تاخیر در تعیین قیمت محصولات کشاورزی و بلاتکلیفی کشاورزان

بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی بر این باورند که قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی طبق قانون باید تا پایان تیر تعیین شود اما با گذشت بیش از یک هفته از آخرین مهلت هنوز این قانون اجرا نشده است.

براساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی پایان تیرماه آخرین فرصت برای تعیین قیمت است تا کشاورزان برمبنای آن تکلیف کشت خود را بدانند که متاسفانه شورای قیمت گذاری در اجرای قانون تاخیر بیش از یک هفته ای داشته است.

ماجرا تنها به این جا ختم نمی شود چراکه با وجود پیگیری های مکرر و نامه نگاری های متعدد از بهمن سال گذشته مبنی بر اصلاح قیمت خرید تضمینی این امر محقق نشده است که بی توجهی به اصلاح نرخ گندم در سال زراعی کنونی، تاخیر در پرداخت مطالبات و تاخیر در تعیین قیمت برای سال زراعی جدید اثرات سوء در کشت این محصولات استراتژیک و برهم زدن الگوی کشت دارد.

آقای عطااله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: در خصوص قیمت گذاری سال ۱۴۰۳_۱۴۰۲ در جلسات کمیسیون های تخصصی به توافق رسیدیم و تنها در جلسه صحن علنی شورا باید مطرح و رای گیری شود که متاسفانه در جلسه هفته اخیر شورا کارشکنی از سوی سازمان برنامه و بودجه صورت گرفت.

هاشمی می گوید: بنابر آمار میزان خرید تضمینی گندم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد رشد داشته که این امر بیانگر تلاش کشاورزان است. همچنین ۵۰ درصد تعهدات پرداخت وجه گندم صورت گرفته است، درحالیکه در عرض ۲۴ ساعت مطالبات باید پرداخت می شد. 

رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: تاخیر شورای قیمت گذاری خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی برای سال زراعی جدید منجر به کاهش ۳۰ درصدی در تولید گندم می شود.

بنابر آمار اعلامی میزان خرید تضمینی گندم از ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تن فراتر رفته است و پیش بینی می شود که به مرز ۹ میلیون تن هم برسد که رکورد خوبی است که در صورت اجرای قانون خودکفایی محقق می شود.

اصلاح نرخ خرید تضمینی به بهانه کمبود اعتبار به جایی نرسید

آقای قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: کشاورزان پس از دریافت وجه گندم برای کشت سال آتی خود باید برنامه ریزی کنند که متاسفانه تاخیر در پرداخت مطالبات و اجرای قانون خرید تضمینی مشکلات متعددی را برای آنها ایجاد می کند.

به گفته او، با توجه به آنکه بخش اعظم کشاورزی خرده مالکی است، تاخیر در پرداخت مطالبات بر کشت اثر می گذارد.

پیشه ور با بیان اینکه اصلاح نرخ خرید تضمینی گندم به جایی نرسیده است، گفت: سازمان برنامه و بودجه به بهانه کمبود بودجه حاضر به اصلاح نرخ خرید تضمینی نیست و در نهایت کار به جایی می رسد که کشاورزان برای سال زراعی جدید تمایلی به کشت گندم نداشته باشند. براین اساس با آغاز بارندگی ها تنها اقدام به کشت دیم در ۴ میلیون هکتار اراضی می کنند، در غیراین صورت به سبب کمبود نقدینگی کشت صورت نمی‌گیرد.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با توجه به هزینه های تولید و تورم، تا قبل از شروع کشت نرخ خرید تضمینی هرکیلو گندم برای سال زراعی جدید بالای ۲۰ هزار تومان باید اعلام شود، در غیراین صورت کشاورزان به سراغ کشت هایی می روند که برایشان صرفه اقتصادی دارد.

روند تشکیل جلسات شورای قیمت گذاری به این صورت است که قبلا در مورد ۳۲ محصولی که شامل قیمت گذاری تضمینی می شود، در جلسات تخصصی بحث های کارشناسی انجام می گیرد  و تمامی نمایندگان ارگان های دولتی و بخش خصوصی در این جلسات کمیسیون های تخصصی حضور دارند.

آقای سیدجعفر حسینی مشاور اتاق اصناف کشاورزی در این خصوص گفت: کشاورزان از عدم حضور وزیر اقتصاد و رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه شورای قیمت گذاری گلایه مند هستند چراکه این ۲ عضو دولتی هیچگاه شخصا حضور پیدا نکردند.

به گفته او، بنابر قانون تامین منابع مالی بر عهده سازمان برنامه و بودجه است که عدم حضور رئیس این سازمان موجب شده تا جلسات بی نتیجه بماند.

حسینی ادامه داد: نگاه بودجه ای سازمان برنامه و بودجه و دولت بر تعیین نرخ خرید تضمینی گندم مخرب است که بودجه گندم باید چگونه تامین اعتبار شود، درحالیکه نگاه به این محصول استراتژیک باید در راستای تامین امنیت غذایی کشور باشد.

مشاور اتاق اصناف کشاورزی گفت: بنابر قانون خرید تضمینی، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی بر مبنای ۴ محور باید قیمت گذاری شود که متاسفانه نمایندگان سازمان برنامه و بودجه بدلیل عدم آشنایی با قانون، آنالیز قیمت را قبول ندارند که استمرار این روند در سال زراعی جدید تاثیرات نامطلوبی بر تولید خواهد داشت.

