منیر افتخاری نیا کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بیان کرد: دانشآموزان آیندهسازان جامعه هستند و برای داشتن جامعهای سالم و فعال لازم است با تغذیه خوب سلامتی آنان حفظ شود. تغذیه صحیح علاوه بر رشد جسمی موجب افزایش یادگیری و رشد تحصیلی دانشآموز میشود.
وی ادامه داد: هر دانشآموز بایستی روزانه پنج وعدهغذا مصرف کند، سه وعده اصلی و دو میانوعده، وعدههای اصلی باید غذای کامل باشد و میانوعده کمی مختصر و از مواد غذایی مفید انتخاب شود.
افتخاری نیا با اشاره به این نکته که صبحانه یکی از اصلیترین وعدهها در رژیم غذایی روزانه است تصریح کرد: صبحانه تأثیر مستقیم در میزان یادگیری دارد. نخوردن صبحانه موجب کاهش قند خون شده و مغز قادر به فعالیت طبیعی خود نیست و در نتیجه یادگیری و تمرکز حواس مختل میشود و مطالعات نشان داده که افزایش نسبی قند خون موجب بهبود عملکرد مغز و یادگیری دانشآموزان میشود.
وی افزود: دانشآموزانی که صبحانه نمیخورند در انجام وظایف خود و داشتن تمرکز در کلاس ضعیفتر عمل میکنند و توجه آنها کمتر و دارای ضریب هوشی پایینتری نسبت به همسنوسالان خود هستند.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تشریح کرد: استفاده از گروه نان، غلات، شیر و لبنیات در صبحانه مورد تأکید قرار گرفته، همچنین مصرف کشمش و خرما در صبحانه جهت تأمین گلوکز موردنیاز مغز و تأمین انرژی موردنیاز مناسب است.
وی اذعان کرد: کمبود آهن میتواند باعث ایجاد کمخونی شود و دانشآموز احساس، ضعف و خستگی میکند و حوصله درسخواندن ندارد، کمخونی موجب کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی میشود و در کودکان دبستانی نیز تأخیر رشد خفیف ایجاد میکند.
افتخاری نیا مطرح کرد: جهت پیشگیری از کمخونی فقر آهن لازم است مواد غذایی آهندار مثل گوشت، مرغ، ماهی، جگر، حبوبات، سبزیجات سبز تیره، تخممرغ، عدس، اسفناج، برگه زردآلو، کشمش، مغز بادام، پسته و... در رژیم غذایی کودکان استفاده کنیم.
وی افزود: علاوه بر داشتن تغذیه صحیح و مناسب، دانشآموز باید فعالیت بدنی و بازی حداقل یک ساعت در روز و استراحت کافی حداقل هشت تا ۱۰ ساعت در شبانهروز داشته باشد و برای اینکه یادگیری در درسها بهتر شود مصرف ماهی و میگو دو تا سه بار در هفته توصیه میشود.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان اظهار کرد: مصرف زیاد نوشابههای گازدار علاوه بر اینکه باعث خرابی دندانها میشود از رشد مناسب و مطلوب بدن و استخوانها جلوگیری کرده و در طولانیمدت باعث بروز پوکیاستخوان در بزرگسالی میشود. پس بهتر است بهجای نوشابه از آب، دوغ بدون گاز و کمنمک و آبمیوههای طبیعی استفاده کنید.
وی عنوان کرد: مصرف زیاد شکلات، شیرینی، چیپس و پفک را مضر این گونه تنقلات باعث سیری کاذب و بیاشتهایی میشود و نمیتوانید غذاهای اصلی موردنیاز بدن را مصرف کنید؛ بنابراین باید کمتر مصرف شود.
افتخاری نیا یک میانوعده مناسب همراه دانشآموز را توصیه کرد و ادامه داد: میوهها مثل سیب، پرتقال، خیار، هلو و سبزیها مثل هویج، کاهو، کلم استفاده از میوههای خشک. ساندویچ نان و پنیر و گردو، نان و تخممرغ، و استفاده از مغزها بهعنوان میانوعده برای دانشآموز مناسب است.