و یادآور شد: نگاهمان در تامین کالا برای جمعیت ۸۵ میلیون نفری ایران باید نگاه بر حمایت از تولید و تولیدکننده داخلی باشد، مسیر تنظیم بازار از تولید داخل خواهد بود و قول خواهیم داد که در تصمیمسازیها و تصمیم گیریها این مهم را در دستور کار قرار دهیم.
وزیر کشاورزی در خصوص خرید برنج در استانهای شمالی نیز، گفت: خرید برنج پرمحصول آغاز شده و در گام دوم طی هفته آینده خرید برنج " هاشمی" و " طارم" توسط زنجیرهها و بازرگانان انجام میشود.
نیکبخت تصریح کرد: برای حمایت از تولید داخل به نسبت واردات برنج باید برنج داخل خریداری شود.
وی افزود: در حوزه چای نیز باید حمایتهای لازم انجام شود؛ بدهی باقیمانده دولت به چایکاران نیز به زودی پرداخت میشود.
وی درباره خرید تضمینی گفت: در حال حاضر خرید تضمینی گندم حدود ۶.۵ میلیون تن است و پیشبینی میکنیم امسال خرید تصمینی از ۸ میلیون تن عبور کند.
وی در پایان تصریح کرد: با سیاستهای اجرایی و با افزایش بهره وری و راندمان به سمت خودکفایی پایدار گندم حرکت میکنیم.
واردات بی رویه برنج تنظیم بازار را به هم زده است
اسدالله عباسی استاندار گیلان نیز اظهار کرد: این محصول تولیدی با کیفیت منطقه باید به قیمتهای مناسب از کشاورزان خریداری شود تا در استانه فصل برداشت جدید انبارها برای محصول تازه آماده سازی شوند.
وی ر با اشاره به اینکه براساس قانون دولت سه قبل و سه ماه بعد از برداشت نباید برنج وارد کند، افزود: واردات برنج به مقدار زیاد تنظیم بازار را به هم زد و اکنون تولید داخلی امکان فروش ندارد.
استاندار گیلان با تاکید بر اینکه درموضوع تامین آب زراعی طی سال گذشته خیلی خوب مدیریت شد، و امسال هم این رویه ادامه خواهد داشت، یاد آور شد: وضعیت بازار برنج ازآذر ماه پارسال دچار نوسان و سبب بروز مشکلاتی شد که ادامه دارد.
عباسی با اعلام اینکه سال گذشته ۲۷ هزار تن چای خشک اصیل و ارگانیک در استان گیلان تولید شد، نسبت به واردات بیش ازنیاز بازارمصرف داخلی هشدار داد که موجب بروز مشکلاتی در صنعت چای کشور خواهد شد.
گفتنی است در این جلسه ابراهیم نجفی اسپیلی نماینده مردم شهرستان آستانه اشرفیه در مجلس، محمدرضا احمدی سنگری نماینده مردم شهرستان رشت و خمام در مجلس، سردار سید علی آقازاده رئیس مجمع نمایندگان گیلان در مجلس، جبارکوچکینژاد نماینده مردم شهرستان رشت و خمام در مجلس، مهرداد گودرزوند چگینی نماینده مردم شهرستان رودبار و رستم آباد در مجلس، رسول فرخی میکال نماینده مردم شهرستان لاهیجان و سیاهکل در مجلس و خلیل بهروزیفر نماینده مردم شهرستان فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی و همچنن چندین تن از نماینده تشکلهای کشاورزی به ایراد سخنرانی پرداختند.