شایسته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: شایع ترین علل مرگ و میر در خراسان جنوبی در هر ۲ جنس زن و مرد بیماریهای قلبی عروقی است به طوری که حدود ۳۷ درصد فوتیهای پارسال در این استان به علت بیماریهای قلبی عروقی بوده است.
او با بیان اینکه در مورد آمار مبتلایان به بیماریهای قلبی در استان آمار دقیق نداریم افزود: از ۱۵۵ بیمار بستری شده با تشخیص سکته قلبی در بیمارستان رازی بیرجند طی نیمه اول امسال ۷۰ درصد مرد و ۳۰ درصد زن بوده اند.
شایسته بیان کرد: میانگین سنی این افراد ۶۲ سال بوده که ۵۰ درصد آن ها در گروه سنی ۴۵ تا ۶۵ سال قرار داشتند، ۴۰ درصد بالای ۶۵ سال و ۱۰ درصد کمتر از ۴۵ سال سن داشتند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در خصوص امکانات تشخیصی و درمانی خراسان جنوبی برای بیماریهای قلبی عروقی عنوان کرد: امکانات تشخیصی، درمانی تخصصی و امکانات درمانی در اغلب شهرستانهای استان وجود دارد.
او تصریح کرد: در مرکز استان نیز امکانات تشخیصی و درمانی فوق تخصصی شامل نیروی انسانی (فوق تخصص آنژیوپلاستی، فوق تخصص اکوکاردیوگرافی، جراح قلب و عروق، فوق تخصص قلب کودکان)، فضا (بخش آنژیوگرافی، بخش جراحی قلب) و امکانات تشخیصی (آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی و اکوکاردیوگرافی تخصصی) وجود دارد.
شایسته ادامه داد: نصب دستگاه جدید سی تی اسکن در بیمارستان رازی امکان CT آنژیوگرافی کرونر را نیز فراهم میکند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به اهمیت پیشگیری از بیماری قلبی گفت: خوشبختانه در تمامی سطوح پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی در استان امکانات داریم و فعالیتهای بسیار خوبی انجام میشود.
سطوح پیشگیری سهگانه
شایسته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: در سطوح پیشگیری سطح اول یعنی تشخیص و درمان، شاخصهای خطر قلبی که بیشترین بار آن بر دوش معاونت بهداشتی دانشگاه است با حضور پزشکان عمومی، کارشناسان بهداشت و بهورزان علاوه بر شهرستانها در روستاهای استان تشخیص به موقع دیابت، فشارخون بالا، چربی بالا داده شده و درمان شروع میشود.
او افزود: در سطوح پیشگیری سطح دوم یعنی تشخیص بیماری قلبی به موقع و درمان صحیح آن در تمامی شهرستانهای استان با حضور متخصصان قلب این امکان وجود دارد و در بیرجند هم تشخیص و درمان فوق تخصصی انجام میشود.
شایسته بیان کرد: در سطح سوم پیشگیری یعنی امکانات بازتوانی برای بیماران قلبی در شهر بیرجند نیز مرکز بازتوانی قلب از سال ۱۳۹۸ فعال شده و بیماران سکته قلبی بعد از آنژیو پلاستی و فنر گذاری و یا بعد عمل جراحی قلب در این مرکز تحت مراقبت قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به راههای پیشگیری از بیماری قلبی عنوان کرد: برای جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی پیشنهاد میشود که چهار مولفه رفتاری و چهار مولفه سلامتی مورد توجه قرار گیرد.
چهار مولفه رفتاری
شایسته نکشیدن سیگار، رژیم غذایی سالم، فعالیت فیزیک مناسب و خواب کافی شبانه را چهار مولفه رفتاری برای پیشگیری از بیماری قلبی معرفی کرد و گفت: حتی یک سیگار هم برای سلامتی قلب مضر است و به افرد سیگاری توصیه میشود در اسرع وقت سیگار را ترک کرده یا میزان مصرف سیگار روزانه را کاهش دهند.
او افزود: با داشتن رژیم غذایی سالم یعنی مصرف کافی سبزیجات، میوهها، حبوبات، لبنیات کم چرب، مغزیجات و گوشت سفید به ویژه ماهی از بیماریهای قلبی جلوگیری کنیم و توصیه میشود نمکدان از سر سفره حذف شده و غذا کم نمک طبخ شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با تأکید بر اینکه از مصرف چربی زیاد در رژیم غذایی به ویژه روغن جامد خودداری شود تصریح کرد: مصرف گوشت قرمز به مقدار کمتر از ۲ بار در هفته و مصرف هشت لیوان مایعات در روز که حداقل چهار لیوان آن آب باشد، توصیه میشود.
او همچنین توصیه کرد که هر فرد بالغ حداقل روزانه نیم ساعت فعالیت منظم و مرتب مانند پیاده روی سریع و بین ۶ تا ۹ ساعت خواب شبانه داشته باشد.
چهار مولفه سلامتی
شایسته با اشاره به چهار مولفه سلامتی، داشتن وزن مناسب به نسبت قد را لازم دانست و گفت: بهتر است قندخون کمتر از ۱۰۰ میلی گرم باشد و بیمارانی که دیابتی هستند با مصرف منظم دارو، قند خون و شاخص قند خون سه ماهه (HbA ۱ C) کنترل شده داشته باشند.
او توصیه کرد: افراد بالای ۴۵ سال سالانه حداقل یک بار چربی خون خود را کنترل کنند به ویژه LDL در سطح مناسب نگهداری شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به اهمیت فشار خون در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی اظهار کرد: سالانه یک تا ۲ بار فشار خون گرفته شود لذا در یک کلام با داشتن زندگی فعال، شاد و پرنشاط و رژیم غذایی سالم میتوانیم قلب سالمی داشته باشیم.
او در توصیهای به بیماران قلبی عروقی گفت: این بیماران باید به طور منظم به پزشک خود مراجعه کرده و داروهای تجویزی را مصرف کنند.
شایسته تأکید کرد: بیماران قلبی عروقی باید از قطع دارو یا مصرف خودسرانه سایر داروها خودداری کنند، رژیم غذایی سالم و فعالیت فیزیکی کافی داشته باشند و در صورت بروز علائم قلبی شدید هرچه سریعتر به اورژانس مراجعه کنند.
هفتم مهر مصادف با ۲۹ سپتامبر روز جهانی قلب است.