عزم جدی منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برای مبارزه با پدیده مخرب گرگرو در چابهار

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: برای مبارزه با پدیده مخرب گرگرو (فرسایش خندقی خاک) در چابهار و دشتیاری عزم جدی وجود دارد و بزودی شاهد تکمیل بند عورکی خواهیم بود.

عباسعلی نوبخت در حاشیه سفر به چابهار و بازدید از طرح‌های در دست اجرای منابع طبیعی و آبخیزداری اظهار کرد: با توجه به گسترش پدیده خطرناک فرسایش خندقی و هدر رفت بسیار شدید خاک در این منطقه یک سوم اعتبارات آبخیزداری کشور به استان سیستان و بلوچستان اختصاص پیدا کرد.

وی افزود: موضوع فرسایش خاک یک تهدید برای این منطقه هست برای همین عزم سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برای مبارزه با این پدیده مخرب طبیعی جدی است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: عملیات خاکی سیل بند عورکی چابهار با حجم بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار مترمکعب خاکبرداری و خاکریزی به طول ۹ کیلومتر و ۶۰۰ متر با پیشرفت فیزیکی ۹۶ درصد تا پایان شهریور ماه به اتمام می‌رسد.

 رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار نیز اظهار کرد: فرسایش خندقی خاک یا به زبان محلی بلوچی گرگرو‌ها یا گرگروک با پیشروی بی‌سابقه و ایجاد شکاف در اراضی کشاورزی و شسته شدن خاک براثر بارندگی‌های چند سال اخیر رفته رفته بلای جان کشاورزان و روستاییان شهرستان‌های چابهار و دشتیاری شده و تا چند سال بعد زمینی برای کشاورزی و یا سکونت روستاییان باقی نخواهد ماند.

غلامرضا راهداری تصریح کرد: یکی از مهمترین مشکلات در حوزه منابع طبیعی شهرستان‌های چابهار، دشتیاری و قصرقند که باعث هدر رفت حجم بسیار زیادی از خاک‌های حاصلخیز منطقه شده پدیده خطرناک گرگروک یا فرسایش خندقی است که این پدیده مخرب به گونه‌ای در منطقه تاثیر گذاشته که می‌توان گفت خاک این منطقه سرطانی شده و برای درمان آن نیاز به یک جراحی بزرگ دارد.

وی ادامه داد: محدوده تحت تاثیر فرسایش خندقی یا گرگروک براساس آمار‌های اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مساحتی معادل ۸۰۰ هزار هکتار بوده که در ۷۰ کیلومتری شمال شرق شهر چابهار واقع شده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار با بیان اینکه از لحاظ تقسیمات سیاسی گرگرو‌ها در سه شهرستان چابهار، دشتیاری و قصرقند واقع شده و بخش‌ها و دهستان‌های پلان، پیر سهراب، تلنگ، ساربوک و باهوکلات را در بر می‌گیرد، خاطرنشان کرد: مناطق مسکونی محدوده یادشده شامل ۲۵۸ روستای دارای سکنه است که در پنج دهستان یادشده پراکنده هستند بطوریکه در دهستان پیرسهراب ۱۱۱ روستا، دهستان پلان ۸۲ روستا، دهستان تلنگ ۵۷ روستا، دهستان ساربوک هفت روستا و در دهستان باهوکلات نیز یک روستا واقع شده است.

 وی ادامه داد: این دشت، منطقه وسیعی از اراضی مسطح مارنی با خاکی بسیار حاصل خیز و حساس به فرسایش است و در آن اراضی وسیع زراعت سیلابی در محل خروجی حوزه‌های آبریز کوهستان به دشت به صورت سنتی با نام دگار (Dagar) دیده می‌شود که از ویژگی‌های منحصر به فرد این منطقه بوده و به منظور استفاده از سیلاب و رسوبات حاصلخیز آن ایجاد شده و نیز بصورت سنتی نقش کنترل سیلاب‌های ایجاد شده را ایفا می‌کند.

راهداری افزود: سطح فوق بحرانی دارای گالی‌هایی در سطح گسترده بوده و بررسی‌های انجام شده بر روی گالی‌ها یا گرگرو‌ها نشان می‌دهد که حساس‌ترین ناحیه، سرشاخه‌های پنجه‌ای گالی‌ها هستند که از جهت شرقی به سمت رودخانه کاجو در حال پیشروی هست، بدین ترتیب به منظور مهار این گالی‌ها و جلوگیری از پیشروی آن‌ها مطالعات تفضیلی و اجرایی کنترل گالی‌های منطقه چابهار تهیه شده است.

وی بیان کرد: مشکلات ناشی از توسعه گالی یا گرگروک در منطقه چابهار از بین رفتن کشاورزی سیلابی در اثر حذف هیدرولوژیکی رودخانه کاجو است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چابهار گفت: براساس اعلام منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ۷۰۰ میلیارد تومان برای طرح‌های آبخیزداری سیستان و بلوچستان تخصیص پیدا کرده که از این اعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان برای چابهار در نظر گرفته شده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار