غلامرضا ملاشاهی گفت: افرادی که مبتلا به آنفلوآنزا هستند باید حتماً در هنگام سرفه و عطسه مقابل دهان خود را با دستمال گرفته تا از انتشار ویروس جلوگیری شود.
وی تصریح کرد: شستشوی مرتب دستها، رعایت فاصله و زدن ماسک از دیگر توصیهها برای مبتلایان به آنفلوآنزا است.
به گفته این متخصص عفونی؛ افرادیکه دچار علائم آنفلوانزا هستند در صورت داشتن علایم خفیف نیازی به مراجعه به پزشک ندارند، این افراد میتوانند با استراحت، رعایت فاصله و مصرف مایعات گرم به مداوای خود بپردازند.
وی با بیان اینکه در کودکان و دانشآموزان احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا بسیار زیاد است، اظهار کرد: دانشآموزان مبتلا میتوانند بیماری را به سایر دانشآموزان و همچنین خانوادهها انتقال دهند بر همین اساس رعایت شیوهنامههای بهداشتی در مدارس و خانوادهها ضروری است.
ملاشاهی با بیان اینکه گروههای پرخطر باید نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند، گفت: بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا شهریور و مهر همزمان با تغییر فصل است و مردم میتوانند نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند.
وی ادامه داد: از زمان تزریق واکسن تقریباً سه هفته زمان لازم است تا ایمنی بدن به سطح قابلقبولی برسد.
رئیس بیمارستان بوعلی زاهدان گفت: در شهریورماه ۲ هزار و ۳۶۰ بیمار در اورژانس این بیمارستان پذیرش شدند که از میان آنها یک هزار و ۶۵۰ نفر را بیماران تنفسی شامل میشوند در این زمینه حدود ۷۰ درصد از مراجعان به این بیمارستان دارای علائمی مانند آبریزش بینی، سوزش گلو، تب، سردرد و اسهال بودند.
وی با اشاره به آغاز فصل پاییز و افزایش بیماران تنفسی از آمادگی کامل این بیمارستان برای پذیرش بیماران تنفسی خبر داد و افزود: کارکنان بهداشتی درمانی بویژه افرادیکه در بیمارستانها و مراکز درمانی فعالیت دارند یا افراد بالای ۵۰ سال، افراد دارای بیماری زمینهای، کودکان، افراد مبتلا به hiv ، بیماران تحت شیمیدرمانی افراد دارای نقص سیستم ایمنی و زنان باردار حتماً نسبت به تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کنند.
ملاشاهی بیان کرد: مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک موجب مقاومت میکروبها و باکتریها در مقابل داروها میشود، به همین دلیل در سرما خوردگیها و بیماریهای تنفسی فصلی و حتی کرونا از مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک خودداری کنید.
وی ادامه داد: بیماری سرماخوردگی بیشتر از نوع ویروسی است و تنها در موارد خاصی با نظر پزشک برای درمان عفونت باکتریایی، آنتیبیوتیک تجویز میشود.
مصطفی صالحی زاده معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز گفت: داروخانهها تنها اجازه دارند داروهای سرماخوردگی، ضد سرفه، داروهای مسکن و ضدالتهاب، داروهای گوارشی، ویتامینها و مکملها را بدون نسخه پزشک به بیماران ارائه دهند و فروش دیگر داروها بدون نسخه پزشک از سوی داروخانهها ممنوع است.
مشاور تغذیه و رژیمهای غذایی با بیان اینکه بهترین راه پیشگیری از بیماریهای تنفسی مانند سرماخوردگی، کرونا و آنفلوآنزا رعایت آداب تنفسی است، تأکید کرد: همهساله با شیوع فصل پاییز و زمستان بیماری شبه سرماخوردگی به نام آنفلوآنزا شایع میشود، این بیماری در برخی از افراد با سرفه، گلودرد و تب ظاهر شده و در برخی با آبریزش بینی، احساس خستگی و بدندرد بیمار خودنمایی میکند.
مسعود فیروزکوهی با بیان اینکه فرد ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا باید بدن خود را گرم نگه دارد و اجازه تعریق به بدن بدهد، افزود: استفاده از ماسک، رعایت فاصله از افراد مشکوک به ابتلا به بیماری، شستن منظم دستها و صورت، رعایت بهداشت فردی و عمومی از مواردی است که باید برای جلوگیری از بیماریها جدی گرفته شود.
وی تصریح کرد: در روزهای بیماری از دمنوشهای گرم مانند نعنا، پونه، آویشن، مرزنجوش، بابونه و یا سوپ استفاده کنید که در این زمینه میتوان با مخلوطکردن جو، آب مرغ، گشنیز، کدوسبز، پیاز، سیر و شلغم سوپ مناسبی پخت و میل کرد.
به گفته مشاور تغذیه و رژیمهای غذایی؛ از آنجاییکه تغذیه و تحرک نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند تأمین پروتئین کافی، مصرف مواد غذایی فیبردار، تأمین کافی ویتامینها، املاح، آنتیاکسیدانها به ویژه تأمین کلسیم و منیزیم، روی و ویتامین A ،B ،C و E، مصرف به اندازه آب و مایعات و کاهش مصرف غذاهای شیرین و حاوی قند و شکر، کاهش مصرف غذاهای شور و پرنمک و غذاهای چرب و سرخکردنی میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
وی با اشاره به تفاوتهای ویروس آنفلوآنزا و سرماخوردگی، بیان کرد: آنفلوآنزا معمولاً ناگهانی و با علائمی مانند تب خیلی شدید، بدندرد شروع میشود؛ اما سرماخوردگی با عطسه، آبریزش بینی و کمی خستگی بروز میکند.
فیروزکوهی یکی از راههای درمان آبریزش بینی و عطسه را استفاده از بخورها دانست و ادامه داد: بهترین بخور ترکیب تخم گشنیز، عناب و ریشه شیرینبیان هست، افزون بر آن برای بهترشدن سرفه و خشکی گلو سیب پخته یا سیب کبابی و نشاسته مؤثر است.
وی تأکید کرد: باید از سبزیجات در وعدههای غذایی استفاده و مصرف میوه در برنامه باشد چرا که در رابطه با بیماری کرونا تأمین ویتامین C از اهمیت زیادی برخوردار است؛ بنابراین باید از مرکباتی نظیر پرتقال، لیمو، لیموشیرین و نارنگی استفاده کرد.
مشاور تغذیه و رژیمهای غذایی با بیان اینکه مصرف برخی از مواد غذایی مانند شلغم نقش دارویی برای بدن دارد، گفت: برای این که سیستم ایمنی بدن به بهترین شکل ممکن به وظیفهاش که مبارزه علیه ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل کند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت کند.