آقای ناصر دوات گر گفت: تنها ۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در زمره خاکهای حاصلخیز درجه یک و ۲ هستند و مابقی اراضی دارای انواع محدودیتها مانند شوری، بالا بودن میزان آهک و سنگریزه هستند.
او اجرای کشاورزی حفاظتی و تناسب اراضی یعنی کشت و کار براساس وضعیت اقلیمی، خاک و آب را از راهکارهای بهبود خاک عنوان کرد.
دواتگر ادامه داد: به غیر از استانهای شمالی و برخی استانهای زاگرسی، مابقی خاکهای کشاورزی کشور ضعیف هستند و با توجه به سیاست خوداتکایی محصولات راهبردی باید برای بهبود و حاصلخیزی خاکهای کشاورزی اقدام جدیتری کرد.
او اجرای الگوی کشت را اقدامی در راستای تناسب اراضی دانست و گفت: مطالعات طرح الگوی کشت در سه حوزه اقلیم، تناسب اراضی و نیاز آبی توسط این موسسه انجام شده است.
این مقام مسئول افزود: نتایج مطالعات موسسه تحقیقات خاک و آب کشور نشان میدهد، کشت و کار در کدام اراضی و استانها مزیت دارد.
معاون پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با اشاره به تغییر کاربری اراضی کشاورزی نیز گفت: تغییر اراضی کشاورزی در کشور به ویژه در استانهای گیلان و گلستان در حال گسترش است.
او ادامه داد: تغییر کاربری اراضی کشور در استان مازندران کاهش نشان میدهد.
دواتگر جاذبههای اقتصادی به ویژه در زمینه ویلاسازی، کوچک شدن اراضی به علت بحث ارث و اجرای پروژههای عمرانی را از دلایل عمده تغییر کاربری اراضی کشاورزی برشمرد.
معاون پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در همین حال بر تقویت سیستمهای رصد و پایش اراضی کشاورزی، فرهنگسازی و پیشبینی سازوکار مناسب در قانون ارث در راستای تثبیت اراضی کشاورزی تاکید کرد.