انجمن موسیقی ایران، آئین اختتامیه شانزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان در قالب یک رویداد آنلاین شامگاه یکشنبه بیست و پنجم تیر ماه با معرفی نفرات برگزیده برگزار و پیش روی مخاطبان قرار گرفت.
در ابتدای این مراسم فاطمه آل عباس مجری برنامه پیام محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به شانزدهمین جشنواره موسیقی جوان را قرائت کرد.
ایجاد افقهای روشن در امیدآفرینی و کشف استعدادهای نهفته موسیقی
در این پیام آمده است: رشد و تعالی حرکت فرهنگی در سرزمین پهناور ایران اسلامی از گذشته تا امروز، با هنر موسیقی و با عزم و همت هنرمندان پیشکسوت در کنار اشتیاق جوانان برای آموزش و فراگیری این هنر برآمده از فطرت و نهاد آدمی، در تعامل با جامعه و جهان پیرامون، در جان نسلهای مختلف تداوم و جریان داشته است و امروز شاهد پیشرفت و بالندگی آن در جای جای این مرز و بوم هستیم.
هنرمندان جوان ما بعنوان آیندهسازان کشور عزیزمان با استعدادهای بی شمار و توانمندیهایشان همواره برخوردار از ویژگیهایی، چون عشق، شور، طراوت و پاکی هستند که همین مهم با بهره مندی و همنشینی در کنار استادان و بزرگان موسیقی بعنوان میراث داران این هنر کهن، بهترین نگاهبانان در جهت پاسداشت، حفظ و تجلی پیشرفت آیندهی موسیقی ایران به شمار میروند.
در این مسیر و در گام شانزدهم، جشنواره ملی موسیقی جوان بعنوان رویدادی تخصصی و آموزش محور با همراهی و پشتیبانی دلسوزانه و دغدغه مندانهی اساتید پیشکسوت، داوران و هنرمندان ارجمندش، همواره در مسیر رشد و تعالی قدم برداشته و توانسته است افقهای روشنی در امیدآفرینی و کشف استعدادهای نهفته موسیقی اصیل دستگاهی، نواحی و کلاسیک با ایجاد یک بستر مساوی و برابر برای تمامی شرکت کنندگان ایجاد کند.
درادامه این پیام آمده است: حضور هنرمندان جوان و نوجوان در این جشنواره در سنین گوناگون، با قومیتها و گویشهای مختلف در پهنهای به وسعت ایران، بیانگر توانمندی نقش هنر موسیقی در وحدت افزایی و ایجاد همدلی و همبستگی و قوام بخش فرهنگ و هنر این مرز و بوم بوده و امید میرود جایگاه قابل اتکای آن به پشتوانهی پیشینهی درخشانش، پایدار و استوار بماند
در پایان از حضور اساتید پیشکسوت، هیئت داوران و شرکت کنندگان در شانزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان صمیمانه قدردانی میکنم و تلاش دبیر محترم جشنواره و همکارانم در معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر امور موسیقی و انجمن موسیقی ایران که در این دوره از جشنواره همراهی و همکاری داشته اند، ارج نهاده و برای نوجوانان و جوانان حاضر در این رویداد ارزشمند هنری بعنوان آینده سازان ایران اسلامی از خدای متعال آرزوی توفیق دارم.
ارائه گزارش آماری دبیر/۳۱۳ نفر در شانزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان برگزیده شدند
پس از قرائت پیام وزیر فرهنگ به جشنواره، حمیدرضا اردلان دبیر شانزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان در سخنانی ضمن قدردانی از همراهی و مساعدت مدیران دفتر موسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن موسیقی ایران در برگزاری این رویداد مهم موسیقایی گفت: ازکودکان، نوجوانان و جوانان موسیقی دان کشور برای حضور در این جشنواره قدردانی میکنم، همچنین تشکر ویژه از موسیقی دانان مبرز ایرانی که در مقام داوری به برپایی این رویداد کمک کردند.
