دانشمندان دانشگاه اتاوا در کانادا دریافته اند که کاهش گلبولهای قرمزی که فضانوردان پس از سفر فضایی تجربه میکنند با چربی ذخیره شده در مغز استخوان جبران میشود. شناسایی این مکانیسم میتواند به مطالعه بیماریهایی مانند پوکی استخوان، سندرم متابولیک و پیری خون کمک کند.
مشخص شد فضانوردان یک ماه پس از بازگشت به زمین چربی کمتری در مغز استخوان خود دارند. کارشناسان معتقدند که این چربی برای بازگرداندن سطح گلبولهای قرمز خون و بازیابی بافت استخوانی آسیب دیده در طول پروازهای فضایی استفاده میشود.
مشخص است که در طول سفرهای فضایی در بدن فضانوردان ۵۴ درصد بیشتر از حد معمول روی زمین، گلبولهای قرمز خون از بین میروند که منجر به کم خونی فضانوردان میشود.
در حالی که کم خونی مشکل اصلی در فضا نیست، اما تاثیراتی بر سیستم بدنی فضانوردان میگذارد. برای بررسی این مشکل در فضانوردان، دانشمندان قبل و بعد از یک ماموریت شش ماهه در ایستگاه فضایی بینالمللی از آنها اسکن MRI مغز استخوان گرفتند. چربی مغز استخوان پس از فرود بر روی زمین حدود ۴.۲ درصد کاهش یافت، اما به تدریج به سطح طبیعی بازگشت و به شدت با افزایش تولید گلبولهای قرمز خون و ترمیم استخوان مرتبط بود.
همچنین مشخص شد که فضانوردان جوان ممکن است توانایی بیشتری برای استفاده از انرژی مغز استخوان داشته باشند و میزان چربی در مغز استخوان فضانوردان زن در طول سال بیش از حد انتظار افزایش یافته است.
نتایج این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است.
منبع: newspaper.ru