بیماری آلزایمر، شایع‌ترین نوع زوال عقل است که در هر هفت دقیقه، یک نفر ایرانی به آن مبتلا می‌شود، اما عوامل ابتلا به این اختلال، قابل کنترل هستند.

۲۱ سپتامبر هرسال به عنوان روز جهانی آلزایمر نامگذاری شده است.

بیماری آلزایمر، شایع‌ترین نوع زوال عقل (دمانس) است که در آن، حافظه، رفتار، مهارت‌های کلامی، درک مطلب و به طور کلی عملکرد شناختی بیمار دچار مشکل می‌شود.

علت بروز آلزایمر چیست؟

دلیل اصلی بروز آلزایمر هنوز به طور دقیق شناخته نشده است، اما برخی عوامل از جمله افزایش سن، سابقه خانوادگی و ارثی، ژن‌ها، آسیب‌دیدگی‌های شدید از ناحیه سر در گذشته، سبک زندگی، استرس و وجود افسردگی از عوامل زمینه ساز ابتلا به آن هستند.

میزان شیوع آلزایمر چه قدر است؟

طبق آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت ، هم اکنون در دنیا در هر سه ثانیه یک نفر به بیماری آلزایمر و دمانس مبتلا می‌شود. در حال حاضر در جهان بیش از ۵۵ میلیون نفر به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و تا سال ۲۰۳۰ این تعداد به بیش از ۷۸ میلیون نفر افزایش خواهد یافت.

براساس اعلام انجمن آلزایمر ایران، آخرین گزارش شیوع ابتلا به دمانس در ایران نشان می‌دهد که در هر ۷ دقیقه یک نفر به آن مبتلا می‌شود.

علائم آلزایمر چیست؟

علائم هشداردهنده ابتلا به آلزایمر را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد:

مشکلات حافظه

مشکلات حافظه شامل دشواری در یادآوری، فراموشی، تکرار سوالات به طور مداوم، قراردادن اشیاء در جا‌های نامرتبط، گم شدن در مکان‌های آشنا، فراموشی تدریجی نام افراد و اعضای خانواده است؛ افراد معمولی ممکن است یک قرار ملاقات، اسم همکار و یا شماره تلفن دوستی را فراموش کنند و سپس بخاطر آورند، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر اغلب مسائل به ویژه مسائلی که اخیراً اتفاق افتاده را فراموش می‌کند و هرگز هم به خاطر نمی‌آورد.

مشکل تمرکز

ناتوانی در انجام همزمان چندکار از جمله علائم ابتلا به آلزایمر است. فرد پرمشغله ممکن است گاهی حواسش پرت شود، اما فرد مبتلا به آلزایمر به تدریج توانایی پخت غذا به شیوه سابق را ازدست میدهد وگاهی نیز فراموش می‌کند که غذا خورده است.

مشکل در قضاوت و تصمیم‌گیری

فرد مبتلا به بیماری آلزایمر نه مشکلاتش را درک می‌کند و نه مراجعه به پزشک را ضروری می‌داند. همچنین اختلال در تصمیم گیری‌های ساده مانند پوشیدن لباس‌های زمستانی در گرمای تابستان از دیگر علائم هشداردهنده است.

اگرچه زوال عقل بخشی از روند سالمندی نیست، ولی افزایش سن، یک عامل مهم در بروز آن به شمار می‌رود به عنوان مثال بعد از ۶۵ سال خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هر ۵ سال تقریبا دو برابر می‌شود.

زنان بیش از مردان در خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارند. هنوز دلایل آن مشخص نیست، ولی عواملی، چون عمر طولانی‌تر ازمردان، تغییرات سطح هورمون‌ها در طول زندگی و ضعف قوای جسمانی و دیگر مشکلات سلامتی می‌توانند دراین امرنقش داشته باشند.

مسائل ژنتیکی نیز در بروز بیماری نقش دارند؛ سه ژن، مستقیماً در ایجاد بیماری آلزایمر نقش اساسی دارند؛ اگر در فردی تغییری در هر یک از این ژن‌ها رخ دهد، قبل از سن ۶۵ سالگی به بیماری آلزایمر از نوع خانوادگی مبتلا خواهد شد.

عوامل تغییرپذیر ابتلا به آلزایمر

بسیاری از عوامل ابتلا به بیماری، با تغییر سبک زندگی قابل رفع شدن هستند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

فشار خون

افرادی که در میان سالی به فشار خون بالا مبتلا می‌شوند احتمالاً بیش از افرادی که فشار خون طبیعی دارند به دمانس مبتلا می‌شوند، زیرا فشار خون بالا بر قلب، عروق و گردش خون اثرات مخرب دارد.

مصرف دخانیات و الکل

شواهد نشان می‌دهد که مصرف سیگار و دخانیات تا ۴۵ درصد خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهد. مصرف الکل نیز خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهد.

سطح سواد پایین

خطر ابتلا به زوال عقل در افرادی که تحصیلات متوسطه را تکمیل نکرده‌اند شایع‌تر است، زیرا افرادی که از تحصیلات بالاتری برخوردار هستند حجم شناختی بیشتری را ذخیره کرده‌اند و درواقع افراد تحصیل کرده در طول زندگی از مغز خود بیشتر و به صورت مداوم استفاده می‌کنند و شاید از این طریق سلول‌های مغز در مقابل تخریب و زوال عقل محافظت شوند.

برچسب ها: آلزایمر ، زوال عقل
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۸ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
بین مرتاضها و نماز خوانها هم آلزایمر خیلی کمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۲ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
افسردگی، خودکشی............‌يادتون رفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۱ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
علتش را من می دانم یک گرانی چراغانی فکر و غصه چگونه فردا زندگیم را بچرخانم دوم مصرف بیش از اندازه مواد شیمیایی در محصولات خوراکی میوه‌ها کود های شیمیائی در کشاورزی و فکر و عصه از نداری از فقر از بدبختی از روزگار سیاه شدن از فاصله و شکاف در جامعه ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۹ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
فشاراقتصادی‌وکمبود‌ویتامین‌ها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
بخاطر فقر بیکاری بی پولی این جوانان بدبخت کردید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۹ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
در اثر گرانی همه اجناسه
Netherlands
ناشناس
۰۱:۰۷ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
آنقدر مسوولان کشور ملت را وسوسه کردند دورغی گرانی بدبختی بی بی مسکن و ماسین ووووووتا آخرش ۶۵ سال به پایین هست نه بالا آلزایمر که هیچ دارند دیوانه می‌شن جوان ۱۵ساله آدرس خانه خودش اشتباهی میره مغازه میخواه خرید کنه مثل نوشابه بخره هندوانه میخره هندوانه که میخوره آنوفت میفهمم اشتباه خریده کرده خوش به حال ۶۵ساله بپرسید از جوانانها امتحان کنید آنوفت رفتی پيرمرد گیر آوردی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۲ ۳۰ شهريور ۱۴۰۲
فقرانواع ویتامین وپروتئین در سفره مردم باعث آلزیمر میشود بخصوص بازنشستگان و کارگران وکارمندان رده پایین .
آخرین اخبار