دبیر جشنواره در ادامه با ارائه آماری از بخشهای مختلف جشنواره افزود: امسال به طور کلی ۱۷۹۲ نفر متقاضی حضور در این رویداد شدند که از این میان ۶۵۲ نفرخانم و ۱۱۴۰ نفر آقا بودند.
اردلان گفت: در این دوره جشنواره ۸۵ داور در ۳ مرحلهی تعیین رپورتوارها، مرحله اول، دوم داوری و همچنین در بخش عملی جشنواره ۶۸ داور حضور داشتند. طبق سنوات گذشته این جشنواره در ۳ بخش موسیقی نواحی، موسیقی ردیف دستگاهی وموسیقی کلاسیک برگزار شد.
او ادامه داد: در بخش موسیقی نواحی، ۴۰۳ متقاضی از ۲۱ منطقه در ۱۰۰ شاخهسازی و آوازی با حضور ۲۳ داور، شرکت کردند. در بخش موسیقی دستگاهی ۱۱۱۲ متقاضی در ۱۲ شاخه آوازی و سازی، آهنگسازی و حفظ کل ردیف با حضور ۳۰ داور شرکت داشتند. لازم به ذکر است امسال پیانو و ویولن ایرانی به این رشتهها اضافه شد. این بخش توانست با تکیه بر اصالتها و روشهای موسیقی اصیل ردیف دستگاهی به یک کیفیت مناسبی دست بیدا کند.
وی تصریح کرد: بخش موسیقی کلاسیک با ۲۷۷ متقاضی در ۱۲ شاخه و حضور ۱۵ داور برگزار شد.
دبیر شانزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان گفت: درشانزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان ۳۱۳ نفر برگزیده شدند که ازین تعداد ۱۹۲ نفر در بخش موسیقی نواحی که بصورت تک مرحلهای برگزار شد و ۹۳ نفر در بخش موسیقی دستگاهی و ۲۸ نفر در بخش موسیقی کلاسیک برگزیده شدند که از این تعداد ۷۶ خانم و ۲۳۷ آقا هستند.
اردلان درباره راهبردهای هفدهمین جشنواره موسیقی جوان، گفت: با مشورت بسیاری از داوران و مسئولان در نظر داریم که جشنواره هفدهم موسیقی جوان به صورت تک مرحلهای تحت عنوان آزمون ملی موسیقی جوان، برگزار شود تا با اهداف تداوم رفتار موسیقایی برگزیدگان و ایجاد نسبتهایی میان برندگان و جامعه موسیقی به تعاریف جدیدی در جهت گسترده کردن جشنواره دست یابیم.
جشنواره آیندهنگری و آینده پژوهی موسیقی ایران را رقم میزند
در ادامه این مراسم محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره جشنواره ملی موسیقی جوان گفت: خوشحالیم که این جشنواره دورهی دیگری را با افتخار سپری کرد. از مدیرکل دفتر موسیقی، دبیر جشنواره و همه همکارانی که در این دوره زحمت کشیدند علی الخصوص اساتیدی که زحمت داوری را بعهده گرفتند تشکر میکنم.
معاون امور هنری افزود: جشنواره ملی موسیقی جوان فقط در فرم جوان نیست بلکه در اجراها و محتوا هم جوانی در آن موج میزند. گاهی اوقات زمانی که از موسیقی جوان صحبت میکنیم گمان شنوندگان و بییندگان این است که فقط سن و سال هنرمندانی که در عرصه موسیقی جشنواره حضور پیدا میکنند جوان هستند در حالی که فرمهای اجرایی و کارهای ارائه شده نیز تماما دارای جوانی، طراوت و نوظهور بودن هستند که این از مزایای مهم این جشنواره است.
