محمد امین بابایی مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی درباره روند رشد تعداد هیئتهای تشخیصی و حل اختلاف و تعداد دادخواستهای سال جاری گفت: در حوزه روابط کار، تمرکز اصلی ما افزایش تعداد هیئتهای تشخیص و دیگر هیئتها نیست؛ بلکه در جهت بهبود روابط کار عمل میکنیم تا کمترین اختلافات و بی عدالتی در حوزه اشتغال صورت گیرد. از همین جهت تعداد هیئتهای تشخیص در دو سال گذشته ۴۱ هیئت بوده است.
وی افزود: از نظر تعداد هیئتهای حل اختلاف نیز با ۱۰ درصد کاهش از ۲۱ مورد به ۱۹ هیئت در سال جاری رسیده است. با این وجود تعداد دادخواستهای هیئت تشخیص ما ۱۲ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته و حدود ۸۱۰۰ دادخواست داشتیم. درعین حال تعداد دادخواست حل اختلاف نیز با تعداد ۲۱۴۷ مورد نسبت به سال گذشته ۸ درصد رشد داشته است.
بابایی در خصوص تعداد تعاونیهای فعال در استان و نرخ رشد آنها نسبت به سال ۱۴۰۱ بیان کرد: در حوزه تعاون، مجموعا ۷ هزار و ۵۴۹ تعاونی فعال در استان داریم که نسبت به سال گذشته شاهد رشد ۱ درصدی آن بودیم. به عبارتی تعداد تعاونی تازه تأسیس ۶۵ مورد بوده و ۱۸ درصد رشد نسبت به ۶ ماه اول سال گذشته داشته است.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان خراسان رضوی در پاسخ به این سوال که تورم آیا سهم استان از تسهیلات تبصره ۱۶ و ۱۸ رشدی داشته تا نهادهای حمایتی متناسب با نیاز واقعی متقاضیان وام دهند و این کار به چه صورت انجام شده است، تصریح کرد: سهم استان خراسان از تسهیلات جزء بند ب تبصره ۱۶ در سال گذشته معادل ۳ هزار و ۲۷۷ میلیارد تومان بود که سهم اداره کار ۸۷۹.۹ میلیارد تومان تعیین شده بود. البته پرداختی به استان تنها ۵۳۲.۸۸ میلیارد تومان بود که در نتیجه سهم پرداختی اداره کار نیز بیش از ۱۹۳ میلیارد تومان شد.
بابایی ادامه داد: سهم تخصیص تسهیلات جزء ۱ تبصره ۱۶ کمیته امداد نیز در سال ۱۴۰۰ معادل ۶۷۰ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۱ به ۱۷۰۵ میلیارد تومان افزایش یافت. مبلغ پرداختی تسهیلات این رده نیز در سال ۱۴۰۰ معادل ۶۳۷.۷۵ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۱ با رشد حدود ۴۰ درصدی به ۱۶۱۱ میلیارد تومان رسید. در سال جاری نیز با رشد حدود ۳۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ و در قالب جزء ۴ تبصره ۱۸ سهم تخصیصی این ماده برای کمیته امداد ۲۲۷۰.۵ میلیارد تومان تعیین شده است.
وی توضیح داد: سهم بهزیستی استان نیز از تسهیلات جزء ۱ بند ب تبصره ۱۶ سال ۱۴۰۰ معادل ۲۲۰.۹ میلیارد تومان بوده که در سال ۱۴۰۱ با رشد حدود ۲۵ درصدی به ۸۷۸.۱ میلیارد تومان رسید. در سال جاری نیز سهم تسهیلات اشتغال حمایتی بهزیستی ذیل جزء ۴ تبصره ۱۸ معادل ۴۴۸.۵ میلیارد تومان تعیین شده است.
بابایی افزود: بهزیستی نیز در پرداخت تسهیلات تبصره ۱۶ رشد بیش از ۳۰ درصدی را تجربه کرده و از پرداخت تسهیلات ۲۰۶.۸ میلیارد تومان به ۶۶۴.۲ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی در پاسخ به ابهام درباره سهم اداره کار از تبصره ماده ۱۸ بیان کرد: از منابع موضوع بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه برای اداره کل تعاون کار در سال ۱۴۰۰ سهم ۸۵ میلیارد تومانی در قالب تسهیلات تعیین شد که حدود ۳۱ درصد آن پرداخت شد. در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، سهم این اداره کل از تسهیلات تبصره ۱۸ مقرر است برای احیای واحدهای راکد هزینه شود که هنوز منابع و دستورالعمل آن ابلاغ نشده است.
وی در خصوص مقدار اعتبار سال جاری برای مشاغل خانگی گفت: در حوزه اعتبار مشاغل خانگی از ۱۴۰۰ تاکنون با رشد حدود ۴۰ درصدی اعتبار روبهرو بودیم و از اعتبار ۱۱۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۱۸۴.۸ میلیارد تومان در سال جاری رسیدیم.
بابایی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ موفق به جذب ۹۶ میلیارد تومان تسهیلات شدیم و در سال ۱۴۰۱ نیز ۱۳۱ میلیارد تومان پرداخت شد که در واقع حمایت از مشاغل خانگی در قالب پرداخت تسهیلات قرضالحسنه، رشد ۳۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است ضمن اینکه در سال جاری نیز تاکنون ۹ ٫ ۶۵ میلیارد تومان پرداختی تسهیلات داشتیم.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان خراسان رضوی درباره نتایح راستی آزمایی اشتغال تحت دریافت تسهیلات و مجازات افرادی که تسهیلات اشتغال دریافت کرده باشند، اما پس از راستی آزمایی مشخص شود که در این شغل فعالیتی ندارند عنوان کرد: در موضوع نظارت و راستیآزمایی اشتغال و تسهیلات، هر دستگاه متولی منابع، راسا وظیفه نظارتی دارد و در تسهیلات مشاغل خانگی ادارات جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت، میراث فرهنگی و فرهنگ و ارشاد اسلامی، هر کدام باید در راستی آزمایی مشاغل خانگی نظارت داشته باشند. تسهیلات دریافتی اگر در غیر امر اشتغال صرف شوند تبدیل به دین حال شده و با جدیت و قاطعیت از طریق نهادهای ذیربط پیگیری میشود.