نوری گفت: در سال ۹۷ قانون صدور چک اصلاح شد و به موجب این اصلاحیه ساز و کارهایی در نظر گرفته شد تا نظارت پیشینی و کنترل بیشتری انجام گیرد و از صدور چکهایی که قرار است برگشت خورد تا جای امکان جلوگیری شود به عبارتی از صدور چک بلامحل پیش گیری شود.
او میگوید: یکی از سازوکارهایی که بناست این اتفاقات را رقم زند ایجاد امکان استعلام وضعیت اعتباری صادر کننده چک برای فردی است که میخواهد چک را دریافت کند در این خصوص مهمترین بخشی که در قانون در نظر گرفته شده است تبصره ماده ۲۱ مکرر است که در این قسمت تکلیف میشود بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور امکان استعلام چکهای برگشتی و چکهای در راه را (در قانون از آن به عنوان چکهای تسویه نشده) فراهم کنند.
او میگوید: یعنی سامانه چکهای برگشتی و در راه اعلام میکند که فرد چه میزان چک برگشتی دارد و چقدر تا به امروز چک صادر کرده که هنوز سر رسیده آن فرا نرسیده است اگر بخش آیتم استعلام چکهای در راه را داشته باشیم بسیار به ارزیابی اعتباری و کاهش ریسک دریافت چک بلامحل کمک خواهد کرد. در ابتدای سال ۱۴۰۱ امکان استعلام چکهای در راه فراهم شده بود، اما به دلایلی قطع شد که بنا بود مجدد راه اندازی شود.
به گفته این کارشناس، در کل امکان استعلام چکهای در راه میتواند توازن عدالت، جلوگیری از کلاهبرداری و اخذ تصمیم درست برای دریافت چک از سوی دریافت کننده را فراهم کند.