سالاری ادامه داد: لازم است که بدانیم این جشنواره آیندهنگری و آیندهپژوهی موسیقی ایران را رقم میزند و این هنرمندانی که در این جشنواره چهره میشوند در آینده اساتید برجستهای خواهند شد که بار امانت موسیقی فرهیختگانی ایران را بر دوش خواهند کشید.
برگزیدگان جشنواره آیندهساز و ادامه دهنده راه بزرگان موسیقی
بعد از صحبتهای معاون هنری وزیر فرهنگ، محمد الهیاری فومنی مدیر کل دفتر موسیقی در سخنانی گفت: امسال هم توفیق رفیق و یار جشنواره بود و شاهد حضور حداکثری اساتید برجسته و مبرز حوزه موسیقی در جشنواره ملی موسیقی جوان بودیم.
الهیاری افزود: تعداد علاقهمندان و شرکتکنندگان جوان جشنواره نیز شکرخدا قابل توجه بود و از این جهت در این جشنواره هم شاهد حضور پویای جوانان و همچنین حضور اساتیدی که جوانان آهنگساز، نوازنده و موسیقی دان تمایل داشتند کارهایشان توسط این هیئت داوری دیده شود و نقاط ضعف و اشکال به آنها گفته شود.
وی عنوان کرد: واقعیت این است در کشورمان نیازمند این هستیم جوانان علاقهمندی را که در حوزههای مختلفی همچون موسیقی ردیف دستگاهی، موسیقی نواحی، موسیقی کلاسیک و حفظ ردیف فعالیت میکنند، شناسایی کنیم. هر ساله بعد از این آزمون ملی این نفرات برجسته به کشور، دولت، مسئولین و حوزههای نخبه پروری معرفی شوند.
مدیر کل دفتر موسیقی با اشاره به اینکه جشنواره ملی موسیقی جوان، یک فرآیند درست بدون تبلیغات کاذب در حوزه استعدادیابی است، گفت: امیدوارم برگزیدگان جشنواره که بعنوان ذخیرههای ارزشمندی در هر حوزه موضوعی موسیقی فعالیت میکنند، آیندهساز و ادامه دهنده راه بزرگان موسیقی برای این مرز و بوم باشند. همچنین در زمینه تمدنسازی و فرهنگسازی کمک کنند به آنچه که تا به امروز از گذشتگان به ارث رسیده است به دست این جوانان به آیندگان ارث برسد و ما ذخایر ارزشمندی فرهنگی و هنریمان را همچنان شناسایی، تکثیر و تولید کنیم و برای آیندگان به ارث بگذاریم.
الهیاری با بیان اینکه در مقام وظیفهشناسی باید تشکر کنم از دبیر پیشین جشنواره موسیقی جوان، که چندین دوره زحمت برگزاری جشنواره را بر عهده داشتند، گفت: از دبیر فعلی جشنواره که امسال برای اولین سال مسئولیت کار را بر عهده داشتند و از همکاران عزیزم در انجمن موسیقی ایران که به عنوان بازوی اجرایی و برنامهریزی هر ساله زحمت تدارک و برگزاری این جشنواره را بر عهده دارند تشکر میکنم.
مراسم اختتامیه شانزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان با پخش چند تک نوازی از برگزیدگان بخشهای مختلف و صحبتهای سعید تهرانی زاده بعنوان نماینده هیئت داوران در بخش موسیقی نواحی به شرح زیر ادامه یافت.
جشنواره ملی موسیقی جوان تولیدکننده و زایا است
تهرانی زاده گفت: باتوجه به اینکه در چند دوره جشنواره ملی موسیقی جوان به عنوان داور حضور داشتم، هر سال متوجه شدم که کیفیت نوازندگیها نسبت به سالهای گذشته بهتر شده است.
وی افزود: جشنواره ملی موسیقی جوان مستقیما بر روی کیفیت موسیقی ۲۰ سال دیگر تاثیر میگذارد. جشنواره موسیقی جوان تولیدکننده و زایا است، بیشتر موزیسینهایی که در هر بخشی میخواهند سالهای آینده حضور داشته باشند و ادامه بدهند از بین جوانان شرکتکننده در این جشنواره انتخاب و رشد میکنند.
وی بیان کرد: جشنواره موسیقی جوان بسیار مهم است، این رویداد با تمامی جشنوارههایی که در ایران انجام میشود متفاوت است.
استاد دوتارنواز خراسانی تصریح کرد: زمانی که در دههی شصت تا اوایل دهه هفتاد در جشنواره فجر شرکت میکردم به مدت یک هفته در آنجا حضور داشتیم و امکانات بیشتری در اختیارمان قرار میدادند در صورتی که برای جشنواره موسیقی جوان به قدری عرصه تنگ شده که یک جوانی که از آن سوی کشور صبح به تهران میرسد، بعد از اجرا به شهر خودش بازمی گردد که امسال این مورد باتوجه به مدل برگزاری جشنواره حذف شد. بنظرم به این موضوع باید بیشتر توجه شود و برای شرکتکنندگان محل اقامتی برای یک شب در تهران در نظر گرفته شود.
جشنواره ملی موسیقی جوان یک ظرفیت یگانه است که میتواند بسیار تاثیرگزار باشد
در ادامه این مراسم حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی و نماینده هیئت دوران در بخش موسیقی دستگاهی گفت: بهتر است به جشنواره آزمون بگوییم، این جشنواره یک ظرفیت یگانه است که میتواند بسیار تاثیرگزار باشد و تا حدی هم بوده و قطعا بین نوجوانان و جوانان در تمام رشتههای موسیقی حائز اهمیت است و میتواند بستری برای برگزیدهگان جشنواره جهت اتصال آنها به بدنهی فعال موسیقی کشور محیا کرد تا به تولید و اجرا برسند و این امر بسیار بیش از پیش تاثیرگذار خواهد بود و نوجوانان و جوانان را به حضور در جشنواره تشویق میکند.
وی تصریح کرد: همانطور که در دههی پنجاه آزمون "باربَد" را داشتیم و بسیاری از چهرههای شاخص موسیقی امروز از برگزیدگان باربد هستند. آن سالها رادیو رسانه غالب و فراگیری بود که در کنار این آزمون به معرفی و فعالیت آنها کمک کرد. بسترهای زیادی وجود دارد و اگر اراده و تمهیدی برای این مسئله اندیشیده شود بسیار تاثیرگذار خواهد.
نوربخش افزود: هر ساله جوانان جنب و جوشی برای آمدن به این آزمون دارند. برگزیدگان این جشنواره عنوان منتخبی خود را یک افتخار پررنگ در سابقهشان میدانند و این برگزیده شدن برایشان حائز اهمیت است.
در طی سالها شاهد تغییر معیارهای سنی و افزایش تواناییهای شرکتکنندگان بودیم
مرجان قنبری مهر بعنوان آخرین سخنران و نماینده هیئت داوران در بخش موسیقی کلاسیک، در آئین اختتامیه این جشنواره گفت: جشنوراه ملی موسیقی جوان در طی سالها رشد خوبی داشته و شاهد تغییر معیارهای سنی و افزایش تواناییهای شرکتکنندگان بودیم که این موضوع برایم خوشایند و امیدوارکننده بود.
قنبری مهر درباره حفظ و نگهداری جشنواره ملی موسیقی جوان، گفت: باید کمی بر روی اجراهای عمومی تکیه شود به این معنا که به جوانان فرصتی داده شود تا آنچه که با زحمات بسیار در سالها به دست آوردند را عرضه کنند. نهایت خاص یک هنرمند شناخته شدن است که توسط مردم دیده و شنیده شود بنابراین اجرای زنده خوب است.
در بخش پایانی این مراسم مجری این مراسم به قرائت اسامی برگزیدگان این دوره از جشنواره پرداخت که لیست اسامی به شرح زیر میباشد.