اوکراین طی چند ماه اخیر از کشورهای غربی به ویژه آمریکا خواستار دریافت جنگندههای پیشرفته از جمله جنگنده اف ۱۶ برای مقابله با برتری هوایی روسیه در جنگ بوده است. گرچه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در ابتدا به صراحت با این درخواست مخالفت کرد، اما پادرمیانی کشورهای عضو ناتو اکنون باعث نرمش واشنگتن در این زمینه شده است.
به گزارش پولیتیکو، یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود اعلام کرد واشنگتن وعده داده است سرعت انتقال جنگنده اف ۱۶ به اوکراین را افزایش دهد.
این مقام افزود: در همین راستا، اکنون آمریکا موافقت خود را با ارسال تجهیزات آموزشی به خلبانان اوکراینی اعلام کرده است که آنها میتوانند مراحل نخست آموزش برای پرواز با جنگندههای اف ۱۶ را در کشورهای دانمارک و هلند بگذرانند. با این حال، هنوز دوره آموزشی این خلبانان مشخص نیست.
این مقام آمریکایی خاطر نشان ساخت: اکنون اوکراین ۳۲ خلبان موجود برای اینکار در اختیار دارد که تنها ۲۲ تن از آنها خواهند توانست دوره انگلیسی زبان آموزش خلبانی با جنگنده اف ۱۶ را بگذرانند. من این اطمینان خاطر را میدهم که پس از تکمیل دورههای آموزشی و اطلاع رسانی به کنگره، ارسال این جنگندهها به اوکراین شتاب گیرد.
هلند و دانمارک، دو عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از مشوقان ارسال جنگنده اف ۱۶ به اوکراین به حساب میآیند. در صورتی که آمریکا با ارسال این جنگندههای موافقت کند، کشورهای عضو اروپایی عضو ناتو میتوانند جنگندههایی را که اکنون در نیروی هوایی خود دارند در اختیار کی یف قرار دهند.
با این حال، جان مرشایمر، بزرگترین استراتژیست حال حاضر جهان ارسال جنگندههای اف ۱۶ به اوکراین را بی فایده میداند، نخست اینکه خلبانان برای خبرگی در پرواز نیازمند سالها پرواز بوده و خلبانان اوکراینی در این زمینه بی تجربه هستند. در گام بعد، روسیه از سامانههای دفاع موشکی پیشرفته از جمله سامانه اس ۴۰۰ بهره میبرد که میتواند هر جنبنده هوایی از جمله جنگندههای اف ۱۶ را ساقف کند.
مرشایمر تاکید دارد در شرایط حاضر اوکراین به تقویت قدرت توپخانهای خود نیازمند است که کشورهای غربی نمیتوانند به میزانی که کی یف نیاز دارد به این کشور در این حوزه کمک کنند. روسیه اکنون ۵ تا ۱۰ برابر قدرت توپخانهای بالاتری از اوکراین دارد. در جنگهای فرسایشی قدرت توپخانهای حرف نخست را میزند.