به گفته او، زمانیکه تولید گندم برای کشاورز مقرون به صرفه نباشد، کشاورزان نسبت به کشت گندم رغبتی ندارند.

حسینی با انتقاد از تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران گفت: کشاورزانی که یک ماه گذشته گندم خود را تحویل دادند، هنوز وجه گندم خود را دریافت نکرده اند که به نظر می رسد مسئولان سازمان برنامه و بودجه تصور می کنند که کشت گندم هزینه ای ندارد. اما به هرحال امیدواریم قبل از فصل کشت تصمیمات لازم اتخاذ شود، درغیراین صورت کشت گندم در سال زراعی جدید دچار چالش می شود.

 سنوات گذشته در برخی مواقع ماه ها پس از گذشت آغاز سال زراعی، نرخ خرید تضمینی محصولات ابلاغ می شد که با روی کارآمدن دولت سیزدهم در زمان مقرر این امر صورت گرفت، حال انتظار می رود با اجرای صریح قانون به پایداری تولید و ارتقای ضریب امنیت غذایی کمک شود چراکه کشاورزان چیزی فراتر از قانون نمی خواهند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۶:۴۰ ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
هرجا خبر از گندم وقیمت تضمینی و پرداخت بها گندم ، خبری درج میشود کشاورزان ییچاره ، داد و بیداد میکنند که بد بخت شدیم و پولمان را به موقع نمی هند و قیمتها واقعی نیست و دولت کشاورزان را سر کار گذاشته و غیره و غیره ، ولی متاسفانه هیچ مسئولی و مقامی و . . . . نیست که ذره ای رگ غیرتش بجنبد و حداقل بگوید که صدای داد خواهی تان را شنییدم ، و این همه آه مظلوم یک روزی دامن ظالمان را بد جوری خواهد گرفت ، زیرا که چوب خدا صدا ندارد هر کس بخورد دوا ندارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۳ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
قرار بر جراحی اقتصادی بود نه جراحی کشاورزان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۳ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
این بود حمایت از تولید......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
به خداماکشاورزادیگه ناامیدشدیم ازاین دولت این همه وعده ووعیدپس چه شد آقای رییس جمهورشماچرارسیدگی نمیکنیدوقتی که وزیراقتصاد باسازمانبرنامه وبودجه هیچ گونه ارزشی نسبت به کشاورزقائل نمیشن ودرجلسات شرکت نمیکننداین نشانه عدم آگاهی آنها نسبت به کشاورزی و خرج ومخارج آن میباشدولذا کسانی که نسبت به حق کشاورزوصنعت کشاورزی کوتاهی میکنند یااگاهی کافی ندارندیااینکه منفعت آنهادرواردات میباشدکه سبدغذایی مردم هیچ اهمیتی برای این اشخاص ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۰ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
تا قبل از برداشت گندم میگن کیلویی 15تومن ولی تلاش میکنیم بشه17 تومن تحویل پول طی یه هفته. اونوقت که گندم رو برداشت میکنیم و تحویل میدیم میگن کیلویی 11و500 تومن یه ماهه پول کشاورز بدبختو نمیدن. از خدا نمی ترسید اینقدر دروغ میگید ؟!
Iran (Islamic Republic of)
گندم کار فریب دولت خورد
۱۱:۰۹ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
بسه والا این همه فریب خسته شدیم بابا ما هم تو این وضعیت به پول احتیاج داریم مخارج خانواده مون پس چی
بی انصاف ترین دولت همینه فقط از جیب کشاورز داره دزدی میکنه
ما درآمدمون همین کشاورزی هست
مثل شما نیستیم از هر راه درآمد داری مطمئن باشی حرف من حرف همه ی کشاورزها هست والا گیر هستیم
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۳۸ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
حداقل قیمت خریدتضمینی گندم امسال(سال۱۴۰۱.۱۴۰۲)باید۱۷هزارتومان باشد
Iran (Islamic Republic of)
اسی
۰۹:۵۰ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
خسته شدیم به خدا . خسته ایم . زده شدیم . چندعاز از پول گندم گیرمون اومد همش رفت پای خرید کود سم و کارگر و کمباین و ... تا خرخره تو بدهکاری ام . کشاورزی دیگه صرفه اقتصادی نداره . هزینش زیاده . من اگر بشه زمین را میدم اجاره یا میفروشم . به درد نمیخوره
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۰۹:۴۷ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
با سلام
واقعا وزارت جهاد کشاورزی هیچگونه مدیریتی نداره و آیا کسی نیست در کشور ما به داد کشاورزی برسه که توی سرما و گرما داره زحمت میکشم تا غذای کشور رو تامین کنه؟؟؟
جای تأسف بسیار داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۱ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
واقعا مایه شرمساری است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
دشمنان تولید داخل که با نان یک ملت دارن بازی میکنن چون سودشان در واردات هست بخاطر این قصد نابودی گندم کار داخلی دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۸ ۰۹ مرداد ۱۴۰۲
یه زمان بگید فلان ماه یا روز مطالبات گندم پرداخت می‌گردد کشاورزهارو چشم انتظار نگذارید.
آخرین اخبار