اپشتین بار ویروسی است که تقریباً همه انسانها حامل آن هستند و مشخص شده است که عامل اصلی بیماریهایی مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS) و برخی سرطانهاست.
پس از یک مطالعه مهم که در سال گذشته منتشر شد و نشان داد که خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) پس از ابتلا به ویروس Epstein-Barr (EBV) (اپشن بار) ۳۲ برابر میشود، محققان موسسه تحقیقات پزشکی QIMR Berghofer تصمیم به ساخت واکسنی علیه این ویروس کردند.
EBV یا ویروس اپشتین بار که عضوی از خانواده ویروسهای تبخال است، توسط حدود ۹۵ درصد جمعیت ناقل است. بیشتر افراد در دوران کودکی به این ویروس آلوده میشوند و پس از آن، این ویروس به حالت خفته میرود. اما این عفونت در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی میتواند باعث مونونوکلئوز عفونی، تب مونو یا شکل گرفتن غدهای شود که یک عامل خطرناک اصلی در ایجاد بیماریهای مرتبط با EBV از جمله اماس در نظر گرفته میشود. علاوه بر این، EBV با انواع مختلفی از لنفوم و سرطانهای نازوفارنکس (بینی و گلو) مرتبط است.
EBV در حالت خفته در داخل سلولهای B پنهان شده و به این شکل آنها را به کارخانجات کوچک ویروس تبدیل میکند که هرگاه دفاع ایمنی ما پایین باشد، همواره آماده تقسیم و انتشار هستند.
محققان با آزمایش واکسن خود و با تزریق آن به غدد لنفاوی موشها یعنی جایی که پاسخ ایمنی آغاز میشود، متوجه شدند که این واکسن یک ایمنی قوی در طول عفونت اولیه و نهفته با EBV ایجاد میکند که بیش از هفت ماه ادامه دارد. پاسخ ایمنی تولید شده توسط این واکسن، رشد سلولهای تومور لنفوم مثبت EBV را در مدلهای آزمایشگاهی حذف یا به تاخیر انداخت.
محققان معتقدند؛ واکسن تولید شده به عنوان وسیلهای برای ایجاد ایمنی در برابر EBV و بیماریهایی که میتواند منجر به آن شود، امیدوار کننده است.
منبع: نیچر